Pokračujeme v objevování gastronomických podniků, které lákají na výběrovou kávu, čerstvě připravenou matchu, domácí pečivo nebo lahodné brunche. Vezmeme vás do několika pražských čtvrtí - na oblíbenou Letnou, Vinohrady, Palmovku a také do lesoparku Cibulka. Pokud máte rádi místa, kde se chutě prolínají s atmosférou, následující řádky vás zavedou právě sem.
Solo Bakery
Láká vás chuť čerstvého pečiva a vůně kávy? Pak doporučujeme navštívit pekárnu Solo bakery v Bělehradské ulici. Tento podnik je splněním dlouholetého snu Pavly Šťastné a jejího manžela Honzy Náhlovského. Když se jim naskytla příležitost převzít prostor po legendární pekárně Praktika, výzvu se rozhodli přijmout. Při vytváření konceptu čerpali inspiraci ze svých pravidelných cest na sever Evropy, zejména do Skandinávie.


Každý kousek pečiva je výsledkem precizního výběru surovin a pečlivého sladění jednotlivých komponent, vysvětluje Pavla: „Mezi bestsellery naší pekárny patří kardamomové a skořicové motance, které přinášejí vůni a chuť tradice. Nebo „Tebirkes“ - jemné pečivo s mákem a mandlovou pastou, které je oblíbeným skandinávským pokladem. Dalším typickým produktem jsou kváskové houstičky, které podávají s vyšlehaným máslem a zralým sýrem – to je jednoduchost, která spojuje chutě a tradici s moderním pojetím.“
Pavla je také zároveň autorkou layoutu prostoru. Interiér je plný přirozených materiálů, které dotvářejí útulnou a moderní atmosféru, nábytek pochází převážně ze skandinávských dílen. Centrálním bodem pekárny je impozantní stůl vyrobený na míru českou truhlárnou DUBA HARD WOODS.
Choux choux
Letná je láska. Právě tady si našla své místo cukrárna Choux choux. Inspirovala se francouzským „choux“ - nadýchaným těstem, které je základem pro řadu francouzských dezertů. Návštěvníky zde čekají delikátní chutě a současně podmanivý prostor, za jehož návrhem stojí studio interiérového designu Do Studio.
Místo odráží ducha značky v odvážné kombinaci čistoty a zábavy. V interiéru se objevují jasně oranžové barvy – na detailech nábytku i stěnách. Dětské kresby na stěnách zrcadlí nápaditost a důvtip značky, zatímco minimalistický základ v podobě jednoduchých obkladů a teracových dlaždic dává prostoru elegantní rámec.


„Chtěli jsme vytvořit prostředí, které vyzařuje hravost a neformální atmosféru, ale zároveň respektovat minimalistický přístup, tak aby vynikl hlavní produkt – pečivo. Inspirací bylo propojit čistotu designu s veselými detaily, jako jsou jasně oranžové akcenty, ladící s vizuální identitou značky, a dětsky hravé kresby na stěnách, které přinášejí lehkost a vtip,“ říká architektka Oleksandra Derkach.
Nejvýraznějším prvkem interiéru je kovový komunitní stůl, který se stal přirozeným centrem prostoru. Oranžové detaily na nábytku a doplňcích harmonicky navazují na branding společnosti.
Materiály zahrnují teracové dlaždice pro nadčasový a čistý vzhled, dřevo přidává teplo, a kov, který dodává moderní šmrnc. Na míru vyráběné osvětlení a nábytek spojuje jednoduchost s originálními prvky, jako jsou zábavné tvary stolních lamp. Jasné oranžové akcenty a kresby na stěnách přinášejí vizuální energii a odkazují na hravou povahu značky.
Moe
Baví vás podniky, kde se zážitek z návštěvy prolíná s příběhem? Tohle místo si zamilujete. Kavárna Moe na pražské Letné vznikla z impulzu, který měl správné načasování. Provozní a kuchařka Kristýna Doupovcová známá z Letky, původně uvažovala o cateringu. Rozhodla se ale využít nečekanou příležitost – převzít prostor po Bistru 8 v ulici Veverkova.
„Byla to krásná náhoda. Nejsem člověk, který by měl jasné sny. Jedu hodně podle emocí,“ říká. Právě emoce hrají zásadní roli i v místní kuchyni. Jídla vznikají intuitivně, s důrazem na jednoduchost, chuť a atmosféru. Na menu nenajdete nic přezdobeného, vše je ale dotažené.


Interiér vychází z dánské estetiky a citu pro design samotné majitelky. “Chtěla jsem čisté materiály – nerez, dřevo – na stěnách betonovou stěrku, která pro mě evokuje střídmý minimalismus. To všechno je kombinováno s barevnými prvky jako kávovar, keramika, lampičky, a další barevné prvky.“
Osobitý ráz místa dotváří specifické prvky jako je růžový stůl vyrobený svépomocí, lampa Artemide Nessino nebo keramika v nice. Vůně palo santa, vonných tyčinek a množství svíček pak doplňují atmosféru, která podporuje zklidnění i soustředění. Celý prostor vznikal organicky, technicky jej pomáhala dotvářet budoucí architektka Elizabeth Hayward. Moe tak působí jako místo, kde se osobní vkus a životní přístup promítly do každého detailu.


Kopi
Jen pár metrů od Palmovky láká k návštěvě další zajímavý podnik. Design prostoru kavárny Kopi vznikl ve spolupráci s architektkou Sabinou Víchovou, která navrhla rozložení a základní kompozici. Majitelé si následně vybrali veškeré vybavení sami a vkusně pracovali s kombinací nového i vintage nábytku.


Lounge část je vybavena ikonami československého designu, jako je chromová sofa od Hynka Gottwalda, chromový stolek od Viliama Chleba nebo křeslo od Karla Koželky a Antonína Kropáčka.
Nábytek z překližky vyrobený na míru, světla Bomma, police Fleysen či doplňky od značek Ferm Living nebo Hay doplňují přirozenou estetiku interiéru. Dominantní barová deska je vyrobená z recyklovaného plastu od Plastic Guys, doplňuje ji stolová noha a věšáky od Master & Master.
„Chtěli jsme vytvořit prostor, který není jen o kávě, ale i o zážitku. Místo, kde se můžete na chvíli zastavit, dát si něco dobrého a cítit se jako doma,“ říká majitelka podniku Linh TRAN LE.
V nabídce podniku nechybí výběrová káva Bonanza Coffee Roasters z Berlína a precizně vyšlehaná matcha. Brunchová část se přirozeně proměňuje podle sezóny – reaguje na dostupnost surovin, jejich chuť i aktuální inspiraci. Výsledkem je místo, které přirozeně zapadá do struktury pražské Palmovky.
Sensu
Na bývalém žižkovském nádraží vzniká nová výstavba, asijská kavárna Sensu s vášní pro matchu je v tomto dynamickém prostředí ostrůvkem klidu. Na podobě tohoto příjemně laděného podniku se podílel Ateliér Jiřího Lukáše.


Interiér kavárny je založený na střídmé paletě materiálů dřeva, lnu, betonu a skla. Přírodní tóny nábytku nechávají vyniknout pestré barvě matchi a cukrovinek. Dialog mezi materiály tvoří základní charakter prostoru.
Vedle chladného lesku nerezu se objevuje jemně matná struktura dubové dýhy, tvrdost betonu vyvažují měkce splývavé lněné závěsy. Hlavní osu prostoru tvoří podélný bar, který přirozeně usměrňuje pohyb hostů a současně zajišťuje plné zázemí pro přípravu nápojů.


Prostor doplňuje nábytkové vybavení vyrobené na míru, o akustický komfort se stará rastrový strop nad barem, zajišťuje také správné proudění vzduchu a díky hlubokému stínování podtrhuje vážnost a hloubku celého objemu baru. Interiér se promyšleně pohybuje mezi světlem a stínem, čímž vytváří atmosféru klidného, přehledného a útulného místa.
Cafe Cibulka
Usedlost Cibulka je skrytým koutem Prahy 5, kdysi šlechtickým sídlem, později zapomenutou ruinou. Objekt zakoupila Nadace Rodiny Vlčkových a buduje zde Centrum dětské paliativní péče.
Před nedávnem započala kompletní obnova celého areálu a jako první ožívá Domek zahradníka. Uvnitř jednoduchého, citlivě rekonstruovaného prostoru vznikla kavárna Cafe Cibulka.


Na obnově interiéru kavárny se podílel architekt Františk Brychta. Prostoru byla vrácena jeho podoba z 11. století, dochované prvky jsou kombinovány s novějšími zásahy, které prostor zútulňují. Dominantními materiály jsou dřevo, dlažba a světlé textilie.


Nový podnik si klade za cíl chce návštěvníky především pozvat k příjemnému pobytu, svěřuje se jeden ze spolumajitelů Václav Pumr: „V Domku Zahradníka se snažíme oživit starou usedlost, která je nám velmi blízká. Jsme Petr, Václav a Vláďa, parta přátel se společným snem – vytvořit místo, kde si můžete vychutnat skvělou kávu, chutné jídlo a především si odpočinout v přírodě."
A příroda zde hraje zásadní roli. V bezprostřední blízkosti se nachází rozlehlý lesopark Cibulka s množstvím romantických zákoutí laviček a procházejí tudy také stezky pro turisty i cyklisty. Na tohle místo si rozhodně vyhraďte dostatek času.

