Šálky, talíře či dekantéry přináší do prostoru nejen estetiku, ale také příběhy svého tvůrce. Autorská keramika dodává podniku specifickou atmosféru - každý kus je originál, s drobnými nepravidelnostmi, které ho činí něčím víc než jen nádobou na kávu.


Hledání rovnováhy
Kavárna Pikola vsadila na kompromis, svěřil se Jiří Gresl: „Používáme sériově vyráběný porcelán od české značky GoatCup. Po návštěvě norské kavárny jsme se ale zamilovali do menších šálků bez ouška od norské porcelánky Figjo. Protože se ale snažíme být ve všem lokální, oslovili jsme české studio Lubomíra Ontkóce a Martiny Hudečkové ze studia Křak. Domluvili jsme se na malosériové výrobě a společně doladili design a objem ideální na naše kávové nápoje. Finančně jsou samozřejmě o kus dražší, ale vyvažuje to originalita a kvalita zpracování.“


Osobité šálky na kávu se staly nedílnou součástí všech podniků Pikola. A později se k nim přidal také dekantér na filtrovanou kávu, který vychází z designu šálku. Chcete mít Pikolu také doma? Můžete si pořídit výběrovou kávu, tak originální porcelán s decentním logem.


V klidné ulici nedaleko pražské Stromovky se skrývá Cafe Tvaroh – útulné místo, kde se snoubí výběrová káva s jemným citem pro detail a design. Interiér s industriálními akcenty a teplými materiály vytváří příjemné zázemí. Jedním z prvků podtrhující zážitek z místa je autorský porcelán Karolíny Jeřábkové. Její ručně vyráběné hrnky vznikají přímo na míru potřebám kavárny.
„Preferujeme čistý, nadčasový design. Spolupráce s Karolínou nám ladí do konceptu – vyrábí nám unikátní kousky, které skvěle padnou do ruky,“ vysvětluje majitel podniku Jakub Nečas.


Z důvodu odolnosti se upustilo od označování logem, protože při výpalu ražby někdy docházelo k praskání. Ale jinak v kavárně na designové hrnky nedají dopustit. „Porcelán, který máme, funguje skvěle. I když jeho tloušťka hraje roli při udržení teploty, předehřátý šálek ji zcela eliminuje A přes ztenčenou hranu se skvěle pije kafíčko“.
Kavárna se snaží skloubit estetiku s praktičností, z finančních důvodů proto designový porcelán doplňují průmyslově vyráběné produkty.
Sladění s prostorem
V kavárně Acid Coffe měli jasno na samém začátku „Rozhodnutí používat autorskou keramiku přišlo ještě před otevřením kavárny. Design našich šálků byl součástí architektonického návrhu a jejich konkrétní tvar jsme vyvinuli ve spolupráci s naším architektem Jindřichem Traugotem. K použití originálního designu nás vedla touha nabídnout zákazníkům náš ideál momentu pití kávy, kdy tvar šálku zásadně ovlivňuje lidskou hmatovou, čichovou a chuťovou zkušenost.“


V kavárně používají talíře, misky ze sériové výroby, výběrovou kávu si zde ale návštěvníci vychutnají z originálních hrnků. „Porcelán pro nás vyrábí Martin Poš, podle našeho návrhu. Naše spolupráce před mnoha lety začala tím, že nám pomohl s povrchovou úpravou šálků, které pro nás na kruhu z keramiky točila Lenka Maredová. Od začátku jsme ale věděli, že bychom šálky chtěli odlité z porcelánu a díky Martinovy se to konečně povedlo,“ doplňuje majitel. Kavárenskou atmosféru si mohou návštěvníci navodit i doma díky hrnkům, které jsou v prodeji.


Od Hrnčířského kruhu ke stolu
Autorská keramika a porcelán vytváří mezi podniky neviditelné propojení. Originální šálky a dekantéry se objevují na stolech podniků v různých městech. Každý kus nese rukopis svého tvůrce a zároveň dotváří charakter místa. Kavárny a restaurace, které sahají po autorské keramice, hledají nejen funkčnost, ale i autenticitu, řemeslnou kvalitu a vlastní příběh.
Jedním z významných keramiků, kteří si nachází místo v gastronomii, je Martin Koller. První podnik, která začal používat k servírování jeho výrobky, byla karlínská Eska. Později přibyly další: Etapa, Mikyna, Goodlok, Letka, Bowls, Lívanec, Alma, Zelený pokoj, Bistro Karel, Kafe na stole, Dalejka a další. Martin ve své tvorbě vytváří vlastní design, ale je pro něj podstatné přizpůsobit se požadavkům kuchaře. Všechnu keramiku točí na hrnčířském kruhu. Keramiku pálí částečně v elektrické peci, částečně na přímém ohni v peci na dřevo.


Dalším oblíbeným tvůrcem je Cyril Hančl. Při výrobě keramiky nepoužívá žádné formy nebo šablony. Jednotlivé kusy jsou si tedy vždy pouze podobné, nikdy nenajdete dva přesně stejné, a to jak tvarem, tak barvou. Jeho originální cit pro tvar a respekt k funkčnosti zaujaly místa, která sdílejí podobné smýšlení o kvalitě, estetice jako je například řemeslné pekařství Solo bakery nebo restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott.


Trojice designérek Markéty Kalivodové, Lucie Vasilové a Lenka Záhorková pod značkou NALEJTO společně navrhují a vyrábí převážně užité produkty z porcelánu a keramiky. Také jejich práci je možné zachytit v některých podnicích, nejnověji je to Kvartýr espresso bar v Ústí nad Orlicí.


Design jako součást stolování
Zmiňovaný Martin Poš kromě realizace Acid Coffee spolupracuje s dalšími místy. Je to například kavárna Cafe kolečko v Chomutově, pražský Point bar nebo kavárna Mezi Srnky.




K obohacení vizuálního dojmu z gastronomických zážitků prostřednictvím designu přispívají také Karolína a Teodorik z In August Company. Pro kavárnu Inventář v Ústí na Labem vyrobili kolekci ručně tvarovaných talířů a servírovacích talířků. Ve svých projektech uplatňují také dřevěný materiál. S autentickým prostředím bistra Bjukitchen ladí jejich dřevěné tácy. V rámci spolupráce s Petrem Židkem navrhli dřevěné Butter Knifes pro restauraci Alma.

