PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Ve městě a v přírodě

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Kolekce ve spolupráci s neziskovkou Czechdesign vznikla úplnou náhodou, když Klára vyzkoušela navrhnout motiv pro první plecháček. Vznikl zimní motiv s liškami, který se stal velmi oblíbeným, a zdálo se jako skvělý nápad kolekci rozšiřovat o další motivy. Jedná se o drobné praktické dárky, kterým uděláte radost svým blízkým i sobě.

Klára Plicová Klára Plicová
Klára Plicová

GRAFICKÁ DESIGNÉRKA SE SKLONEM OBČAS SKLOUBIT SVOU TVORBU S JEDNODUCHOU ILUSTRACÍ. GRAFICKÉMU DESIGNU SE VĚNUJE UŽ OD STŘEDNÍ ŠKOLY, VYSOKOU ŠKOLU VYSTUDOVALA V PLZNI POD VEDENÍM ROSTISLAVA VAŇKA A KRISTÝNY FIŠEROVÉ.
K ILUSTRACI JAKO TAKOVÉ SE DOSTALA VÍCEMÉNĚ AŽ PŘI VYMÝŠLENÍ KOLEKCE PRO CZECHDESIGN, KDE ZAČÍNALA JAKO STÁŽISTKA A PO NĚKOLIKA LETECH SE STALA ART DIREKTORKOU. MOMENTÁLNĚ PRACUJE JAKO GRAFICKÁ DESIGNÉRKA PRO STUDIO DYNAMO DESIGN.

PRAŽSKÉ KOLÁČE

Velký koláč plný krému tohoto názvu, to byla kdysi úplná klasika trůnící téměř v každé pekárně. Pokrokově ho můžete navrstvit do hrnku. To je pražská revoluce!

Krém a korpus Krém a korpus
Krém a korpus

Pražské koláče

Čas na přípravu: 60 minut + kynutí
Množství: 4 koláče

25 g droždí
200 ml mléka
80 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
špetka muškátového květu
1 lžička nastrouhané citronové kůry
4 žloutky
50 g másla
bílek na potření

DROBENKA:
30 g másla
30 g krupicového cukru
50 g polohrubé mouky 

KRÉM:
100 g másla
30 g moučkového cukru
100 g polotučného měkkého tvarohu ve vaničce
200 ml smetany na šlehání
1 balíček vanilkového cukru


1.
Droždí, polovinu ohřátého mléka, lžíci cukru a lžíci hladké mouky rozmíchejte a nechte na teplém místě asi 10 minut vykynout. Mouky prosejte do mísy, přimíchejte cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový květ, citronovou kůru.
2.
Žloutky rozmíchejte ve zbylém mléce a přidejte do sypké směsi spolu s nakynutým kváskem. Lehce propracujte. Vlijte rozpuštěné máslo, vypracujte hladké nelepivé těsto, nechte hodinu kynout na teplém místě. 3. Rozdělte na čtyři díly na bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte v teple kynout dalších 30 minut.
4.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vypracujte drobenku. Vykynuté bochánky potřete bílkem, posypte drobenkou a pečte asi 20 minut při 170 °C.
5.
Na krém utřete máslo s cukrem do pěny. Tvaroh rozmíchejte metličkou do hladka a postupně do pěny vmíchejte. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem a po částech vmíchejte do tvarohové náplně.
6. Vychladlé bochánky rozkrojte a potřete náplní. Při servírování do hrnku bochánek rozkrájejte na kousky. Na dno dejte část korpusu, na něj krém a zakončete korpusem.

Pařízky plněné drůbežími játry

Francouzsky se tyhle listové plněné pařízky nazývají vol au vent neboli let ve větru. Jsou lehké jako obláček a vás každé sousto vynese do oblak.

Játra a omáčka Játra a omáčka
Játra a omáčka

Pařízky plněné drůbežími játry

Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 4 porce

500 g listového těsta
1 šalotka
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
300 g drůbežích jater
sůl, pepř 
1/2 citronu
lístky červené řepy na ozdobu

HOLANDSKÁ OMÁČKA:
1 šalotka
50 ml bílého vína
1/2 lžíce vinného octa
40 g žloutků
50 g másla
sůl, pepř, citron podle chuti

1. Listové těsto rozválejte na plát. Vykrájejte kolečka. Do poloviny z nich vykrojte menší kolečko, tak vzniknou kroužky, z nichž vytvoříte okraje.
2. Plná kolečka rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Okraje potřete studenou vodou. Položte na ně kroužky a lehce přimáčkněte. Vložte do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
3.
Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno a v pánvi na oleji nechte zesklovatět. Z jater vykrájejte blanky a očištěná je nakrájejte na menší kousky. Přidejte do pánve k šalotce s česnekem. Osolte, opepřete a restujte tak, aby na povrchu byla opečená a uvnitř růžová. Nakonec
zakápněte citronovou šťávou. Sundejte z ohně a nechte v pánvi.
4.
Na holandskou omáčku svařte jemně nakrájenou šalotku s bílým vínem a vinným octem, až se tekutina zredukuje na polovinu. Pak ji přeceďte do kovové misky a za stálého míchání do ní přidejte žloutek. Potom misku postavte na kastrol s horkou vodou, nad párou šlehejte a po malém pramínku přilvejte rozpuštěné máslo. Až omáčka zhoustne, sundejte z tepla, osolte a opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
5.
Do upečených pařízků z listového těsta vlijte lžičku holandské omáčky a pak je naplňte játry. Ozdobte lístkem, případně ještě přelijte omáčkou.

Čokoládové řezy s višňovým želé a fíky

Vidličky jako hrabičky napíchnou kousek kakaového korpusu a už  se sype jako hnědá hlína, ze které roste rostlinka. Pikantní sladké želé a zemitý korpus jsou tím nejlahodnějším spojením.

Ovoce a kakao Ovoce a kakao
Ovoce a kakao

Čokoládové řezy s višňovým želé a fíky

Čas na přípravu: 60 minut + chladnutí
Množství: 6 kousků

100 g másla
100 g moučkového cukru
3 vejce
80 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 čerstvé fíky
2 větvičky rozmarýnu

ŽELÉ:
200 g mražených višní
50 g krupicového cukru
1 sáček dortového želé

1. Připravte si hranatou formu o velikosti zhruba 20 x 30 cm, vyloženou pečicím papírem. Troubu zahřejte na 170 °C. 
2. Máslo nakrájejte na kousky, rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy prosejte moučkový cukr. Přidejte celá vejce a šlehačem vyšlehejte do pěny.
3.
Za stálého šlehání pak pomalu vlijte rozpuštěné máslo. Do pěny prosejte mouku s kakaem a promíchejte. Hladké těsto vlijte do připravené formy. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při
170 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout ve formě.
4.
Na želé smíchejte višně s cukrem a vařte do změknutí. Pak rozmixujte na hladké pyré a vmíchejte do něj dortové želé. Přiveďte k varu, minutu povařte a vlijte na vychladlý korpus. Nechte zatuhnout v chladu. 
5. Po zatuhnutí vyndejte z formy. Ořízněte okraje a rozkrájejte na řezy. 
6.
 Z okrojených okrajů udělejte drobenku (hlínu). Nasypte ji na povrch řezů. Ozdobte kouskem fíku a rozmarýnem.

Tip: Na želé můžete také roztavit višňový džem s trochou vody a zahustit dortovým želé.

Hříbkové cappuccino

Horká krémová tekutina s čepicí našlehané mléčné pěny je posypaná drcenými hříbky a tak má vše intenzivní houbové aroma.

Houby a smetana Houby a smetana
Houby a smetana

Hříbkové cappuccino

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 4 porce

200 g mražených hub
60 g másla
40 g hladké mouky
500 ml zeleninového vývaru
1 šalotka
250 ml smetany 33%
80 g anglické slaniny
10 g sušených hříbků
150 ml plnotučného mléka
4 snítky majoránky

1. Mražené houby nechte povolit v pokojové teplotě. 
2. V hrnci rozpusťte 50 g másla. Zasypte ho moukou, krátce doběla orestujte a pak zalijte vývarem. Rozmíchejte metličkou a za stálého šlehání vařte 10–15 minut na hladké bílé velouté (omáčka z máslové jíšky).
3.
Na zbylém másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. 
4. Přidejte povolené mražené houby a restujte, až pustí vodu a ta se lehce vyvaří. Pak je přendejte do velouté. Společně krátce asi minutu převařte a pak rozmixujte. Přilijte smetanu, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte asi minutu provářet. Pokud chcete mít polévku cappuccino opravdu hladkou, ještě ji propasírujte přes husté sítko. Pak ji ohřejte a udržujte teplou.
5.
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a v pánvi restujte dokřupava.
6. Sušené houby rozmixujte v malém kutru nebo rozdrťte v hmoždíři na sypký prášek. Mléko ohřejte a našlehejte, až vznikne hustá pěna. 
7.
Polévku cappuccino rozdělte do hrnků. Navrch vytvořte čepici mléčné pěny. Posypte vyrestovanou slaninou a houbovým práškem a ozdobte snítkou majoránky.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

EK KLM interiār
Číst článek
15. 05. 2024
Propagace značky
Doba čtení 2 min

Nové byty u metra Kolbenova - vysoký standard a nízké poplatky za energie

Hned u metra Kolbenova přichází do nabídky nové byty, vysoký standard vybavení doplní nízké poplatky za energie

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Obývací část s jídlením koutem
Číst článek
26. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na houbách: jak zařídit byt s nejmenší uhlíkovou stopou? Dívejte se po okolí!

Pro Agne je ekologie důležitá, proto ji nadchla myšlenka designérky Markéty Daňkové použít nábytek z odpadního dřeva a mycelia. Nové technologie by v budoucnu mohly nahradit některé obtížně recyklovatelné materiály, jako jsou třeba plasty.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC09568 kopie
Číst článek
12. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na plátně: developerské projekty chrlí malé byty podle jednoho mustru, po spolupráci s interiérovým designérem však můžete mít opravdu osobitý domov.

Majitelkou tohoto bytu je mladá manažerka Kateřina, která si jako místo pro svůj nový domov vyhlédla sídliště na pražském Barrandově. Zařídit prázdný byt jí pomohl designér Tomáš Havránek.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v bruselském stylu: originální retro stolek může určit charakter celé místnosti.

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 12 min

Bydlet jako za starými dveřmi: staré dveře nevyhazujte, ani když budujete interiér s luxusními designovými prvky. Nesou s sebou paměť bytu.

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město, ale ráda by si byt nechala. Designérka Markéta Daňková jí tedy navrhla nadčasové víkendové zázemí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako v rezidenci: v malém prostoru se osvědčil vestavěný nábytek.

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako tři sestry: jak rozdělit dva pokoje mezi tři dívky? Řešením je rozdělení funkcí.

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako na letním bytě: ukliďte, vyházejte staré krámy a vymalujte, často se stane zázrak, vzkazuje designér.

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako za úplňku: útulná ložnice se dá vytvořit i s omezeným rozpočtem.

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024
Redakce
Doba čtení 10 min

Bydlet jako v Českém ráji: když máte moc příbuzných, rozhodněte se, jestli je máte raději než dělicí příčku ve svém domě. Pokud ano, bourejte.

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců. Designér David Eliášek navrhl jako první krok bourání.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
NPB0624 cover
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
Dextura
Luxol

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

Kdo byla významná fotografka Bauhausu? Kunsthalle Praha představí komplexní výstavu o životě a díle Lucie Moholy

30. května – 28. října 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Skanska_ctvrt_Emila_Kolbena

Nejnovější články

Masná 130 byt plný designu
Číst článek
29. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Variace na dokonalost. Manželé zachránili historický dům v Českém Krumlově a vybudovali z něj architektonický skvost

Český Krumlov patří mezi vyhledávané turistické cíle už desítky let. Nese to s sebou výhody i nevýhody. Stejně vás ale pohltí, nehledě na davy turistů. Možná i proto, že zde stále podniká řada osvícených lidí, kteří této jihočeské perle vracejí vkus.

Interiér & architektura
Aneta Honzová s Natálií Costantino a hodinami UNDER PRESSURE
Číst článek
27. 05. 2024
Markéta Blažková
Doba čtení 4 min

Cítíme společenský tlak. V práci je často nevýhoda, že vypadáme na dvacet, svěřují se talentované designérky Honzová & Costantino

Jak se daří duu mladých designérek prosadit v produktovém designu? Do svého světa nás nechaly nakouknout Aneta Honzová s Natálií Costantinovou. V rozhovoru se rozpovídaly o studiu na UMPRUM, genderových výzvách i O překážkách při startu kariéry.

Design & umění
Architekti z hurá studia mají zkušenosti z rekonstrukcí malých bytů
Číst článek
24. 05. 2024
Kateřina Tobišková
Doba čtení 3 min

Celý byt velký jako obývací pokoj? I malé bydlení může mít své kouzlo, dokazují architekti z hurá studia

Uvažujete o vlastnickém bydlení, ale děsí vás přesun do menších prostor? O zařizování výrazně menšího bydlení jsme mluvili s architekty Alexandrou a Jakubem Hoffmannovými (hurá studio) a jejich klientkou Jolanou Hršelovou z projektu 37,5 m2.

Interiér & architektura
Betonové bludiště a podzemní katedrála zanechají nesmazatelný dojem
Číst článek
22. 05. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Tajuplná mystika v Brně. Monumentální vodojemy staré přes 100 let se dočkaly vkusné a působivé renovace

Prosím, 3x vodojem a navrch jeden nový park! Brno v březnu zpřístupnilo poslední vodojem z trojice monumentálních památek a rozhodně se nedrželo zpátky. Proběhla i vkusná revitalizace parku včetně návštěvnického centra. Pojďme se podívat pod povrch!

Design guide
Designérka a vůdčí osobnost značky Totemo, Adriana Kolda, si ráda kreslila už jako malá.
Číst článek
20. 05. 2024
Lenka Kašparová
Doba čtení 5 min

Nová hvězda české hračky. Adriana Kolda založila značku Totemo před 4 lety, dnes její stavebnice z plastu sklízí obdiv

Česká hra z recyklovaného plastu má několik interaktivních sad, se kterými si můžete vytvořit cokoliv, co vás napadne. Tryskáče, autíčka, ptáky, kočky... Designérka a vůdčí osobnost značky Totemo je Adriana Kolda.

Design & umění
Lukáš a Ilona, Tomski&Polanski
Číst článek
14. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Hodiny práce a odměna žádná? Ptáme se ilustrátorů, zda za svoji precizní práci dostávají důstojnou mzdu

Čeští ilustrátoři patří dlouhodobě mezi lokální špičku. Jejich práce sklízí zasloužený obdiv i respekt. Dostávají za svou mravenčí a precizní práci ale adekvátně zaplaceno?

Názory & polemika
Pavlína Blahotová, Veronika Pařízková
Číst článek
13. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 5 min

Kvalitní design není pro elitu, ale úplně pro každého. Chceme sejmout z designu nálepku, že je jen pro snoby, říká šéfredaktorka Designnews Veronika Pařízková

Je design opravdu pro všechny? Veronika Pařízková, šéfredaktorka designnews.cz, je o tom přesvědčená. Ale jak to těm „všem“ vysvětlit?

Rozhovory
Interiér Bistra Karel
Číst článek
13. 05. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Otevřely místo, kam chce jít na brunch každý. Bistro Karel přineslo do pražské Troje stylovou gastronomii

Karolína Pomahač má ráda výzvy a změn se nebojí. Na Vinohradech provozovala úspěšný podnik Slow cafe, který po pěti letech uzavřela, aby mohla pokračovat jinde. V pražské Troji spolu s Elen Chvojkovou založila Bistro Karel.

Design guide
Jiří Jiroutek získal významnou cenu CGD, Foto: Dita Havránková
Číst článek
13. 05. 2024
Julie Motyčka
Doba čtení 4 min

Jeho nábytek milují všechny generace. Jiří Jiroutek se stal ikonou už za svého života, ptáme se proč?

Obývací pokoje v Československu měly dlouhou dobu jedno společné: kus nábytku, který vymyslel Jiří Jiroutek. Talentovaný designér, který před rokem zemřel, dokázal ve svých návrzích geniálně skloubit praktičnost s výrazným estetickým stylem.

Design & umění
Ve spolupráci s veřejnými vysokými školami vznikla doporučení pro institut ombudsosob, která pomáhají se zavedením a zakotvením jejich funkce.
Číst článek
13. 05. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 3 min

ZNEUŽÍVÁNÍ MOCI, OBTĚŽOVÁNÍ I ŠIKANA. VYSOKÉ UMĚLECKÉ ŠKOLY BOJUJÍ PROTI TOXICKÉMU PROSTŘEDÍ, POMOCT MAJÍ NOVÉ POZICE OMBUDSOSOB

Na akademické půdě je bezpečí klíčové. Většina vysokých škol už dnes ombudsosobu má. Jaké úkoly má ale plnit a kde leží pole její působnosti? Proč je tato funkce důležitá a jak vypadá současná situace na českých univerzitách?

Názory & polemika