PŘEDPLAŤTE SI NÁŠ ČASOPIS ↗
Interiér Bistra Karel

Otevřely místo, kam chce jít na brunch každý. Bistro Karel přineslo do pražské Troje stylovou gastronomii

Karolína Pomahač má ráda výzvy a změn se nebojí. Na Vinohradech provozovala úspěšný podnik Slow cafe, který po pěti letech uzavřela, aby mohla pokračovat jinde. V pražské Troji spolu s Elen Chvojkovou založila Bistro Karel.

Ačkoliv Karolína vystudovala zahradní architekturu, kolem gastronomie se pohybuje od svých studentských let. „Od osmnácti let jsem pracovala na vinici v botanické zahradě, kde jsem si zamilovala víno. Později jsem působila v podniku Na břehu Rhôny, tam jsem se potkala s mým budoucím manželem,“ svěřuje se Karolína. V tu dobu byla zažehnuta také malá jiskra podnikatelská. „Byli jsme dobrý tým, sedli jsme si pracovně, vnímali jsme věci stejně. Manžel byl sice trochu zdrženlivý, ale já jsem ho přesvědčila, že se nám to podaří.“ A opravdu se tak stalo. V roce 2017 vzniklo Slow cafe.

Karolíně bylo v té době teprve 26 let a začátky byly složité. Na místě dříve fungovala ne příliš oblíbená kavárna. „Navazovat na něco, s čím mají lidé špatnou zkušenost, není jednoduché. Podnik se nám ale podařilo rozjet a lidé se postupně vraceli zpátky. Pak přišel covid,“ vysvětluje. Jako většina gastronomických míst fungovali přes výdejní okénko, Slow cafe ale navíc zachraňovaly květiny.

Už mě to nenaplňovalo. Chtěla jsem pokračovat ve stejné aktivitě, ale na jiném místě

„S manželem jsme byli v Barceloně, kde nás uchvátila kavárna, která byla zároveň prodejnou kytek a pokojovek. Mě tehdy napadlo něco takového zkusit i u nás. A tak jsme začali prodávat květiny. To bylo ještě před boomem pokojovek, který přišel s covidem. Nám ale právě tohle v náročném období hodně pomohlo. Proměnili jsme se doslova v květinářství,“ vzpomíná Karolína. Slow cafe se jim podařilo udržet a získat si mnoho dalších příznivců.

V té době se Karolíně narodil syn a ona se odhodlala k nečekanému kroku – úspěšný podnik po pěti letech uzavřít a začít budovat jiný. „Už mě to nenaplňovalo. Chtěla jsem pokračovat ve stejné aktivitě, ale na jiném místě. Dojíždět z našeho bydliště v Troji na Vinohrady bylo náročné. V té době jsem náhodou objevila nádherné místo přímo u zámecké zahrady,“ zasní se Karolína při vzpomínce na to, když domek u zámku Troja poprvé uviděla. Neváhala ani na chvíli a přihlásila se do výběrového řízení. Nejdřív bylo nutné připravit projekt, pro který oslovila Anny Architects.

Čerstvě vysazená zahrada Čerstvě vysazená zahrada
Čerstvě vysazená zahrada

Některé věci nebylo možné ovlivnit, a tak jsme je důstojně přizvaly do hry

„Pro nás to byla rychlá akce, jelikož šlo o to, nejdříve celý prostor vůbec vysoutěžit. Měly jsme měsíc na to, se sladit a nahodit na papír prvotní koncept a ideu, s čímž jsme Karolíně trošku pomohly, jelikož samy rády cestujeme po světě a navštěvujeme podobný typ podniků a míst,“ říká architektka Anna. Jednou z hlavních výzev byla jedlá divoká zahrada.

Následně byl vymyšlen koncept koloniálu, který společně rozvíjeli. „V Troji obecně chybělo místo, kde byste si mohli koupit zboží, na které jsme zvyklé v jiných částech Prahy na každém kroku – zrnka kávy, farmářské produkty, pečivo, vína a další produkty,“ doplňuje Anna.

Výběrové řízení Karolína Pomahač vyhrála. Spojila se s obchodní partnerkou Elenou Chvojkovou, původní profesí filmovou produkční, a společně začaly promýšlet podnikatelský záměr, vize a s architektkami podobu interiéru omezeného kulturní památkou, do které objekt spadá. „Například podlahu bychom volily zřejmě jinou, ale musely jsme se přizpůsobit. Dlažba vychází z barvy zámku a my jsme na ni navázaly celkovou grafickou identitou. Některé věci nebylo možné ovlivnit, a tak jsme je důstojně přizvaly do hry,“ vysvětluje Elena důvody podoby místa.

Interiér Bistra Karel Interiér Bistra Karel
Interiér Bistra Karel

Prostor se vyznačuje kombinací starého s novým. Najdeme zde osvětlení HAY, stoly, bar s koloniálem a kovovými konstrukcemi navržené architektkami a vyrobené truhlářem a zámečníkem na míru, některý nábytek naopak pochází ještě ze starého provozu Cafe slow, kterým majitelky interiér samy doplnily. Nechybí zde stopy českého designu, keramika Koller, Daniel Machill, židle a talíře pocházejí z antiku. Celý prostor doplňují květiny.

Navzdory své poloze mimo samotný zámek si tento malebný domek zachoval svůj historický ráz a atmosféru. Původní podlahy a barvy vytvářejí základ, na kterém stojí podoba interiéru. Rustikální design je doplněný o unikátní prvky českého designu, dodává prostoru autentičnost a šarm. Interiér je navržený s důrazem na flexibilitu a možnost proměňovat jeho podobu. Neutrálně jemná paleta barev a materiálů umožňuje prostor uzpůsobovat v rámci doplňků a dané sezony.

Architektky přišly s návrhem stolů, které lze k sobě libovolně spojovat, a místo tak přetvářet, co se týče kapacity a počtu míst k sezení. Vzniká tím prostor pro pořádání různých speciálních akcí, večeří, svateb a oslav. Místo je k takovým akcím přímo předurčené, ačkoliv se tomu majitelky trochu brání. „Soukromé akce jsme měly a máme. Přichází tolik požadavků na svatby, že bychom je mohly organizovat tři do týdne. Ale nejsme schopné to naplnit a z tohoto důvodu potom zavírat. To není náš záměr. Chceme mít především hezké bistro pro lidi. Aby si mohli přijít dát večer večeři a skleničku. A neřešit při tom, jestli máme otevřeno,“ vysvětluje Elena.

Snažíme se zužitkovat surovinu od lístečku po kořeny

Propojení se zámkem vytváří především zážitky pro návštěvníky. Mohou si prohlédnout výstavy, procházet se zámeckými zahradami poskytujícími nezapomenutelný pohled na okolní krajinu, uvnitř bistra se občerstvit. „Naše kuchyně je jednoduchá, zároveň rafinovaná a vychází především z lokálních surovin. Nabídka čerstvé zeleniny z místní farmy ovlivňuje celé menu. Mají v nabídce mangold? Náš kreativní šéfkuchař Nikolas Muranský vymyslí jídlo z něj. Snažíme se také zužitkovat surovinu od lístečku po kořeny,“ říká Karolína.

Místní kuchyně se vyznačuje sezónní nabídkou a lokálními surovinami Místní kuchyně se vyznačuje sezónní nabídkou a lokálními surovinami
Místní kuchyně se vyznačuje sezónní nabídkou a lokálními surovinami

V sezoně rádi zavařují ovoce a zeleninu, mají zálibu ve fermentování, výrobě sirupů a bylinkových olejů. „V našem malém koloniálu je možné si koupit suroviny, ze kterých vaříme, farmářské výrobky nebo naše vlastní výtvory,“ ukazuje Karolína na pult v rohu místnosti a na skleněné lahve plné zavařenin. V budoucnu chtějí pěstovat také vlastní zeleninu. „Asi toho nebude tolik, aby nám to v kuchyni stačilo. Ale sedět tady, jíst a vidět, že za oknem dozrávají rajčata, je nádherná představa. Proto jsem nadšená, že k objektu patří i zahrada.“

Obě ženy si pochvalují spolupráci s Galerií hlavního města Prahy spravující trojský zámek. Byly už přizvány k několika akcím, zajištění občerstvení na akci Art Book Fair nebo Oslavy Svaté Lucie, na akci spolupořádanou se Signal Festivalem. „Momentálně vymýšlíme pikniky, které by mohly zajímavě oživit zahrady. A také jsme mluvily o letním kině, o adventu i náznaku vánočních trhů. Nápadů máme hodně,“ mluví o plánech Karolína.

Součástí místa je zahrada s posezením Součástí místa je zahrada s posezením
Součástí místa je zahrada s posezením

Radost jim dělá spokojenost zákazníků a také možnost skloubit své mateřství s prací, která je naplňuje. Až neuvěřitelně znějí některé jejich osobní zkušenosti z doby před otevřením, s kterými se svěřuje Elena: „Často jsme narážely na překvapení, že jsme dvě mámy, které si chtějí otevřít gastro podnik. Stávaly se nám takové bizarnosti, že si někdo vyžádal na další schůzku i naše manžely.“

A proč pojmenovaly své bistro právě Karel? Může to působit, že navzdory jejich ženskému tandemu, ale je to jinak. „Název vychází ze spojení našich dvou jmen. Ale občas si hrajeme a říkáme, že to je majitel nebo náš zahradník,“ smějí se obě ženy.

Bistro Karel Bistro Karel
Bistro Karel
Rubriky:

Další z rubriky

PIG, instalace od Jana Kadlece
Číst článek
04. 08. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Sestry zpřístupnily rodinnou sbírku v zámku ze 16.století. Panství Bechyně je povinnou zastávkou pro všechny milovníky umění

Panství Bechyně už dávno není synonymem pouze pro zámek. V parku spatříte v unikátním kontextu díla Michalenagela Pistoletta nebo Kryštofa Kintery, v sýpce naopak přehled poválečného umění v Evropě ze soukromých sbírek. Čím letos tato kulturní destinace překvapí?

Design guide
Interiéry kavárny
Číst článek
28. 07. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 7 min

Lokální zázraky. Které nově otevřené kavárny lákají na dokonalý interiér od českých architektů?

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Dalších šest nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Café Nonna Berlin; König Galerie
Číst článek
21. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Netradiční objevy & neznámé lokace. Průvodce po Berlíně pro milovníky designu a architektury se zaručenými tipy redakce Designnews

Autem i vlakem jste tam za chvíli a vyrazit se tam vyplatí opakovaně. Berlín si zkrátka zamilují milovníci historie, architektury i gastroscény. I v naší redakci je město nad Sprévou jednou z nejoblíbenějších destinací, prozradíme vám proto naše "secret tips"!

Design guide
Z Keramiky Koller můžete jíst i pít v etablovaných kavárnách jako je Etapa
Číst článek
16. 07. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 5 min

Autorská keramika na vzestupu! Místní gastroscéna sází na nádobí od místních designérů. Mapujeme, které podniky mají ten nejpovedenější design

Autorský porcelán a keramika přetvářejí atmosféru gastronomických prostor na zážitek, který oslovuje všechny smysly. Které kavárny a restaurace zvolily produkty českých tvůrců a jak jsou s nimi spokojeni?

Design guide
Chaloupku najdete na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v malebné vesničce Příchovice u Kořenova
Číst článek
02. 07. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Vypadá krásně, ale je i praktická a odolná. Rekonstrukce chaloupky Dvě sestry od Denisy Strmiskové v čase obstála, jak hodnotí její funkčnost majitelé?

Jak obstála rekonstrukce chaloupky Dvě sestry po letech? S majiteli Milou a Václavem Petrů jsme si připomněli příběh realizace a nakoukli pod pokličku tvorby s designérkou Denisou Strmiskovou.

Design guide
Plochá přístavba na dlouhém pozemku zvětšila obytný prostor chalupy a propojila stavbu s moderním bazénem
Číst článek
20. 06. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Šarmantní mix Francie a Česka. Chalupa Čížovka v Českém ráji láká na sepětí s přírodou i citlivé prolnutí starého s novým

Původně to mělo být klidné útočiště pro rodinu. Časem se ale Bára a Petr Šmídovi rozhodli, že takto krásné místo zpřístupní i ostatním. Chalupa Čížovka si návštěvu zaslouží, nejen kvůli malebnému okolí, ale především díky sofistikované atmosféře, která mísí francouzský šarm s českou pohostinností.

Interiér & architektura Design guide
CASAROSA by Denisa Strmisková
Číst článek
28. 04. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Esence jednoduchosti. V Českém Krumlově vznikla CASAROSA, malebný apartmánový dům se sofistikovanými interiéry

Mysleli jste si, že Český Krumlov je už plný možností stylového ubytování? Omyl. Jeho potenciál zjevně není stále vytěžený. Důkazem je malebná rekonstrukce domu v části Plešivec, který nese název CASAROSA.

Interiér & architektura Design guide
Mezi Srnky
Číst článek
12. 03. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Dokonalá symbióza designu a kávy. Mapujeme, které nové podniky vsadily na sofistikovaný interiér a působivé menu

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Pět nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Apartmány Florián se nachází v nádherné přírodě v okolí Kvildy
Číst článek
17. 02. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Horská architektura, která neškodí. Nově postavené apartmány Florián ukazují, že stavět v přírodě lze s ohleduplností a vkusem

Fenomén horských apartmánů zasáhl i české hory. Některé projekty jsou povedené a postavené s ohledem k okolní přírodě, jiné na všechny požadavky spíš rezignují. Nově postavený apartmánový dům Florián je prvním příkladem. Kvildě rozhodně neškodí.

Interiér & architektura Design guide
Modré salonky zámku Křinec po rekonstrukci.
Číst článek
27. 01. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Rekonstrukce s modrou krví. Hrady a zámky napříč republikou se těší z citlivých renovací, které stojí za návštěvu?

Historické zámky jsou svědky minulých epoch, zachycují krásu starobylých stavebních stylů a vyprávějí příběhy někdejších majitelů. Díky rekonstrukcím se jejich atmosféra znovu oživuje a návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost nahlédnout do historie a objevovat kouzlo těchto míst.

Interiér & architektura Design guide
Plastic_Guys - Off Space - Designblock
Krásný rok

AKCE A UDÁLOSTI

Dle Rafanů mají všichni nárok na všechno! Zdali je tomu opravdu tak, se budete moci přesvědčit v galerii 8mička

14. června – 19. října 2025, vernisáž: 13. června od 17:00
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Nový projekt
Číst článek
15. 09. 2025
Sabina Ježková
Doba čtení 5 min

Příklad Máje ukazuje, jak slabé povědomí o architektuře a urbanismu je i mezi těmi, kdo o věcech rozhodují, říká kurátorka Helena Huber-Doudová

Helena Huber-Doudová, kurátorka sbírky architektury v Národní galerii a spoluautorka knihy „Ženy v architektuře“ se věnuje se historii a teorii architektury a jejímu vystavování. V rozhovoru mluví o ohrožené meziválečné a poválečné architektuře, výstavních výzvách i zmíněné publikaci.

Interiér & architektura Rozhovory
Klára Valušková
Číst článek
12. 09. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

Mám ráda přesnost, vyvážené proporce a čisté tvary. Klára Valušková je novou nadějí českého šperku, fascinuje ji světlo a přísnost

„Volné umění mě velmi baví, ale otázkou je, zda se jím dokážu i uživit,“ přemítá nový talent českého šperku Klára Valušková. Své objekty a šperky představí exkluzivně na Czech Design Weeku v Galerii Mánes. Je třeba si vybírat mezi uměním a šperkem? A jakou hodnotu mají pro ni ocenění?

Rozhovory
V Ateliéru B114 na pražském Žižkově vzniká většina Heleniných projektů.
Číst článek
11. 09. 2025
Lenka Kašparová Anna Grabherr
Doba čtení 4 min

Nevytváří klony ale osobité originály. Helena Patelisová ve své práci propojuje keramické řemeslo, užité umění a slow design

Často jsme tak zahlcení snahou o vlastní dokonalost a plněním všech úkolů, že pod jejich tíhou ztrácíme sami sebe. Jak přežít v dnešním světě, a přitom být originální a neřídit se diktátem mainstreamu? Jde to vůbec?

Design & umění Rozhovory
Fanny Leyten, manažerka návrhu interiérů a maloobchodního designu pro domácí vybavení IKEA
Číst článek
10. 09. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

Trend menšího bydlení roste i z touhy žít jednodušeji, s větší svobodou, říká v rozhovoru manažerka IKEA Fanny Leyten

IKEA se na poli nábytkového designu stala naprostou ikonou. Jaké trendy budou vládnout následující rok? A jsou dnes kuchyně více než místo pro vaření? Na otázky odpovídala Fanny Leyten, manažerka návrhu interiérů a maloobchodního designu pro domácí vybavení IKEA.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory Obsah časopisu NPB Interiéry
Ondřej Kábele představí během festivalu Czech Design Week zcela něco mimo svou dosavadní tvorbu
Číst článek
09. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Sklo dokáže být nekompromisní a občas mě potrestá, říká Ondřej Kábele, mladý vizonář, který propojuje sklo, světlo a zvuk v netušené výsledky

„Nerad si dělám striktní plány,“ vysvětluje během rozhovoru Ondřej Kábele. Otevírá mu Cena Stanislava Libenského nové příležitosti? A kdo ho inspiruje na poli umění, ale i hudby? Svou tvorbu zcela poprvé představí během festivalu Czech Design Week, který otevře několik unikátních lokací v Praze

Rozhovory
Markéta Špundová
Číst článek
08. 09. 2025
Anna Novák
Doba čtení 4 min

Vyhořela a svoji zkušenost promítla do tvorby. Když člověk respektuje svoje tělo, je to ta nejlepší věc, kterou pro sebe může udělat, říká Markéta Špundová

Krajina, kterou prošel požár. Ohořelý domeček pokrytý květinami. Markéta Špundová ve své diplomové práci Ležet se bude až v hrobě zpracovává vlastní zkušenost s vyhořením. V rozhovoru mluví i tom, proč bychom si měli dovolit chybovat nebo jak se do její tvorby promítá feminismus a zájem o středověk.

Rozhovory
Výstava vychází ze známe knihy Město pro každého
Číst článek
05. 09. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je pro nás důležité návštěvníky probouzet. Muzeum Roztoky přeneslo úspěšnou knihu " Město pro každého? " do formátu výstavy plné podnětů

Vyprázdní se obsah knihy, pokud se z ní stane výstava? S muzejní edukátorkou Terezou Šimkovou se bavíme o tom, co je problémem dnešních měst a zdali je opravdu Město pro každého? Udělejte si s námi výlet do Roztok u Prahy.

Rozhovory
IMG 4594
Číst článek
03. 09. 2025
Kateřina Hubertová
Doba čtení 4 min

Status umělce žádný příjem nepřináší, otevírá ale nové možnosti. Jak funguje a pro koho je určena tolik diskutovaná novinka?

Po dlouhé diskuzi v kulturní obci byl na jaře schválen zákon definující status umělce. Jde o člověka, který vykonává tvůrčí práci v kulturní oblasti, spadá sem tedy většina designérských profesí a výtvarné tvorby, včetně umělecké fotografie, ilustrace, architektury či uměleckých řemesel.

Design & umění Názory & polemika
Resort Slunce
Číst článek
01. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Tradice stará 150 let. Z hostince v Podještědí se stal resort Slunce, který spojuje tradici s komfortem inspirativním způsobem

Jizerské hory patří odjakživa mezi oblíbené výletní cíle mnoha Čechů. V malebné obci Osečná nedaleko Liberce se však nyní můžete ubytovat stranou hlavního turistického ruchu. Sto padesát let starý hostinec a krásný nedaleký statek se přeměnily v moderní rodinný resort s prvotřídní kuchyní a saunou.

Interiér & architektura
Značka Plastic Guys byla představena v novém díle podcastu
Číst článek
29. 08. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Greenwashing nás štve! Se zakladatelem značky Plastic Guys o limitech a výzvách výroby plastových desek z recyklovaného odpadu

„Nebojíme se konkurence, pojďme zpracovávat plastový odpad všichni!“ navádí k recyklaci Ondřej Venclík, zakladatel firmy Plastic Guys, která se věnuje výrobě plastových desek z odpadu. „O plast v Česku není nouze, jedna brněnská firma vyrábí tolik plastu, kolik my zpracujeme za celý měsíc.“

Podcast