PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
DSC0532

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Nádobí Míša odlévá do sádrových forem, aby mohla regulovat tloušťku střepu. „Hledám tvar, obraz, který mě zaujme, překvapí, který v jistou chvíli vidím a chci zaznamenat, objevit i pro druhé. Vytvářím nádobí zdobené dekorem, jako jsou tečky, čárky, kytky, barevné plochy, obrázky zvířat, rostlin, charakteristické svou rozmanitostí. Důležitou částí práce je pro mě ale propojení náhody, vzniklého tvaru, skvrny. Můžu ji dokreslit, objevit něco ukrytého, ale zároveň nechat volnou interpretaci divákovi, který si svým vlastním díváním něco najde nebo nenajde a tak rozehraje svou představivost.

Michaela Kovalčiková Michaela Kovalčiková
Michaela Kovalčiková
„VYRÁBÍM TAKÉ ŠPERKY. NÁUŠNICE, PRSTÝNKY, KORÁLE, NÁRAMKY. ŠKÁLA JE OBROVSKÁ – OD MATNÝCH KOUSKŮ, BÍLÝCH, BAREVNÝCH, AŽ PO OPRAVDU HODNĚ LESKLÉ, VELKÉ A VÝRAZNÉ. RÁDA JE SAMA NOSÍM, TAKŽE SE SNAŽÍM JE DĚLAT CO NEJLEHČÍ A NEJPŘÍJEMNĚJŠÍ.“

DÝŇOVÉ ŠPAGETY

Špagety z dobře upečené špagetové dýně jsou parádně křupavé, prostě na skus. Chutnají ve vegetariánské verzi se sýrem, ale můžete k nim připravit i hovězí ragú.

Dýňové špagety Dýňové špagety
Dýňové špagety

DÝŇOVÉ ŠPAGETY

Čas na přípravu: 40 minut
Množství: 4 porce

2 menší špagetové dýně
3 lžíce extra panenského olivového oleje
hrst vlašských ořechů
hrst listové petržele
20 g parmazánu
120 g gorgonzoly (nebo jiného sýra s modrou či zelenou plísní)
sůl a pepř

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýně rozřízněte na poloviny. Vydlabejte semena. Očištěné dýně pak potřete olejem. Položte řezy dolů na plech vyložený pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 200 °C je pečte asi 30 minut, až budou na pomačkání téměř měkké.
2.
Mezitím na pánvi opečte nasucho ořechy a překrájejte je.
3.
Listovou petržel nakrájejte a parmazán nastrouhejte.
4. Z pečené dýně vidličkou vydlabejte dužinu, sama se rozdělí na tenké špagety. Rozdělte je na talíře. Lehce osolte a opepřete. Na každou porci přidejte kus gorgonzoly. Posypte petrželí, parmazánem a ořechy a ještě trochu pokapejte olejem.
Tip:
Pokud budete mít po ruce šalvěj, určitě vyzkoušejte verzi s listy šalvěje opečenými dokřupava na másle.

PEČENÁ DÝNĚ S CIZRNOU A QUINOOU

Mramorová dýně, kterou jsme na tohle báječné jídlo použili, má šedozelenou slupku a sytě oranžovou, neskutečně chutnou dužinu. Nejedlou slupku po upečení můžete odstranit nebo jako my nechat zahrát v atraktivním vzhledu jídla.

Pečená dýně s cizrnou a quinoou Pečená dýně s cizrnou a quinoou
Pečená dýně s cizrnou a quinoou

PEČENÁ DÝNĚ S CIZRNOU A QUINOOU 

Čas na přípravu: 45 minut + namáčení
Množství: 4 porce

150 g suché cizrny
4 lžíce panenského olivového oleje
1/4 lžicky sody
100 g quinoy
1 mramorová dýně
8 stroužků česneku
1 větší červená cibule
1/2 lžíce bílého vinného octa
1 lžicka hnědého cukru
velká hrst listové petržele
120 g sýra feta
citron
sůl a pepř

1. Den předem namočte cizrnu do studené vody. Druhý den vodu slijte a cizrnu nechte okapat. V hrnci zahřejte lžíci oleje. Vsypte cizrnu a lehce ji opečte. Pak přidejte sodu. Zalijte větším množstvím vody a vařte doměkka.
2. Quinou v sítu propláchněte horkou vodou. Pak ji v menším kastrolu zalijte vodou a vařte doměkka.
3. Dýni nakrájejte na měsíčky. Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte neoloupané stroužky česneku. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 minut. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Přidejte ji k dýni a společně pečte dalších 10 minut, až bude dýně měkká.
4. Uvařenou cizrnu slijte. Quinou sceďte a promíchejte s cizrnou. Zbylý olivový olej rozmíchejte s vinným octem a cukrem. Dresinkem ochuťte cizrnu s quinoou a promíchejte ji s nadrobno nakrájenou listovou petrželí a rozdrobeným sýrem feta. Servírujte s pečenou dýní, cibulí a česnekem. Dochuťte citronovou štávou.

DÝŇOVÉ PÁJE 

Stačí si jen trochu pohrát s provázkem – a tyhle slané koláčky ve tvaru minidýní jsou na světě. Můžete je třeba připravit na podzimní party. Pro děti jen místo pikantního choriza dejte radši kousek šunky nebo sýra.

Dýňové páje Dýňové páje
Dýňové páje

DÝŇOVÉ PÁJE

Čas na přípravu: 40 minut + pečení dýně
Množství: 12–16 kousků

2 (2x280 g) chlazená těsta na pizzu
150 g salámu chorizo
1 vejce
větvičky rozmarýnu a bobkového listu
pikantní omáčka na servírování

DÝŇOVÁ NÁPLŇ:
1 malá dýně hokkaido
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule
1 lžicka hnědého cukru

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni potřete olejem. Položte na plech, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi zahřejte asi lžíci oleje. Vsypte nakrájenou cibuli. Osolte a na mírném ohni restujte doměkka. Pak ji lehce posypte cukrem a nechte
zkaramelizovat.
2. Pečenou dýni zbavte slupky a semen. Dužinu rozmačkejte vidličkou a promíchejte s karamelizovanou cibulí. Podle chuti osolte a nechte vychladnout.
3. Z chlazeného těsta na pizzu vykrájejte kolečka. Velikost zvolte podle toho, jak velké chcete dýně mít, nebo udělejte kolečka stejně velká jako chorizo. Na každý kus těsta položte plátek choriza a lžicku dýňové náplně. Těsto pečlivě uzavřete. Kuličky omotejte provázkem tak, aby vzniklo žebrování jako na dýni, a položte spojem dolů na plech vyložený papírem. Povrch těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
4.
Nechte vychladnout. Odmotejte provázky a do středu zapíchejte větvičky rozmarýnu nebo bobkového listu.

DÝŇOVÉ COOKIES S DÝŇOVÝM CAPPUCCINEM

Jsou jemné a vydrží dlouho jako čerstvě upečené. Díky voňavému koření chutnají trochu jako perníčky a díky čokoládě zase jako malé dortíky. A to cappuccino, to je vážně úlet, co už dlouho frčí na podzim v kavárnách.

Dýňové cookies a dýňové cappuccino Dýňové cookies a dýňové cappuccino
Dýňové cookies a dýňové cappuccino

DÝŇOVÉ COOKIES S DÝŇOVÝM CAPPUCCINEM

Čas na přípravu: 55 minut
Množství: asi 24 kousků

COOKIES:
110 g másla
130 g třtinového cukru
1 vejce
125 g dýňového pyré
150 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžicka perníkového koření
150 g tmavé čokolády
50 g mini marshmallownu

CAPPUCCINO:
4 lžičky dýňového pyré
1 lžička perníkového koření
2 lžičky hnědého cukru
4 espresa 
plnotučné mléko
nasekaná čokoláda

1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přidejte vejce a šlehejte další 3–4 minuty. Do hotové směsi vmíchejte dýňové pyré a postupně zapracujte prosátou mouku promíchanou se sodou a perníkovým kořením. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu.
2. Na dva plechy vyložené pečicím papírem tvořte z těsta lžičkou menší hrudky. Na povrch rozdělte marshmallowny a trochu je do těsta vmáčkněte. Naplněné plechy vložte do trouby vyhřáté na 170 °C program horký vzduch a pečte asi 15 minut. Hotové sušenky nechte zchladnout na mřížce.
3.
Na cappuccino dejte do každého hrnku na dno trochu ohřátého dýňového pyré a posypte ho špetkou perníkového koření a cukrem. Opatrně zalijte espresem. Mléko ohřejte a vyšlehejte do husté pěny. Rozdělte ji do hrnku s kávou a posypte kořením a čokoládou.
Tip:
Na pyré kousky dýně vařte nad párou asi 30 minut. Po vychladnutí je rozmixujte v robotu.

Rubriky:

Další z rubriky

EK KLM interiār
Číst článek
15. 05. 2024
Propagace značky
Doba čtení 2 min

Nové byty u metra Kolbenova - vysoký standard a nízké poplatky za energie

Hned u metra Kolbenova přichází do nabídky nové byty, vysoký standard vybavení doplní nízké poplatky za energie

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Bydlet jako... japandi, designér Petr Šlejmar
Číst článek
09. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 10 min

Bydlet jako japandi: nová koupelna kombinuje japonský minimalismus se skandinávským smyslem pro estetiku

Když se designér Petr Šlejmar dozvěděl, že Jindřicha baví vikingská mytologie a jeho žena obdivuje japonský minimalismus, bylo hned jasné, kde se to potkává – ve stylu japandi!

Interiér & architektura Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací část s jídlením koutem
Číst článek
26. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na houbách: jak zařídit byt s nejmenší uhlíkovou stopou? Dívejte se po okolí!

Pro Agne je ekologie důležitá, proto ji nadchla myšlenka designérky Markéty Daňkové použít nábytek z odpadního dřeva a mycelia. Nové technologie by v budoucnu mohly nahradit některé obtížně recyklovatelné materiály, jako jsou třeba plasty.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC09568 kopie
Číst článek
12. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na plátně: developerské projekty chrlí malé byty podle jednoho mustru, po spolupráci s interiérovým designérem však můžete mít opravdu osobitý domov.

Majitelkou tohoto bytu je mladá manažerka Kateřina, která si jako místo pro svůj nový domov vyhlédla sídliště na pražském Barrandově. Zařídit prázdný byt jí pomohl designér Tomáš Havránek.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v bruselském stylu: originální retro stolek může určit charakter celé místnosti.

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 12 min

Bydlet jako za starými dveřmi: staré dveře nevyhazujte, ani když budujete interiér s luxusními designovými prvky. Nesou s sebou paměť bytu.

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město, ale ráda by si byt nechala. Designérka Markéta Daňková jí tedy navrhla nadčasové víkendové zázemí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako v rezidenci: v malém prostoru se osvědčil vestavěný nábytek.

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako tři sestry: jak rozdělit dva pokoje mezi tři dívky? Řešením je rozdělení funkcí.

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako na letním bytě: ukliďte, vyházejte staré krámy a vymalujte, často se stane zázrak, vzkazuje designér.

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako za úplňku: útulná ložnice se dá vytvořit i s omezeným rozpočtem.

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
NPB0624 cover
Ravak

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

Designem k porozumění. Národní cena za studentský design hlásí blížící se deadline přihlášek. Vizuální styl, knihu či například typografii můžete přihlásit už jen do konce června!

Deadline přihlášek: 30. červen 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Skanska

Nejnovější články

Designblok Cosmos v Oblastní galerii v Liberci!
Číst článek
19. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Spektakulární instalace, která dokáže oslovit i laika. V Liberci je k vidění oceňovaná výstava českého skla Designblok Cosmos

Putovní výstava Designblok Cosmos, kterou v Praze a Miláně spatřilo již přes sto tisíc lidí, míří do regionů. Aktuálně zaparkovala v zahradě Oblastní galerie Liberec. Proč se vyplatí vyrazit na sever nám prozradila Jana Zielinski a Filip Suchomel.

Design guide
„Naším záměrem bylo vytvořit prvky, které nejenže respektují historii místa, ale zároveň přinášejí čistý estetický dojem,“ uvádí Eduard Herrmann.
Číst článek
19. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Pražské hřbitovy budou krásnější. Designéři navrhli nové navigační prvky a jednoduchý, přesto funkční mobiliář

Designéři Josef Tomšej a Eduard Herrmann se mohou radovat z vítězství v mezinárodní designérské soutěži na navigační prvky a mobiliář pro celkově 33 hřbitovů, vyhlášené hřbitovními a pohřebními službami hl. města Prahy.

Design & umění
Tváří Eiri je Klára Holanová
Číst článek
17. 06. 2024
Lenka Kašparová
Doba čtení 5 min

AI ve službách módy. Na počátku jsme byly šokované a užaslé, říká zakladatelka značky Eiri, která experimentuje s umělou inteligencí

Značka Eiri vytváří pomocí generativních programů dívčí a ženské obličeje k nerozeznání od skutečných. Tyto tváře pak tiskne na oblečení, takže působí, jako by vystupovaly z nekonečna virtuálního prostředí. Jsou na místě obavy nebo nadšení?

Design & umění
Návrh bez názvu 41
Číst článek
14. 06. 2024
Ondřej Balada
Doba čtení 3 min

Učebnice českého porcelánu, kterou není snadné číst. UPM představilo tradiční materiál ve zbytečně rigidní expozici

Pražské Uměleckoprůmyslové museum ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni představuje tři století českého porcelánu. Jak výstava takto široký příběh pro české země důležitého materiálu prezentuje? A pro koho je vlastně určena?

Názory & polemika
Pohled z okna v Luciině pokoji v Desavě a její portrét.
Číst článek
12. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Kdo byla významná fotografka Bauhausu? Kunsthalle Praha představuje komplexní výstavu o životě a díle Lucie Moholy

Exposures, první velká retrospektiva pražské rodačky a fotografky Lucie Moholy má výstavu v Kunsthalle. Přes 600 fotografií, mikrofilmů, dopisů, článků, knih a audionahrávek. Mnohé z nich se veřejnosti ukazují vůbec poprvé.

Design & umění
Vila 63 je novou pobočkou Café Jen
Číst článek
10. 06. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Espresso tonic, Aperol a design, prosím! Vybíráme dokonalé letní zahrádky, které okouzlí stylem a šarmem

Čeká nás předpověď plná slunečných dní. Kam se skočit ochladit v horkých měsících? Přinášíme seznam zahrádek, kde si ke kávě můžete objednat třeba svěží design s nevšední lokací.

Design guide
Nadané české sklářky: Hana Vopravilová, Dominika Pertýlová a Karolína Vorlíková.
Číst článek
07. 06. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 5 min

Křehká trojice. Představujeme mladé designérky, které dokážou ze skla vykouzlit zázraky

Každá je jiná, ale jedno mají společné – sdílejí lásku ke sklu! Představujeme vám tři mladé nadané české sklářky a jejich tvorbu.

Design & umění
Designnews GRAM
Číst článek
05. 06. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Design guide
Návrh bez názvu 4
Číst článek
31. 05. 2024
Anna Jurečková
Doba čtení 3 min

Jste v podstatě na nule. Magdalena Rutová se rozhodla promluvit o složité finanční situaci ilustrátorů

Když Magdalena Rutová během březnového udílení cen Czech Grand Design získala titul Ilustrátorka roku 2023, převzetí ceny využila pro důležitý apel. V něm upozornila na nepříznivou finanční situaci oceňovaných ilustrátorů a ilustrátorek.

Rozhovory
Masná 130 byt plný designu
Číst článek
29. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Variace na dokonalost. Manželé zachránili historický dům v Českém Krumlově a vybudovali z něj architektonický skvost

Český Krumlov patří mezi vyhledávané turistické cíle už desítky let. Nese to s sebou výhody i nevýhody. Stejně vás ale pohltí, nehledě na davy turistů. Možná i proto, že zde stále podniká řada osvícených lidí, kteří této jihočeské perle vracejí vkus.

Interiér & architektura