PŘEDPLAŤTE SI NÁŠ ČASOPIS ↗
Název studia je odvozen od slova beseda, které evokuje dle autorů přátelské rozhovory, zábavu, tanec a prostor.

Toužila vymyslet zákusek, který ještě neexistuje. Studio Besiidka osciluje mezi jídlem a designem, dává toto spojení smysl?

Jídlo a design? Trend, který je v poslední době čím dál tím víc populární. Studio Besiidka z Brna, které tvoří Nikola Chromečková a David Hotárek, patří mezi ty, kteří tyto dvě ingredience umí smíchat víc než dobře!

Besiidka je relativně nově založené studio. S jakou ambicí jste se dali dohromady? Co má Besiidka za cíl?

DAVID: Pracovat spolu jsme začali především, protože se skvěle doplňujeme. Díky spolupráci můžeme efektivně využít silných stránek sebe i toho druhého. Také nechceme lidi nutit si pamatovat naše jména, pomyslně se skrýt pod název studia pro nás představuje zábavnou anonymitu.

NIKOLA: Do budoucna bychom také rádi pracovali s více kreativci i odborníky napříč obory, budování studia nám k tomu poskytuje platformu. Především ale Besiidka vznikla, protože jsme chtěli vytvořit prostor, ve kterém můžeme kreativně propojovat design a jídlo, což jsou aktuálně hlavní aspekty naší aktuální práce. Baví nás nové možnosti a směry, které tato neobvyklá kombinace otevírá.

Studio krátce po jeho založení získalo Zvláštní uznání poroty na letošním Czech Design Weeku. Studio krátce po jeho založení získalo Zvláštní uznání poroty na letošním Czech Design Weeku.
Studio krátce po jeho založení získalo Zvláštní uznání poroty na letošním Czech Design Weeku.
Foto: Anna Pleslová

Věnujete se tvorbě skleněných váz nebo mističek a pracujete s reinterpretací starších skleněných dekorů. Předcházely vývoji i rešerše, jestli jsou podobné produkty konkurenceschopné? Jestli vás zkrátka uživí?

NIKOLAPokaždé je pro nás důležitá rešerše. My tyto předměty primárně vyrábíme jako doplněk k ostatním projektům našeho studia. Využíváme je například při prezentaci jídelních produktů a instalací. Rozhodli jsme se je nabídnout volně k prodeji, protože se zákazníkům líbí a začal o ně být zájem.

DAVID: Byl to také nějaký způsob přechodu ze studijní do profesní fáze. Vázy, misky i tácy z kolekce Oslava vznikaly v různých fázích našeho studia produktového designu a my se je pokusili dotáhnout do malosériové výroby. Zkusili jsme si tak úplně nové aspekty práce designéra. Vznikl limitovaný počet, byla to zkouška, jestli je tahle cesta pro nás zajímavá.

Hravá interpretace broušeného skla je součástí kolekce Oslava. Hravá interpretace broušeného skla je součástí kolekce Oslava.
Hravá interpretace broušeného skla je součástí kolekce Oslava.
Foto: Julius Filip

České sklo má silnou a letitou tradici. Zároveň je ale díky energetické krizi i válce pod velkým tlakem. Vy foukáte produkty v Kamenickém Šenově. Doléhají na vás podobné okolnosti, nezvažovali jste využít jiný materiál?

DAVID: Nákladnost a ekologický dopad výroby skla pro nás byl také výchozím bodem při tvorbě jak váz, tak dóz na bonbóny. Já pro výrobu váz navrhl specifické svařované formy, díky kterým se dekor „foukaného brusu“ tvoří přímo na huti. Nika zase experimentovala s airbrush dekorem skla. Pokoušeli jsme se tak přemýšlet nad procesem výroby hutního skla a nějakým způsobem jej zefektivňovat.

NIKOLA: Studovala jsem střední školu sklářskou, takže pro sklo budu mít vždycky slabost. Ale není to náš primární materiál. Mě teď mnohem častěji najdete za svářečkou nebo s těstem v ruce. David zase často a rád pracuje se dřevem. Zajímají nás také ekologické, experimentální materiály, pracovali jsme s porcelánem, šili jsme. Během studia jsme si prošli velké spektrum možností.

DAVID: Výběr materiálu vždy nakonec závisí na zadání nebo na daném problému, který řešíme.

Váza je odkazem a milou vzpomínkou na dětství Davida Hotárka. Váza je odkazem a milou vzpomínkou na dětství Davida Hotárka.
Váza je odkazem a milou vzpomínkou na dětství Davida Hotárka.
Foto: Julius Filip

Vedle návrhu produktů se věnujete i produkci "food eventů". Je to relativně netradiční spojení. Catering x Designér. Jak vás to napadlo?

NIKOLA: Naše propojování designu a jídla začalo mojí bakalářskou prací, kdy jsem si položila otázku, zda můžu jako designérka spolupracovat s cukrářskou výrobnou a vyvinout nový zákusek. Hned ze začátku jsem se setkala se skepsí, především ze strany cukrářek a cukrářů, protože údajně už „všechno existuje“. Ten vývoj probíhal jak přímo v profi provozu, kde mi byly ukazovány zajeté postupy, tak v našem ateliéru, kde jsem s tradičními recepturami a procesy následně experimentovala. Díky tomu jsme dosáhli potřebné inovace a zároveň udrželi efektivní vyrobitelnost pro cukrářky i cukráře. Vznikla tak kolekce zákusků Velké sousto, která, jak i název napovídá, byla výzva, ale nakonec úspěšná.

DAVID: Díky tomuto projektu jsme uviděli potenciál propojení jídla a designu. Nejen při vývoji nových jedlých produktů, ale například i při efektivním spotřebování odpadu z gastroprodukce nebo občerstvení. Catering nás baví, protože můžeme díky našemu kreativnímu zásahu vytvářet úplně nové situace a interakce mezi lidmi.

NIKOLA: Stačí, když i běžné receptury nainstalujeme na neobvyklé objekty a vzniká velká společenská hra. Dokážeme tak naprosto změnit atmosféru v místnosti. Radost mi ale dělá také to, když zpětně vidím, že v cukrárně stále využívají nějaké postupy i mimo zákusky z naší spolupráce. Přizvání designérstva do procesu vývoje jedlých produktů má smysl. Střecha, Terč i Čára jsou toho důkazem.

Hravý catering pro vernisáž šperkařky, výtvarnice a herní vývojářky Kateřiny Cendelínové. Participace byla nevyhnutelná! Hravý catering pro vernisáž šperkařky, výtvarnice a herní vývojářky Kateřiny Cendelínové. Participace byla nevyhnutelná!
Hravý catering pro vernisáž šperkařky, výtvarnice a herní vývojářky Kateřiny Cendelínové. Participace byla nevyhnutelná!
Foto: Štěpánka Trčková

Máte za sebou první kroky v touze vybudovat značku, co je v těchto začátcích nejtěžší?

DAVID: Uvědomit si svou identitu a hodnotu. Docílit toho, aby byla ta práce souvislá a navzájem se doplňovala.

NIKOLA: Mně přijde, že nejobtížnější bylo zasadit celý proces budování nové značky do života. U nás konkrétně, když ještě dokončujeme školu. Před tím, než si člověk může dovolit outsourcovat, musí sedět na několika židlích a ovládat různorodé dovednosti. Hodně se tím ale učíme.

Posunout jedlý prsten k vlastnímu požitku. Hravý koncept propojuje food a produktový design. Posunout jedlý prsten k vlastnímu požitku. Hravý koncept propojuje food a produktový design.
Posunout jedlý prsten k vlastnímu požitku. Hravý koncept propojuje food a produktový design.
Foto: Štěpánka Trčková

Nikola už vloni získala Designblok Talent Card za návrh mobilní cukrárny. Kde se od té doby už objevila?

NIKOLA: Ano, ale do výběru se dostala už dříve zmíněná kolekce Velké sousto. Návrh mobilní cukrárny vznikl na základě toho, že jsem řešila, jak nejefektivněji vystavit zákusky na Designbloku. Při vývoji toho mobiliáře jsem začala poprvé spolupracovat s Davidem. Chtěli jsme vytvořit soubor venkovního nábytku, který se dá snadno převážet i sestavit a vytvoří na jakémkoliv místě otevřený prostor pro vychutnání dezertů a sdílení radosti. Myslím, že se nám to povedlo.

DAVID: Cukrárnu tvoří hlavní prodejní stůl, lavice a koktejlový stolek. Kromě premiéry na loňském Designbloku jsme funkčnost pop-up cukrárny otestovali například na letošním Zlin Design Weeku, festivalu současné studentské herní tvorby Lektvar nebo slovenském uměleckém festivalu Tehláreň.

Designblok 2023 a cukrárna do exteriéru jakožto první společný projekt dua Nikoly Chromečkové a Davida Hotárka. Instalace vycházela z představených dezertů a z tvarosloví tradičních cukráren. Designblok 2023 a cukrárna do exteriéru jakožto první společný projekt dua Nikoly Chromečkové a Davida Hotárka. Instalace vycházela z představených dezertů a z tvarosloví tradičních cukráren.
Designblok 2023 a cukrárna do exteriéru jakožto první společný projekt dua Nikoly Chromečkové a Davida Hotárka. Instalace vycházela z představených dezertů a z tvarosloví tradičních cukráren.
Foto: Julius Filip

Přehlídka to nebyla jediná, letos jste zvítězili už jako tým na Czech Design Weeku. Jak moc mladým designérům podobné akce pomáhají?

DAVID: Určitě jsou tyto akce v prostředí českého designu stále důležitým prvkem pro zviditelnění. Účast v soutěžích a na festivalech posiluje relevanci začínajících tvůrců pro média a odbornou veřejnost. Hodně to dává ale i bere. My stále řešíme, jestli je to pro nás vhodná cesta, jak svou práci prezentovat.

NIKOLA: Myslím, že to je aktuální téma pro většinu začínajících designérek a designérů. Pro nás určitě je. Sledujeme, jakým směrem se k tématu přistupuje v zahraničí. Chceme se více a více dostávat ven z galerií a vytvářet zábavnější interakce s lidmi. O to se už s cukrárnou ostatně pokoušíme a je to pokaždé nesmírně inspirativní. Mluvit s uživateli vašeho produktu přímo ve chvíli, kdy jej konzumují, je radost.

Výjimečného talentu si všimla i porota festivalu Designblok v minulém roce. Ocenila Nikolu jednou z jejích Talent Cards. Výjimečného talentu si všimla i porota festivalu Designblok v minulém roce. Ocenila Nikolu jednou z jejích Talent Cards.
Výjimečného talentu si všimla i porota festivalu Designblok v minulém roce. Ocenila Nikolu jednou z jejích Talent Cards.

S řadou přehlídek jsou ale často spojené i negativní zkušenosti, špatná produkce, vysoká cena za účast, netransparentní podmínky. Setkali jste se vy sami s něčím podobným?

DAVID: Tuhle otázku můžeme hodnotit teprve z pohledu posledního roku, kdy na festivalech vystavujeme. Vstupní poplatky jsou bohužel vysoké, především pro začínající tvůrce a tvůrkyně. My sami bychom si je nemohli dovolit, kdybychom například za umístění v soutěži nezískali finanční odměnu, kterou jsme se rozhodli investovat do další prezentace. Ale například právě kurátorský výběr Designblok Talent Cards poskytuje platformu pro talentované studenty, kteří mohou vystavovat bez poplatku, což je fajn iniciativa.

NIKOLA:
 Setkali jsme se s úžasnou produkcí, zapálenými týmy a být součástí festivalu byla radost, ale máme bohužel i pár negativních zkušeností. Byli jsme například hodně nespokojeni, když prostředí a vzhled kulis festivalu kvalitativně neodpovídal výši vstupního poplatku.

„Naší prací usilujeme o to, abychom upevnili potenciál jídla spojovat lidi, vytvářet příběhy a budovat komunitu. Zkoumáme hranice food designu a jeho aplikovatelnost v praxi.“ „Naší prací usilujeme o to, abychom upevnili potenciál jídla spojovat lidi, vytvářet příběhy a budovat komunitu. Zkoumáme hranice food designu a jeho aplikovatelnost v praxi.“
„Naší prací usilujeme o to, abychom upevnili potenciál jídla spojovat lidi, vytvářet příběhy a budovat komunitu. Zkoumáme hranice food designu a jeho aplikovatelnost v praxi.“
Foto: Ondřej Jarolín

Studovali jste v Brně, v Brně i vaše studio působí. Jaké to má pro designéry výhody a nevýhody?

NIKOLA: Co hodnotím pozitivně, je komunita a podpora kreativců, kterou buduje a poskytuje tým kreativního hubu Kumst. Bohužel z našeho úhlu pohledu jinak převažují nevýhody. Design je v Česku hodně soustředěný okolo Prahy. To se týká například množství dostupných spoluprací, příležitostí, pořádaných akcí, možností networkingu, stáží nebo celkové sítě designérů.

DAVID: V Brně aktuálně máme ateliér, je to především kvůli dokončování našeho studia na Fakultě výtvarných umění. Plánujeme se však v budoucnosti stěhovat.

Besiidka se nelimituje oborem ani disciplínou a jsou otevření mezioborovým spolupracím. Besiidka se nelimituje oborem ani disciplínou a jsou otevření mezioborovým spolupracím.
Besiidka se nelimituje oborem ani disciplínou a jsou otevření mezioborovým spolupracím.
Foto: Julius Filip

Kolem Besiidky se točí sladkosti a dobroty. Kam byste nás v Brně poslali na nejlepší zákusek?

NIKOLA: Moje „guilty pleasure“ jsou lokální cukrárny na menších městech a vesnicích, baví mě jejich svébytný výraz a vtip. Pokud mám na sladké chuť v Brně, tak vyhrává skořicový šnek z Kafe Friedrich.

DAVID: V Brně si nejraději dávám zmrzlinu z Agnes v Řečkovicích. Ovšem na poctivé zákusky jezdím na severní Moravu.

Vyhlášení šneci Kafé Friedrich v Brně. Vyhlášení šneci Kafé Friedrich v Brně.
Vyhlášení šneci Kafé Friedrich v Brně.
Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Diplomanti napříč obory a univerzitami se nám svěřili, jak vidí svojí budoucnost coby designeři
Číst článek
07. 07. 2025
Jana Brandtlová Veronika Pařízková
Doba čtení 9 min

Obav mám celou řadu, přesto zůstávám ambiciózní. Čerství diplomanti se svěřují, co pro ně na začátku kariéry představuje největší stres

Obhájili diplomové práce a už tvrdě pracují na své kariéře. Jak vidí svou profesní budoucnost diplomanti, které formovalo odlišné univerzitní prostředí? Jsou dostatečně připraveni na střet s realitou? Co je nejvíc trápí? Ptáme se nejmladší generace designérů a architektů na jejich obavy.

Design & umění Názory & polemika
Light Works nová kolekce
Číst článek
04. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Kvalitní řešení osvětlení má sílu proměnit naše vnímání prostoru. Light Works se starají o to, aby české projekty měly přístup k tomu nejlepšímu ze světa

Firma Light Works ve svém pražském showroomu nabízí svým klientům exkluzivní servis při výběru svítidel pro soukromé i komerční projekty. Mezi jejich nejexponovanější realizace patří rekonstrukce osvětlení Katedrála sv. Víta. Nyní rozšiřuje svůj sortiment o tři kolekce značky 10 Heures 10.

Design & umění
Hodnocení vizuálních identit českých měst - Magdalena Dobruk
Číst článek
25. 06. 2025
Anna Grabherr
Doba čtení 3 min

Obstojí nová loga českých měst ve srovnání se světem? Polské studio Podpunkt nezávisle a kriticky hodnotí, jak se povedla přeměna Prahy 10 nebo Trutnova

Správy měst si v posledních letech stále více uvědomují důležitost kvalitní vizuální komunikace. Brandingem lokalit se zabývá mnoho designérských studií, byť jde o nesnadný úkol. Obstály by nové vizuální identity českých měst ve světě? Pro nestranné zhodnocení jsme oslovili polské studio Podpunkt.

Design & umění Názory & polemika Rozhovory
Klíčovým materiálem objektu se stal papír
Číst článek
23. 06. 2025
Veronika Pařízková Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Byla to výzva. Vyzkoušeli jsme desítky variant. Trojice Ondřej Báchor, Matěj Činčera a Jan Novák navrhla novou podobu Ústavy ČR, která úspěšně propojuje tradici a nové technologie

Kancelář Poslanecké sněmovny vyhlásila soutěž na novou podobu Ústavy ČR. Zvítězila srozumitelná a citlivá forma s důstojným a moderním zpracováním. Čekají naše národní tiskoviny světlé zítřky a dočkají se upgradu? Na otázky nám za tvůrce odpověděl Ondřej Báchor.

Design & umění
„Injenny je aplikační pero navržené pro ženy podstupující hormonální léčbu při procesu umělého oplodnění (IVF). Projekt reaguje na časté obavy a stres spojený s každodenním podáváním injekcí, což je nezbytnou součástí léčby.“
Číst článek
18. 06. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Už žádný zbytečný design! Studenti ČVUT navrhli pero na IVF, teploměr nebo dronovou ambulanci. Jak fungují nápady, které mají potenciál zlepšit náš život?

Žádné vázy, ale teploměr, pero na IVF nebo dronová ambulance! Studenti Ústavu designu ČVUT navrhli pomůcky, které mají potenciál pozitivně ovlivnit zdravotnický průmysl. Podařilo se je testovat pro reálné použití? Cítili větší zodpovědnost? Zeptali jsme se vybraných studentů!

Design & umění
Památník Josefa Toufara a Jana Palacha
Číst článek
16. 06. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Čin Jana Palacha vnímám jako varování i výzvu k odporu. Tereza Příhodová Štětinová navrhla nový památník, který uctí památku Jana Palacha a Josefa Toufara

V Praze v Legerově ulici můžeme nově na fasádě bývalého Borůvkova sanatoria najít památník Jana Palacha a Josefa Toufara. Sochařka Tereza Příhodová Štětinová v roce 2023 dostala nelehký úkol reliéf k těmto bolestivým událostem vytvořit. Jak bychom si dnes měli připomínat památku hrdinů minulosti?

Design & umění Rozhovory
Mobiliář s přidanou hodnotou
Číst článek
13. 06. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Nekonečno možností pro pobyt venku. Značka Egoé kultivuje veřejný prostor multifunkčními prvky, které simulují školní učebny i místa na piknik

Firma Egoé od roku 2006 kultivuje veřejný prostor. Nyní se rozhodla jeho potenciál rozšířit na maximum. Jak si pobyt venku užít, zastavit se a rozjímat, aniž bychom ho chápali jako pouhý spojovník mezi dvěma místy?

Design & umění
Ložnice v Bytě sběratele
Číst článek
11. 06. 2025
Kateřina Hubertová
Doba čtení 4 min

Jiná cesta k umění. Humpolecká galerie 8smička vystavuje obrazy v koupelně i dětském pokoji, jak Byt sběratele funguje?

Jako na návštěvě u známého, který se pustil do sbírání uměleckých děl, se budete cítit v humpolecké galerii 8smička. Již pátým rokem mohou každý pátek skupinky zájemců navštívit spolu s kurátorkou Anežkou Chalupovou stálou sbírkovou expozici 7+1: Byt sběratele.

Design & umění
Agnieszka zvítězila v soutěži Best in Design hned ve třech kategoriích
Číst článek
09. 06. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

Poporodní deprese je pouze malý střípek v moři problémů. Polská designérka upozorňuje na opomíjené téma a hledá konkrétní řešení, jak ulevit porodním asistentkám

Agnieszka Bujas zvítězila v soutěži Best in Design hned ve třech kategoriích. Reagovala na polskou situaci porodních asistentek a vyvinula produkt, který by mohl změnit situaci a ulehčit práci. Lze ho zafinancovat, aby mohl do seriové výroby a jak velký výzkum mu předcházel?

Design & umění Rozhovory
Dílo Tomáše Perglera
Číst článek
05. 06. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Díla, která provokují, ale zároveň nutí k zamyšlení. Tomáš Pergler čerpá z art brut i dadaismu, nyní vystavuje svoje díla v Galerii U Radnice v Táboře

Tomáš Pergler, vystudovaný teoretik umění, je vedoucím odborným knihovníkem na pražské Akademii výtvarného umění a více než 20 let vystavuje svou vlastní uměleckou tvorbu. Inspiraci čerpá z dadaismu, art brut a přírodních materiálů. Jeho nová výstava s názvem Kolúmbo II je nyní k vidění v Táboře.

Akce a události Design & umění
Peřeje

AKCE A UDÁLOSTI

Výstava (post-)System zkoumá umění jako výsledek systému – pravidel, struktur i jejich zhroucení. Neprezentuje tvorbu jako spontánní akt inspirace, ale jako promyšlenou konstrukci. Přijďte nahlédnout do světa, kde umění není náhodou, ale důsledkem.

10. července - 29. srpna
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Diplomanti napříč obory a univerzitami se nám svěřili, jak vidí svojí budoucnost coby designeři
Číst článek
07. 07. 2025
Jana Brandtlová Veronika Pařízková
Doba čtení 9 min

Obav mám celou řadu, přesto zůstávám ambiciózní. Čerství diplomanti se svěřují, co pro ně na začátku kariéry představuje největší stres

Obhájili diplomové práce a už tvrdě pracují na své kariéře. Jak vidí svou profesní budoucnost diplomanti, které formovalo odlišné univerzitní prostředí? Jsou dostatečně připraveni na střet s realitou? Co je nejvíc trápí? Ptáme se nejmladší generace designérů a architektů na jejich obavy.

Design & umění Názory & polemika
Light Works nová kolekce
Číst článek
04. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Kvalitní řešení osvětlení má sílu proměnit naše vnímání prostoru. Light Works se starají o to, aby české projekty měly přístup k tomu nejlepšímu ze světa

Firma Light Works ve svém pražském showroomu nabízí svým klientům exkluzivní servis při výběru svítidel pro soukromé i komerční projekty. Mezi jejich nejexponovanější realizace patří rekonstrukce osvětlení Katedrála sv. Víta. Nyní rozšiřuje svůj sortiment o tři kolekce značky 10 Heures 10.

Design & umění
Chaloupku najdete na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v malebné vesničce Příchovice u Kořenova
Číst článek
02. 07. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Vypadá krásně, ale je i praktická a odolná. Rekonstrukce chaloupky Dvě sestry od Denisy Strmiskové v čase obstála, jak hodnotí její funkčnost majitelé?

Jak obstála rekonstrukce chaloupky Dvě sestry po letech? S majiteli Milou a Václavem Petrů jsme si připomněli příběh realizace a nakoukli pod pokličku tvorby s designérkou Denisou Strmiskovou.

Design guide
Produktový designér a pedagog Jan Čapek s šéfredaktorkou magazínu Designnews Veronikou Pařízkovou
Číst článek
30. 06. 2025
Jana Brandtlová Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Kdyby mi zavolali z TONu, tu práci vezmu. Tlak je zde neustálý, designér se s tím ale musí naučit žít, říká Jan Čapek, kterého proslavila práce s plastem

„Už neprezentuji, že Čapek navrhl novou PET lahev, nebo upravil další půllitr. Tlak je ale neustálý. Je to něco s čím se musí designér naučit žít.“ Jak svoji kariéru hodnotí oceňovaný designér a pedagog Jan Čapek? Nový díl podcastu Designnews moderuje Veronika Pařízková

Podcast
Zaha Hadid vsadila budovu MMM do svahu
Číst článek
28. 06. 2025
Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Špičková architektura i umění. Přinášíme průvodce po jihotyrolském Kronplatzu, kde najdete Zahu Hadid i michelinské restaurace

Když se rozhodnete strávit dovolenou v jihotyrolském Kronplatzu, můžete si jako v nebi nejen připadat, ale budete mu doslova na dosah. Špičkové architektonické, designové, umělecké i kulinářské zážitky tu pro milovníky hor připravili lidé hluboce sklonění před dokonalostí přírody.

Design guide
Hodnocení vizuálních identit českých měst - Magdalena Dobruk
Číst článek
25. 06. 2025
Anna Grabherr
Doba čtení 3 min

Obstojí nová loga českých měst ve srovnání se světem? Polské studio Podpunkt nezávisle a kriticky hodnotí, jak se povedla přeměna Prahy 10 nebo Trutnova

Správy měst si v posledních letech stále více uvědomují důležitost kvalitní vizuální komunikace. Brandingem lokalit se zabývá mnoho designérských studií, byť jde o nesnadný úkol. Obstály by nové vizuální identity českých měst ve světě? Pro nestranné zhodnocení jsme oslovili polské studio Podpunkt.

Design & umění Názory & polemika Rozhovory
V městském parku proběhne premiérový Street Food Festival. Vedle sklářského trhu, včetně toho blešího, se mohou návštěvníci těšit na koncerty Xindla X, Adama Mišíka a beatboxera Endru
Číst článek
23. 06. 2025
Redakce
Doba čtení 2 min

Nový Bor rozzáří sklo, chutě i hudba. Sklářské slavnosti 2025 nabízí možnost poznat, jak fungují stará řemesla

V živoucí centrum sklářského umění, tvořivosti a zábavy se Nový Bor promění od 26. do 28. června. Tradiční Sklářské slavnosti letos přinesou nejen oblíbené ukázky řemesla pod širým nebem i v otevřených sklárnách a koncerty, ale také atraktivní novinky, které osloví malé i velké návštěvníky.

Nezařazené
Klíčovým materiálem objektu se stal papír
Číst článek
23. 06. 2025
Veronika Pařízková Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Byla to výzva. Vyzkoušeli jsme desítky variant. Trojice Ondřej Báchor, Matěj Činčera a Jan Novák navrhla novou podobu Ústavy ČR, která úspěšně propojuje tradici a nové technologie

Kancelář Poslanecké sněmovny vyhlásila soutěž na novou podobu Ústavy ČR. Zvítězila srozumitelná a citlivá forma s důstojným a moderním zpracováním. Čekají naše národní tiskoviny světlé zítřky a dočkají se upgradu? Na otázky nám za tvůrce odpověděl Ondřej Báchor.

Design & umění
Plochá přístavba na dlouhém pozemku zvětšila obytný prostor chalupy a propojila stavbu s moderním bazénem
Číst článek
20. 06. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Šarmantní mix Francie a Česka. Chalupa Čížovka v Českém ráji láká na sepětí s přírodou i citlivé prolnutí starého s novým

Původně to mělo být klidné útočiště pro rodinu. Časem se ale Bára a Petr Šmídovi rozhodli, že takto krásné místo zpřístupní i ostatním. Chalupa Čížovka si návštěvu zaslouží, nejen kvůli malebnému okolí, ale především díky sofistikované atmosféře, která mísí francouzský šarm s českou pohostinností.

Interiér & architektura Design guide
„Injenny je aplikační pero navržené pro ženy podstupující hormonální léčbu při procesu umělého oplodnění (IVF). Projekt reaguje na časté obavy a stres spojený s každodenním podáváním injekcí, což je nezbytnou součástí léčby.“
Číst článek
18. 06. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Už žádný zbytečný design! Studenti ČVUT navrhli pero na IVF, teploměr nebo dronovou ambulanci. Jak fungují nápady, které mají potenciál zlepšit náš život?

Žádné vázy, ale teploměr, pero na IVF nebo dronová ambulance! Studenti Ústavu designu ČVUT navrhli pomůcky, které mají potenciál pozitivně ovlivnit zdravotnický průmysl. Podařilo se je testovat pro reálné použití? Cítili větší zodpovědnost? Zeptali jsme se vybraných studentů!

Design & umění