PŘEDPLAŤTE SI NÁŠ ČASOPIS ↗
Co je to BEEF? Propojení jídla a divadla v prostorách bývalých pražských jatek.

Stylizovaný zážitek, který se vymyká všem zkušenostem. Fúze gastronomie, divadla a designu vzniká k výročí 130 let od založení Holešovické tržnice, inspiruje se rituály i prostředím jatek

Hostina, kterou si nechcete nechat ují(s)t. Jedenáctichodové menu jako rituál, který nasytí tělo a probudí smysly. Propojení divadla a gastronomie v prostoru Holešovické tržnice, kde jídlo nebude pouhým pokrmem, ale uměleckým zážitkem. To všechno je Beef – jedinečná fúze chutí, umění a historie!

BEEF: Umění na talíři

V rámci ojedinělé gastro performance v prostorách bývalých jatek v Holešovické tržnici vám naservírujeme jedenáctibodové menu v unikátním uměleckém zpracování. To, co vám jindy přijde jako obyčejná květina, vám my naservírujeme jako delikatesu, která pošimrá vaše smysly, a nejen ty chuťové…,“ slibuje gastro performance BEEF. Projekt vznikl na počest 130. výročí bývalých pražských jatek. „Tato akce je tvořena na míru pro Holešovickou tržnici, chtěli jsme vytvořit ojedinělou událost, která by oslavila 130 let od jejího vzniku a tematicky se odkazovala k bývalým jatkám a celkové historii areálu. Proto vzniká v hale 17 nejenom gastronomická performance, ale také další program, který by ji měl podpořit. Tedy fúze gastronomie, divadla designu a vůbec kreativních průmyslů,“ popisuje Veronika Svobodová, projektová manažerka Holešovické tržnice „Projekt rozhodně nemohl vzniknout jinde,“ vysvětluje režisér Adam Skala, „BEEF je tvořený jako site specific, vychází z témat a historie. Při tvorbě jsme často pracovali přímo v prostoru a každé řešení je tedy tzv. na míru. Zároveň ale platí, že každé umělecké dílo si začne v jednu chvíli žít vlastním životem. Takže těžko říct, co bude s BEEF dál.

Ponořte se do příběhu jídla a jeho historie, 
do minulosti Holešovické tržnice a do úvah o budoucnosti naší gastronomie 
v neopakovatelné gastroperformance. Ponořte se do příběhu jídla a jeho historie, 
do minulosti Holešovické tržnice a do úvah o budoucnosti naší gastronomie 
v neopakovatelné gastroperformance.
Ponořte se do příběhu jídla a jeho historie, 
do minulosti Holešovické tržnice a do úvah o budoucnosti naší gastronomie 
v neopakovatelné gastroperformance.

Chrám hodování

Jedenáctichodové degustační menu, z 90 % vegetariánské, připravuje tým šéfkuchaře Ládi Vaníčka ze Zátiší Group. „Naše představení je stylizované jako mše. Jedenáctka má v katolické obřadnosti zvláštní význam. Jednak symbolizuje něco neúplného, nedokonalého. Dalo by se říct i nedosyceného. Jedenáctka je také znakem lidské pokory, potřeby a hledání spásy,“ vysvětluje Adam symboliku celé slavnostní tabule. O té koneckonců vypovídají i velice sugestivní názvy jednotlivých chodů – budete moci zakusit Hostie, Zvěstování, Nanebevzetí či Křehkost života. Více o výběru samotných ingrediencí se dočtete na webových stránkách BEEF.

Ptáte se, jak takové delikatesy asi vypadají? „Jeden z prvních chodů vypadá jako kniha. Kniha, kterou společně s perforem otevíráme a začínáme v ní číst příběh, který kolem nás potom ožívá. V knize jsou ilustrace a vy si po chvíli všimnete, že ilustrace jsou jedlé. Dají se ze stránek vyloupnout a ochutnat. Můžete tedy doslovat sníst příběh, který čtete. Něco podobného se děje u každého z jedenácti chodů. Možná si i společně zazpíváme,“ prozrazuje Adam a dodává, „protože v performance BEEF je v hlavní roli jídlo. Divadelní složka by na sebe neměla strhávat pozornost, ale měla by hodování doplňovat a rozšiřovat o další rozměr. První tedy vzniklo menu. Zajímavostí je, že první verze menu jsem napsal jako příběh. Nerozepisoval jsem zde jednotlivé suroviny (to nechávám na šéfkuchaři), ale napsal jsem abstraktní a symbolický příběh vztahu jídla a lidí, který se pokusíme odvyprávět právě přes 11 chodů.

Jídlo s příběhem

Večeře spojuje gastronomii s divadelním zážitkem a uměleckou performance, kde každý chod představuje propojení chutí, vizuálního umění a příběhů spojených s historií místa. Programem nás provede herec Kryštof Bartoš v roli velekněze. „Žánr gastro performance u nás existuje, ale většinou ve formě, kterou si nespojujeme s vysokou kulturou,“ reaguje na můj dotaz ohledně tradice gastro performance Adam. „Falešné středověké krčmy, kde vám herci k jídlu brnkají na loutny a kopou se pro vaše pobavení do zadku jsou v podstatě gastro performance. Z těch ambicioznějších bych zmínil inscenaci na Jatkách “Hostina”, tam ale šlo o divadlo a jídlo tu bylo jen taková nevýznamná kulisa.“ 

Už na jaře v roce 2025 se hala 17 v Holešovické tržnici promění v pomyslný živý organismus. Už na jaře v roce 2025 se hala 17 v Holešovické tržnici promění v pomyslný živý organismus.
Už na jaře v roce 2025 se hala 17 v Holešovické tržnici promění v pomyslný živý organismus.

Kořeny gastro performance ale sahají o dost hlouběji. „Divadlo, u kterého se podávalo jakékoliv jídlo nebo pití není nic nového, divadlo, u kterého se večeřelo sahá také velmi hluboko do historie. Nicméně my jdeme směrem, kde podávané přímo souvisí se situací, která se bude odehrávat. Menu je speciálně vytvořené pro tuto událost a jinde jej neochutnáte. Jednotlivé chody vycházejí z divadelní situace a naopak - jedno bez druhého by nedávalo smysl,“ specifikuje Veronika a vysvětluje, kde hledal projekt BEEF inspiraci, „podobné projekty jsou v posledních letech velmi oblíbené v zahraniční - ohledně gastroperformance a propojení gastronomie s divadlem se snažíme inspirovat v jiných zemích a pokoušíme se přivézt obdobný žánr i k nám.“ Adam k tomu dodává: „troufám si tvrdit, že je náš projekt tím zdaleka nejambicióznějším. Spolupracujeme se špičkovým šéfkuchařem, forma degustační večeře o jedenácti chodech je náročná. Troufám si říct, že samotná divadelní složka otevírá zajímavá témata o vztahu nás, lidí našeho jídla.

Návrhy kostýmů kombinují prvky řeznické profese a církevní symboliky, čímž vytvářejí zneklidňující a mystickou atmosféru celé performance. Návrhy kostýmů kombinují prvky řeznické profese a církevní symboliky, čímž vytvářejí zneklidňující a mystickou atmosféru celé performance.
Návrhy kostýmů kombinují prvky řeznické profese a církevní symboliky, čímž vytvářejí zneklidňující a mystickou atmosféru celé performance.

Pod rouchem tajemna

Vizualita je důležitou součástí celé performance. Některé z vizuálů až budí strach a vyvolávají zneklidňující pocity. To, že celá show nebude útočit pouze na vaše chuťové pohárky, ale zapůsobí i na všechny smysly, slibuje propracovaná scénografie i kostýmy. „Pracujeme s barevnou paletou živého masa, což je tak trochu náš podpis. Koneckonců, naše skupina si říká MASO už skoro deset let. V kostýmech najdete prvky z řeznické profese, košile, sekery, nože. Ty se ale nápaditě mísí s tématy ze světa katolické církve, v našem pojetí se stávají ornáty, mitrami a podobně. Celý prostor, do kterého vstupujete, by měl působit jako živý organismus,“ vysvětluje Adam pečlivě promyšlené detaily celé performance.

Večerem v chrámu hovězího božstva vás provede velekněz - herec Kryštof Bartoš. V opulentní modlitbě za maso. Anebo nemaso? Dojděte k osvícení skrze chuťové buňky. Možná, kdo ví, se stane zázrak. Večerem v chrámu hovězího božstva vás provede velekněz - herec Kryštof Bartoš. V opulentní modlitbě za maso. Anebo nemaso? Dojděte k osvícení skrze chuťové buňky. Možná, kdo ví, se stane zázrak.
Večerem v chrámu hovězího božstva vás provede velekněz - herec Kryštof Bartoš. V opulentní modlitbě za maso. Anebo nemaso? Dojděte k osvícení skrze chuťové buňky. Možná, kdo ví, se stane zázrak.

Našim hlavním vizuálním prvkem je kráva a prostor, se kterým pracujeme, slouží jako chrám krávě zasvěcený. Další objekty/výtvarné prvky, se kterými pracujeme odkazují k jatkám, takže pracujeme s texturou tkáně, masa, hmoty a krevního řečiště a vnitřnostmi. Snažíme se vytvořit tajemný prostor se spirituálním a zároveň lehce zneklidňujícím nádechem. Kostýmy odkazují na mši/rituál, takže vycházím z kněžského ornátu, mitry a mnišských kuten. Jejich nádech a zdobení bude navazovat na organické prvky použité ve scénografii. V rámci udržitelné scénografie bychom na většinu objektů, které budou z textilního materiálu, rády zpracovaly materiály z druhé ruky,“ dokresluje celý koncept Eva Justichová, scénografka a kostýmní výtvarnice. Její kolegyně Tereza Gsöllhoferová nakonec doplňuje: „vzhledem k celkovému konceptu využívajícímu prvky mystiky a určité záhadnosti jsme se i po výtvarné stránce rozhodli různé druhy materiálů – až na určité výjimky – používat spíše abstraktnějším až organickým způsobem, který v divácích pravděpodobně konkrétnější asociace vyvolá, ale primárně by celý prostor měl na člověka působit spíše skrze hutnou atmosféru a podněty dotýkající se podvědomí.

Degustační menu je z 90 % vegetariánské. Pouze jeden chod obsahuje maso. Je ale možné si při nákupu vstupenky zvolit čistě vegetariánskou variantu. Degustační menu je z 90 % vegetariánské. Pouze jeden chod obsahuje maso. Je ale možné si při nákupu vstupenky zvolit čistě vegetariánskou variantu.
Degustační menu je z 90 % vegetariánské. Pouze jeden chod obsahuje maso. Je ale možné si při nákupu vstupenky zvolit čistě vegetariánskou variantu.

První termíny BEEF jsou momentálně naplánovány na duben, ale vstupenky si můžete zakoupit už nyní (a nadělit si tak radost třeba pod stromeček)! Celkem se v Holešovické tržnici uskuteční pouze patnáct představení, přičemž každé z nich proběhne ve velmi omezeném počtu návštěvníků. Doporučujeme proto dlouho neotálet. Při výběru vstupenek si můžete zvolit i zcela vegetariánskou verzi. Jednotlivé chody jsou navíc párovány s alkoholickými i nealkoholickými nápoji. A co si podle autorů projektu odnesete mimo plného žaludku? Veronika slibuje nový zážitek, Tereza zase pocit, že jste nic podobného ještě nezažili. Adam by si přál, abyste si kromě plného žaludku a úžasu odnesli také pocit zamyšlení. Podle Evy by bylo ideální, pokud ve vás BEEF zanechá netradiční a trochu dekadentní zážitek, za kterým se budete chtít do Holešovické tržnice vracet. My vám přejeme dobrou chuť!

Článek vznikl v rámci placené spolupráce.

Rubriky:

Další z rubriky

Tereza Cvrčková a její zásobník, který lze zavěsit za dveře
Číst článek
10. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Studenti ČVUT v boji s menstruační chudobou. Mladí designéři navrhli vkusné a funkční zásobníky na vložky, které lze snadno umístit na veřejné toalety

Téma menstruační chudoby bylo léta neviditelné. V poslední době začíná ve společnosti ale stále víc rezonovat. A řešit ho přicházejí i mladí designéři. V rámci školního workshopu se studenti Fakulty architektury pokusily navrhnout vkusné a funkční zásobníky na vložky a tampóny. Povedly se?

Design & umění
Designové ikony
Číst článek
08. 01. 2025
Kateřina Hubertová
Doba čtení 4 min

Pět ikon českého designu, které může mít doma každý. Vybíráme produkty, jenž odolaly času i změnám režimu a staly se nesmrtelné

Zavírací nožík Rybička, kolo Favorit, Botasky, židle TON či křesla od Jindřicha Halabaly najdeme v českých domácnostech po desetiletí a mnohdy se staly synonymem výrobku svého druhu. Kde se vzaly tyto designové ikony, z nichž některou nejspíš máte taky doma?

Design & umění
Pátým hostem našeho podcastu je módní designérka Anna Tran
Číst článek
02. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Připadala jsem si slabá. V módním odvětví jsem se necítila vždy dobře, přiznává návrhářka Anna Tran. Jaká jsou úskalí studia na UMPRUM? A kde získala zpět sebevědomí?

„Jako módní designérka mám potřebu si neustále obhajovat svou práci,“ říká v podcastu designérka Anna Tran, jejíž kabelky se staly vyhledávaným módním doplňkem. Jak reflektuje své studium na UMPRUM? Co pro ni bylo obtížné?

Design & umění Podcast
Psycholog do kapsy
Číst článek
23. 12. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 3 min

Najít spásu v knihách. Na trhu přibývá literatury, která dokáže léčit duši nejen obsahem, ale i promyšleným designem

Duševní pohoda je klíčová součást našeho celkového zdraví. Jak o ně pečovat? Jak se naučit pracovat s emocemi? Můžete se dozvědět ze skvělých knih. Vybrali jsme pro vás obsahově i výtvarně nejzajímavější knihy, které vám na tyto otázky pomohou odpovědět.

Design & umění
Experimentovala s celulózou, ale její hlavní doménou je nadčasovost a minimalismus. Zuzana Basterrech se rozpovídala o své značce, ale i stavu dnešního fashion oboru
Číst článek
20. 12. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Uživit se v místním prostředí není hračka, říká zakladatelka značky Soolista Zuzana Basterrech. V módě umí bořit konvence, navrhuje pro seniory i autisty

Zuzana Basterrech je původní profesí architektka, už deset let se ale věnuje módě. Její přístup ke střihům, materiálům i celkovému konceptu značky Soolista je v mnoha ohledech inspirativní. Oděvy pro ni nejsou jen pozlátko, ale promyšlený životní styl.

Design & umění Rozhovory
„Upletli jsme brněnské ikoně, samici krokodýla, vánoční svetr, a vůbec jí to nevadilo. Nerezový exoskelet, nesoucí svetr, se oblíbené památky vůbec nedotýká,“ píše o svetru pro brněnského draka studio NAHAKU.
Číst článek
16. 12. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 5 min

Umělecké ostrůvky první pomoci. Jak přežít nápor vánoční estetiky vědí v Brně, letos během trhů narazí návštěvníci na nevšední instalace v celém městě

Pokud jste ještě nezažili adventní Brno, letošek je tím správným okamžikem. Atmosféru města, které už roky ukazuje, jak dělat vánoční trhy vkusně a smysluplně, letos podtrhuje série uměleckých instalací od předních českých umělců. Objevte Brno, jak ho neznáte!

Design & umění Design guide
Barbora Kramná, vítězná letošní Národní ceny za studentský design.
Číst článek
11. 12. 2024
Redakce Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Aktualizovala gotické písmo a získala Národní cenu za studentský design. Designérka Barbora Kramná zaujala porotu rekonstrukcí staročeské bastardy

Vítězem letošní Národní ceny za studentský design se stala Barbora Kramná. Grafická designérka řešila složité téma, jak středověké písmo přenést do současnosti.

Design & umění Rozhovory
Novinky od Lejaan si brzy budete moct prohlédnout při speciální příležitosti!
Číst článek
06. 12. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Liberecký lovebrand uvádí novou kolekci. Výrobce povlečení Lejaan láká na hřejivé barvy i kvalitní materiály

Hotelový komfort pro každodenní spánek – to je hlavní cíl české značky Lejaan, která nabízí ucelený sortiment ložního prádla i župany, ručníky a doplňky pro útulnou domácí atmosféru.

Design & umění
Název studia je odvozen od slova beseda, které evokuje dle autorů přátelské rozhovory, zábavu, tanec a prostor.
Číst článek
04. 12. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Toužila vymyslet zákusek, který ještě neexistuje. Studio Besiidka osciluje mezi jídlem a designem, dává toto spojení smysl?

Jídlo a design? Trend, který je v poslední době čím dál tím víc populární. Studio Besiidka z Brna, které tvoří Nikola Chromečková a David Hotárek, patří mezi ty, kteří tyto dvě ingredience umí smíchat víc než dobře!

Design & umění Rozhovory
První půlkulatiny podcastu jsme oslavili s hostem Ondřejem Zitou.
Číst článek
02. 12. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Židle UM od Jiřího Pelcla je budoucí ikona designu, sedět se na ní ale nedá, přiznává zakladatel značky Master & Master Ondřej Zita

„K židli Um vždy s nadsázkou dodávám, že je to budoucí ikona designu. Stejně jako její slavné předchůdkyně je přísná a nedá se na ní moc sedět,“ vypráví výrobce českého nábytku Ondřej Zita. Nevadí ale, že není pohodlná? A co znamená demokratický design?

Design & umění Podcast

AKCE A UDÁLOSTI

Výstava Made by fire prodloužena do sedmého září 2025! Síla i křehkost českého skla a porcelánu ve zkoušce ohněm. Unikátní výstavní projekt Moravské galerie v Brně a Designbloku aktuálně v prostorech Uměleckoprůmyslového muzea.

17. listopadu 2024 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 7. září 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Samoobslužný prodej květin. Zdroj: Kveetko a Něžná pivoňka
Číst článek
13. 01. 2025
Kateřina Hubertová
Doba čtení 2 min

Musíme si jako národ víc věřit, říká zakladatelka alternativního květinářství. Samoobslužných prodejen kytic z almar v Česku přibývá, jak fungují a kde je najdete?

V krajině stojící skříň plná kytic - i tak může vypadat alternativa klasického květinářství. Zákazník si vybere pugét podle svého vkusu a požadovanou částku vhodí do kasičky, případně zaplatí pomocí přiloženého QR kódu. Samoobslužných prodejen květin přibývá napříč českými a moravskými kraji.

Interiér & architektura
Tereza Cvrčková a její zásobník, který lze zavěsit za dveře
Číst článek
10. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Studenti ČVUT v boji s menstruační chudobou. Mladí designéři navrhli vkusné a funkční zásobníky na vložky, které lze snadno umístit na veřejné toalety

Téma menstruační chudoby bylo léta neviditelné. V poslední době začíná ve společnosti ale stále víc rezonovat. A řešit ho přicházejí i mladí designéři. V rámci školního workshopu se studenti Fakulty architektury pokusily navrhnout vkusné a funkční zásobníky na vložky a tampóny. Povedly se?

Design & umění
Designové ikony
Číst článek
08. 01. 2025
Kateřina Hubertová
Doba čtení 4 min

Pět ikon českého designu, které může mít doma každý. Vybíráme produkty, jenž odolaly času i změnám režimu a staly se nesmrtelné

Zavírací nožík Rybička, kolo Favorit, Botasky, židle TON či křesla od Jindřicha Halabaly najdeme v českých domácnostech po desetiletí a mnohdy se staly synonymem výrobku svého druhu. Kde se vzaly tyto designové ikony, z nichž některou nejspíš máte taky doma?

Design & umění
1981 Secondhand a Johana Němečková s Barborou Kolerusovou
Číst článek
06. 01. 2025
Markéta Blažková
Doba čtení 4 min

Jedna pochází z rodiny spjaté po generace s designem, druhá netušila, že existují umělecké školy. Johana Němečková a Barbora Kolerusová si přesto padly do oka a založily značku Óda i studio Other Projects

Každá z odlišné rodiny, přesto si k sobě našly cestu. Designérské duo Johana Němečková a Barbora Kolerusová spolu tvoří značku Óda i studio Other Projects. Proč je spolupráce jako manželství a pro jakého klienta navrhují nejraději se dočtete v našem rozhovoru.

Rozhovory
Pátým hostem našeho podcastu je módní designérka Anna Tran
Číst článek
02. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Připadala jsem si slabá. V módním odvětví jsem se necítila vždy dobře, přiznává návrhářka Anna Tran. Jaká jsou úskalí studia na UMPRUM? A kde získala zpět sebevědomí?

„Jako módní designérka mám potřebu si neustále obhajovat svou práci,“ říká v podcastu designérka Anna Tran, jejíž kabelky se staly vyhledávaným módním doplňkem. Jak reflektuje své studium na UMPRUM? Co pro ni bylo obtížné?

Design & umění Podcast
Proces výroby etiket vína je o konceptu, příbězích, kreativitě a o vínu samotném.
Číst článek
30. 12. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 5 min

Ve víně je design. Mělnicko se pyšní lokálními vinaři, kteří vědí, že promyšlené etikety jsou nedílnou součástí úspěchu

Tradice pěstování vinné révy je s našimi zeměmi spjatá po staletí. Výborné viniční tratě, nenajdete jen na jižní Moravě, ale i na Mělnicku. Zdejší vinaři umí navíc nejen vyrobit okouzlující chutě, ale nerezignují ani na stylové a vkusné etikety. Kdo nás zaujal nejvíc?

Design guide
Veronika Pařízková, šéfredaktorka magazínu Designnews
Číst článek
27. 12. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Plíživý strach mít svůj názor. Situace na Slovensku ukazuje, že těžké časy jsou děsivě blízko

V lednu 1993 se rozpadalo Československo na dva samostatné státy a řada dnešních designérských hvězd se teprve učila chodit. Více než 30 let staré politické rozhodnutí vzbudilo hodně emocí a napořád už změnilo běh dějin. Vzhledem k současnému stavu na Slovensku můžeme být dnes ale rádi.

Názory & polemika
Psycholog do kapsy
Číst článek
23. 12. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 3 min

Najít spásu v knihách. Na trhu přibývá literatury, která dokáže léčit duši nejen obsahem, ale i promyšleným designem

Duševní pohoda je klíčová součást našeho celkového zdraví. Jak o ně pečovat? Jak se naučit pracovat s emocemi? Můžete se dozvědět ze skvělých knih. Vybrali jsme pro vás obsahově i výtvarně nejzajímavější knihy, které vám na tyto otázky pomohou odpovědět.

Design & umění
Experimentovala s celulózou, ale její hlavní doménou je nadčasovost a minimalismus. Zuzana Basterrech se rozpovídala o své značce, ale i stavu dnešního fashion oboru
Číst článek
20. 12. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Uživit se v místním prostředí není hračka, říká zakladatelka značky Soolista Zuzana Basterrech. V módě umí bořit konvence, navrhuje pro seniory i autisty

Zuzana Basterrech je původní profesí architektka, už deset let se ale věnuje módě. Její přístup ke střihům, materiálům i celkovému konceptu značky Soolista je v mnoha ohledech inspirativní. Oděvy pro ni nejsou jen pozlátko, ale promyšlený životní styl.

Design & umění Rozhovory
„Upletli jsme brněnské ikoně, samici krokodýla, vánoční svetr, a vůbec jí to nevadilo. Nerezový exoskelet, nesoucí svetr, se oblíbené památky vůbec nedotýká,“ píše o svetru pro brněnského draka studio NAHAKU.
Číst článek
16. 12. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 5 min

Umělecké ostrůvky první pomoci. Jak přežít nápor vánoční estetiky vědí v Brně, letos během trhů narazí návštěvníci na nevšední instalace v celém městě

Pokud jste ještě nezažili adventní Brno, letošek je tím správným okamžikem. Atmosféru města, které už roky ukazuje, jak dělat vánoční trhy vkusně a smysluplně, letos podtrhuje série uměleckých instalací od předních českých umělců. Objevte Brno, jak ho neznáte!

Design & umění Design guide