PŘEDPLAŤTE SI NÁŠ ČASOPIS ↗
Co je to BEEF? Propojení jídla a divadla v prostorách bývalých pražských jatek.

Stylizovaný zážitek, který se vymyká všem zkušenostem. Fúze gastronomie, divadla a designu vzniká k výročí 130 let od založení Holešovické tržnice, inspiruje se rituály i prostředím jatek

Hostina, kterou si nechcete nechat ují(s)t. Jedenáctichodové menu jako rituál, který nasytí tělo a probudí smysly. Propojení divadla a gastronomie v prostoru Holešovické tržnice, kde jídlo nebude pouhým pokrmem, ale uměleckým zážitkem. To všechno je Beef – jedinečná fúze chutí, umění a historie!

BEEF: Umění na talíři

V rámci ojedinělé gastro performance v prostorách bývalých jatek v Holešovické tržnici vám naservírujeme jedenáctibodové menu v unikátním uměleckém zpracování. To, co vám jindy přijde jako obyčejná květina, vám my naservírujeme jako delikatesu, která pošimrá vaše smysly, a nejen ty chuťové…,“ slibuje gastro performance BEEF. Projekt vznikl na počest 130. výročí bývalých pražských jatek. „Tato akce je tvořena na míru pro Holešovickou tržnici, chtěli jsme vytvořit ojedinělou událost, která by oslavila 130 let od jejího vzniku a tematicky se odkazovala k bývalým jatkám a celkové historii areálu. Proto vzniká v hale 17 nejenom gastronomická performance, ale také další program, který by ji měl podpořit. Tedy fúze gastronomie, divadla designu a vůbec kreativních průmyslů,“ popisuje Veronika Svobodová, projektová manažerka Holešovické tržnice „Projekt rozhodně nemohl vzniknout jinde,“ vysvětluje režisér Adam Skala, „BEEF je tvořený jako site specific, vychází z témat a historie. Při tvorbě jsme často pracovali přímo v prostoru a každé řešení je tedy tzv. na míru. Zároveň ale platí, že každé umělecké dílo si začne v jednu chvíli žít vlastním životem. Takže těžko říct, co bude s BEEF dál.

Ponořte se do příběhu jídla a jeho historie, 
do minulosti Holešovické tržnice a do úvah o budoucnosti naší gastronomie 
v neopakovatelné gastroperformance. Ponořte se do příběhu jídla a jeho historie, 
do minulosti Holešovické tržnice a do úvah o budoucnosti naší gastronomie 
v neopakovatelné gastroperformance.
Ponořte se do příběhu jídla a jeho historie, 
do minulosti Holešovické tržnice a do úvah o budoucnosti naší gastronomie 
v neopakovatelné gastroperformance.

Chrám hodování

Jedenáctichodové degustační menu, z 90 % vegetariánské, připravuje tým šéfkuchaře Ládi Vaníčka ze Zátiší Group. „Naše představení je stylizované jako mše. Jedenáctka má v katolické obřadnosti zvláštní význam. Jednak symbolizuje něco neúplného, nedokonalého. Dalo by se říct i nedosyceného. Jedenáctka je také znakem lidské pokory, potřeby a hledání spásy,“ vysvětluje Adam symboliku celé slavnostní tabule. O té koneckonců vypovídají i velice sugestivní názvy jednotlivých chodů – budete moci zakusit Hostie, Zvěstování, Nanebevzetí či Křehkost života. Více o výběru samotných ingrediencí se dočtete na webových stránkách BEEF.

Ptáte se, jak takové delikatesy asi vypadají? „Jeden z prvních chodů vypadá jako kniha. Kniha, kterou společně s perforem otevíráme a začínáme v ní číst příběh, který kolem nás potom ožívá. V knize jsou ilustrace a vy si po chvíli všimnete, že ilustrace jsou jedlé. Dají se ze stránek vyloupnout a ochutnat. Můžete tedy doslovat sníst příběh, který čtete. Něco podobného se děje u každého z jedenácti chodů. Možná si i společně zazpíváme,“ prozrazuje Adam a dodává, „protože v performance BEEF je v hlavní roli jídlo. Divadelní složka by na sebe neměla strhávat pozornost, ale měla by hodování doplňovat a rozšiřovat o další rozměr. První tedy vzniklo menu. Zajímavostí je, že první verze menu jsem napsal jako příběh. Nerozepisoval jsem zde jednotlivé suroviny (to nechávám na šéfkuchaři), ale napsal jsem abstraktní a symbolický příběh vztahu jídla a lidí, který se pokusíme odvyprávět právě přes 11 chodů.

Jídlo s příběhem

Večeře spojuje gastronomii s divadelním zážitkem a uměleckou performance, kde každý chod představuje propojení chutí, vizuálního umění a příběhů spojených s historií místa. Programem nás provede herec Kryštof Bartoš v roli velekněze. „Žánr gastro performance u nás existuje, ale většinou ve formě, kterou si nespojujeme s vysokou kulturou,“ reaguje na můj dotaz ohledně tradice gastro performance Adam. „Falešné středověké krčmy, kde vám herci k jídlu brnkají na loutny a kopou se pro vaše pobavení do zadku jsou v podstatě gastro performance. Z těch ambicioznějších bych zmínil inscenaci na Jatkách “Hostina”, tam ale šlo o divadlo a jídlo tu bylo jen taková nevýznamná kulisa.“ 

Už na jaře v roce 2025 se hala 17 v Holešovické tržnici promění v pomyslný živý organismus. Už na jaře v roce 2025 se hala 17 v Holešovické tržnici promění v pomyslný živý organismus.
Už na jaře v roce 2025 se hala 17 v Holešovické tržnici promění v pomyslný živý organismus.

Kořeny gastro performance ale sahají o dost hlouběji. „Divadlo, u kterého se podávalo jakékoliv jídlo nebo pití není nic nového, divadlo, u kterého se večeřelo sahá také velmi hluboko do historie. Nicméně my jdeme směrem, kde podávané přímo souvisí se situací, která se bude odehrávat. Menu je speciálně vytvořené pro tuto událost a jinde jej neochutnáte. Jednotlivé chody vycházejí z divadelní situace a naopak - jedno bez druhého by nedávalo smysl,“ specifikuje Veronika a vysvětluje, kde hledal projekt BEEF inspiraci, „podobné projekty jsou v posledních letech velmi oblíbené v zahraniční - ohledně gastroperformance a propojení gastronomie s divadlem se snažíme inspirovat v jiných zemích a pokoušíme se přivézt obdobný žánr i k nám.“ Adam k tomu dodává: „troufám si tvrdit, že je náš projekt tím zdaleka nejambicióznějším. Spolupracujeme se špičkovým šéfkuchařem, forma degustační večeře o jedenácti chodech je náročná. Troufám si říct, že samotná divadelní složka otevírá zajímavá témata o vztahu nás, lidí našeho jídla.

Návrhy kostýmů kombinují prvky řeznické profese a církevní symboliky, čímž vytvářejí zneklidňující a mystickou atmosféru celé performance. Návrhy kostýmů kombinují prvky řeznické profese a církevní symboliky, čímž vytvářejí zneklidňující a mystickou atmosféru celé performance.
Návrhy kostýmů kombinují prvky řeznické profese a církevní symboliky, čímž vytvářejí zneklidňující a mystickou atmosféru celé performance.

Pod rouchem tajemna

Vizualita je důležitou součástí celé performance. Některé z vizuálů až budí strach a vyvolávají zneklidňující pocity. To, že celá show nebude útočit pouze na vaše chuťové pohárky, ale zapůsobí i na všechny smysly, slibuje propracovaná scénografie i kostýmy. „Pracujeme s barevnou paletou živého masa, což je tak trochu náš podpis. Koneckonců, naše skupina si říká MASO už skoro deset let. V kostýmech najdete prvky z řeznické profese, košile, sekery, nože. Ty se ale nápaditě mísí s tématy ze světa katolické církve, v našem pojetí se stávají ornáty, mitrami a podobně. Celý prostor, do kterého vstupujete, by měl působit jako živý organismus,“ vysvětluje Adam pečlivě promyšlené detaily celé performance.

Večerem v chrámu hovězího božstva vás provede velekněz - herec Kryštof Bartoš. V opulentní modlitbě za maso. Anebo nemaso? Dojděte k osvícení skrze chuťové buňky. Možná, kdo ví, se stane zázrak. Večerem v chrámu hovězího božstva vás provede velekněz - herec Kryštof Bartoš. V opulentní modlitbě za maso. Anebo nemaso? Dojděte k osvícení skrze chuťové buňky. Možná, kdo ví, se stane zázrak.
Večerem v chrámu hovězího božstva vás provede velekněz - herec Kryštof Bartoš. V opulentní modlitbě za maso. Anebo nemaso? Dojděte k osvícení skrze chuťové buňky. Možná, kdo ví, se stane zázrak.

Našim hlavním vizuálním prvkem je kráva a prostor, se kterým pracujeme, slouží jako chrám krávě zasvěcený. Další objekty/výtvarné prvky, se kterými pracujeme odkazují k jatkám, takže pracujeme s texturou tkáně, masa, hmoty a krevního řečiště a vnitřnostmi. Snažíme se vytvořit tajemný prostor se spirituálním a zároveň lehce zneklidňujícím nádechem. Kostýmy odkazují na mši/rituál, takže vycházím z kněžského ornátu, mitry a mnišských kuten. Jejich nádech a zdobení bude navazovat na organické prvky použité ve scénografii. V rámci udržitelné scénografie bychom na většinu objektů, které budou z textilního materiálu, rády zpracovaly materiály z druhé ruky,“ dokresluje celý koncept Eva Justichová, scénografka a kostýmní výtvarnice. Její kolegyně Tereza Gsöllhoferová nakonec doplňuje: „vzhledem k celkovému konceptu využívajícímu prvky mystiky a určité záhadnosti jsme se i po výtvarné stránce rozhodli různé druhy materiálů – až na určité výjimky – používat spíše abstraktnějším až organickým způsobem, který v divácích pravděpodobně konkrétnější asociace vyvolá, ale primárně by celý prostor měl na člověka působit spíše skrze hutnou atmosféru a podněty dotýkající se podvědomí.

Degustační menu je z 90 % vegetariánské. Pouze jeden chod obsahuje maso. Je ale možné si při nákupu vstupenky zvolit čistě vegetariánskou variantu. Degustační menu je z 90 % vegetariánské. Pouze jeden chod obsahuje maso. Je ale možné si při nákupu vstupenky zvolit čistě vegetariánskou variantu.
Degustační menu je z 90 % vegetariánské. Pouze jeden chod obsahuje maso. Je ale možné si při nákupu vstupenky zvolit čistě vegetariánskou variantu.

První termíny BEEF jsou momentálně naplánovány na duben, ale vstupenky si můžete zakoupit už nyní (a nadělit si tak radost třeba pod stromeček)! Celkem se v Holešovické tržnici uskuteční pouze patnáct představení, přičemž každé z nich proběhne ve velmi omezeném počtu návštěvníků. Doporučujeme proto dlouho neotálet. Při výběru vstupenek si můžete zvolit i zcela vegetariánskou verzi. Jednotlivé chody jsou navíc párovány s alkoholickými i nealkoholickými nápoji. A co si podle autorů projektu odnesete mimo plného žaludku? Veronika slibuje nový zážitek, Tereza zase pocit, že jste nic podobného ještě nezažili. Adam by si přál, abyste si kromě plného žaludku a úžasu odnesli také pocit zamyšlení. Podle Evy by bylo ideální, pokud ve vás BEEF zanechá netradiční a trochu dekadentní zážitek, za kterým se budete chtít do Holešovické tržnice vracet. My vám přejeme dobrou chuť!

Článek vznikl v rámci placené spolupráce.

Rubriky:

Další z rubriky

V Ateliéru B114 na pražském Žižkově vzniká většina Heleniných projektů.
Číst článek
11. 09. 2025
Lenka Kašparová Anna Grabherr
Doba čtení 4 min

Nevytváří klony ale osobité originály. Helena Patelisová ve své práci propojuje keramické řemeslo, užité umění a slow design

Často jsme tak zahlcení snahou o vlastní dokonalost a plněním všech úkolů, že pod jejich tíhou ztrácíme sami sebe. Jak přežít v dnešním světě, a přitom být originální a neřídit se diktátem mainstreamu? Jde to vůbec?

Design & umění Rozhovory
Fanny Leyten, manažerka návrhu interiérů a maloobchodního designu pro domácí vybavení IKEA
Číst článek
10. 09. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

Trend menšího bydlení roste i z touhy žít jednodušeji, s větší svobodou, říká v rozhovoru manažerka IKEA Fanny Leyten

IKEA se na poli nábytkového designu stala naprostou ikonou. Jaké trendy budou vládnout následující rok? A jsou dnes kuchyně více než místo pro vaření? Na otázky odpovídala Fanny Leyten, manažerka návrhu interiérů a maloobchodního designu pro domácí vybavení IKEA.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory Obsah časopisu NPB Interiéry
IMG 4594
Číst článek
03. 09. 2025
Kateřina Hubertová
Doba čtení 4 min

Status umělce žádný příjem nepřináší, otevírá ale nové možnosti. Jak funguje a pro koho je určena tolik diskutovaná novinka?

Po dlouhé diskuzi v kulturní obci byl na jaře schválen zákon definující status umělce. Jde o člověka, který vykonává tvůrčí práci v kulturní oblasti, spadá sem tedy většina designérských profesí a výtvarné tvorby, včetně umělecké fotografie, ilustrace, architektury či uměleckých řemesel.

Design & umění Názory & polemika
Marek Kounovský a jeho kolekce Cannolli
Číst článek
27. 08. 2025
Anna Grabherr
Doba čtení 6 min

Keramika v architektuře je stále zanedbané téma, přitom v minulosti toto spojení bylo běžné, říká Marek Kounovský, který osciluje mezi projektováním, designem i graffiti

Mladí umělci dnes často přechází mezi materiály, technikami, ateliéry i školami. Obory se stávají fluidnějšími a studenti se musí učit flexibilitě. Jaký je rozdíl mezi studiem architektury a designu a co tkví za přípravou na přehlídku Czech Design Week? O tom všem mluví designer Marek Kounovský.

Design & umění Rozhovory
Zkušenost zahraničních studentů na UMPRUM
Číst článek
25. 08. 2025
Anna Grabherr
Doba čtení 9 min

Životní styl na UMPRUM pro mě byl zpočátku šokující. Jaké pocity zažívají zahraniční studenti z Japonska a Taiwanu během svého pobytu v Praze?

Na pražskou UMPRUM v posledním semestru přijelo 35 zahraničních stážistů. Škola zároveň přijímá zhruba 15 studentů ročně na anglicky vyučované magisterské obory. Jak vnímají studium na prestižní české škole a s jakými rozdíly se setkali?

Design & umění Názory & polemika Rozhovory
Img ashx
Číst článek
22. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Prostor pro ty, kdo nehledají tvar, ale řešení. Industriální výstava Žně designu má ambici vrátit na stůl téma průmyslového designu

Maximální funkčnost, vyrobitelnost. Integrace nových funkcí. Přiměřená estetika. Na těchto základech stojí průmyslový design zaměřený na konkurenceschopné produkty. Tvar samotný je pak nadstavbou, která vše ostatní zastřešuje.

Design & umění
Natalis Repkovská a šaty inspirované energií města, exkluzivně pro DESIGNLOVE
Číst článek
20. 08. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Skvělá příležitost ukázat český design i mimo hlavní město. Přední designéři míří do Hradce Králové oslavit 800 let města, které proslavil Gočár i Kotěra

Do Hradce Králové se sjedou přední čeští designéři i nové hvězdy scény, aby skrze výstavu DESIGNLOVE oslavili osmisté narozeniny města. Co přiveze Tereza Talichová nebo František Jungvirt? Koho město zásadně ovlivnilo? A prozradí nám, kdo je král a královna českého designu?

Design & umění
Pokud prošvihnete 24 hodinovou vernisáž, na krále a královny českého designu můžete dorazit do Hradce do 30. září
Číst článek
18. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Ikonický nonstop v Hradci Králové bude hostit design. Výstava Hradec Designlove ukáže, jak dvanáct designérů vnímá „Salon republiky“

Dvanáct králů a královen českého designu představí svou tvorbu v Gočárově Hradci Králové. Helena Dařbujánová oživuje lokální scénu a otevírá otázku využitelnosti místního prodejního prostoru.

Akce a události Design & umění
Helena Dařbujánová byla hostem podcastu DESIGNNEWS
Číst článek
12. 08. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Měla by se změnit kultura politiky – lidé by se neměli přetlačovat, ale spolupracovat, říká Helena Dařbujánová. Proč se v Hradci Králové nedaří designu? A jak to chce změnit?

Designu v Hradci se moc nedaří, myslí si Helena Dařbujánová. Právě proto se jej snaží neúnavně a s nadšením představovat místním. Letos během Oslav 800 let města Hradce Králové představí krále a královny českého designu. Proč a jak bude probíhat 24 hodinová vernisáž?Je stále město Salónem republiky?

Interiér & architektura Design & umění Podcast
Kateřina Šťastná - rozhovor
Číst článek
06. 08. 2025
Anna Grabherr
Doba čtení 4 min

Mám ráda vůni po svařování i korálky, co se lesknou jako perleť. Sochařka Kateřina Šťastná překračuje hranice sochařské praxe i lidského těla

Kdo v posledních letech navštívil klauzury na AVU, má bílé abstraktní sochy postav neodmyslitelně spjaté s Kateřinou Šťastnou. Právě diplomovaná umělkyně ve své práci pracuje s dechem, mateřstvím, cementem i šifonem. Jakou roli v její umělecké praxi hraje meditace a co jí přineslo studium v Itálii?

Design & umění Rozhovory
Plastic_Guys - Off Space - Designblock
Krásný rok

AKCE A UDÁLOSTI

Dle Rafanů mají všichni nárok na všechno! Zdali je tomu opravdu tak, se budete moci přesvědčit v galerii 8mička

14. června – 19. října 2025, vernisáž: 13. června od 17:00
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Nový projekt
Číst článek
15. 09. 2025
Sabina Ježková
Doba čtení 5 min

Příklad Máje ukazuje, jak slabé povědomí o architektuře a urbanismu je i mezi těmi, kdo o věcech rozhodují, říká kurátorka Helena Huber-Doudová

Helena Huber-Doudová, kurátorka sbírky architektury v Národní galerii a spoluautorka knihy „Ženy v architektuře“ se věnuje se historii a teorii architektury a jejímu vystavování. V rozhovoru mluví o ohrožené meziválečné a poválečné architektuře, výstavních výzvách i zmíněné publikaci.

Interiér & architektura Rozhovory
Klára Valušková
Číst článek
12. 09. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

Mám ráda přesnost, vyvážené proporce a čisté tvary. Klára Valušková je novou nadějí českého šperku, fascinuje ji světlo a přísnost

„Volné umění mě velmi baví, ale otázkou je, zda se jím dokážu i uživit,“ přemítá nový talent českého šperku Klára Valušková. Své objekty a šperky představí exkluzivně na Czech Design Weeku v Galerii Mánes. Je třeba si vybírat mezi uměním a šperkem? A jakou hodnotu mají pro ni ocenění?

Rozhovory
V Ateliéru B114 na pražském Žižkově vzniká většina Heleniných projektů.
Číst článek
11. 09. 2025
Lenka Kašparová Anna Grabherr
Doba čtení 4 min

Nevytváří klony ale osobité originály. Helena Patelisová ve své práci propojuje keramické řemeslo, užité umění a slow design

Často jsme tak zahlcení snahou o vlastní dokonalost a plněním všech úkolů, že pod jejich tíhou ztrácíme sami sebe. Jak přežít v dnešním světě, a přitom být originální a neřídit se diktátem mainstreamu? Jde to vůbec?

Design & umění Rozhovory
Fanny Leyten, manažerka návrhu interiérů a maloobchodního designu pro domácí vybavení IKEA
Číst článek
10. 09. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

Trend menšího bydlení roste i z touhy žít jednodušeji, s větší svobodou, říká v rozhovoru manažerka IKEA Fanny Leyten

IKEA se na poli nábytkového designu stala naprostou ikonou. Jaké trendy budou vládnout následující rok? A jsou dnes kuchyně více než místo pro vaření? Na otázky odpovídala Fanny Leyten, manažerka návrhu interiérů a maloobchodního designu pro domácí vybavení IKEA.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory Obsah časopisu NPB Interiéry
Ondřej Kábele představí během festivalu Czech Design Week zcela něco mimo svou dosavadní tvorbu
Číst článek
09. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Sklo dokáže být nekompromisní a občas mě potrestá, říká Ondřej Kábele, mladý vizonář, který propojuje sklo, světlo a zvuk v netušené výsledky

„Nerad si dělám striktní plány,“ vysvětluje během rozhovoru Ondřej Kábele. Otevírá mu Cena Stanislava Libenského nové příležitosti? A kdo ho inspiruje na poli umění, ale i hudby? Svou tvorbu zcela poprvé představí během festivalu Czech Design Week, který otevře několik unikátních lokací v Praze

Rozhovory
Markéta Špundová
Číst článek
08. 09. 2025
Anna Novák
Doba čtení 4 min

Vyhořela a svoji zkušenost promítla do tvorby. Když člověk respektuje svoje tělo, je to ta nejlepší věc, kterou pro sebe může udělat, říká Markéta Špundová

Krajina, kterou prošel požár. Ohořelý domeček pokrytý květinami. Markéta Špundová ve své diplomové práci Ležet se bude až v hrobě zpracovává vlastní zkušenost s vyhořením. V rozhovoru mluví i tom, proč bychom si měli dovolit chybovat nebo jak se do její tvorby promítá feminismus a zájem o středověk.

Rozhovory
Výstava vychází ze známe knihy Město pro každého
Číst článek
05. 09. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je pro nás důležité návštěvníky probouzet. Muzeum Roztoky přeneslo úspěšnou knihu " Město pro každého? " do formátu výstavy plné podnětů

Vyprázdní se obsah knihy, pokud se z ní stane výstava? S muzejní edukátorkou Terezou Šimkovou se bavíme o tom, co je problémem dnešních měst a zdali je opravdu Město pro každého? Udělejte si s námi výlet do Roztok u Prahy.

Rozhovory
IMG 4594
Číst článek
03. 09. 2025
Kateřina Hubertová
Doba čtení 4 min

Status umělce žádný příjem nepřináší, otevírá ale nové možnosti. Jak funguje a pro koho je určena tolik diskutovaná novinka?

Po dlouhé diskuzi v kulturní obci byl na jaře schválen zákon definující status umělce. Jde o člověka, který vykonává tvůrčí práci v kulturní oblasti, spadá sem tedy většina designérských profesí a výtvarné tvorby, včetně umělecké fotografie, ilustrace, architektury či uměleckých řemesel.

Design & umění Názory & polemika
Resort Slunce
Číst článek
01. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Tradice stará 150 let. Z hostince v Podještědí se stal resort Slunce, který spojuje tradici s komfortem inspirativním způsobem

Jizerské hory patří odjakživa mezi oblíbené výletní cíle mnoha Čechů. V malebné obci Osečná nedaleko Liberce se však nyní můžete ubytovat stranou hlavního turistického ruchu. Sto padesát let starý hostinec a krásný nedaleký statek se přeměnily v moderní rodinný resort s prvotřídní kuchyní a saunou.

Interiér & architektura
Značka Plastic Guys byla představena v novém díle podcastu
Číst článek
29. 08. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Greenwashing nás štve! Se zakladatelem značky Plastic Guys o limitech a výzvách výroby plastových desek z recyklovaného odpadu

„Nebojíme se konkurence, pojďme zpracovávat plastový odpad všichni!“ navádí k recyklaci Ondřej Venclík, zakladatel firmy Plastic Guys, která se věnuje výrobě plastových desek z odpadu. „O plast v Česku není nouze, jedna brněnská firma vyrábí tolik plastu, kolik my zpracujeme za celý měsíc.“

Podcast