PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Kropenka Anny Martinkové se podívá až do Bílého domu.

Fascinace Santinim. Mladá studentka dostala příležitost obdarovat prezidenta USA svou skleněnou kropenkou na svěcenou vodu

Příležitost, která se neodmítá. Mladá studentka Ateliéru skla na pražské UMPRUM Anna Martinková vyrobila dárek pro Joe Bidena, prezidenta Spojených států amerických. Jak k podobnému úspěchu přišla?

Pamatujete si, kde a kdy jste se dozvěděla, že vaše kropenka pojede s premiérem do USA?

ANNA: 
S touto informací se na mě obrátil můj vedoucí Ateliéru skla na Umprum prof. Rony Plesl, díky kterému jsem byla doporučena a dostala jsem příležitost prezentovat Kropenku až v Bílém domě. Bylo to zhruba tři nebo čtyři týdny před odletem pana premiéra do USA. Na přípravu byl tedy omezený čas, a tak jsem hned druhý den začala projednávat detaily přímo s Úřadem vlády.

Kropence bylo minulý rok uděleno ocenění Dobrý studentský design Kropence bylo minulý rok uděleno ocenění Dobrý studentský design
Kropence bylo minulý rok uděleno ocenění Dobrý studentský design
Foto: Šimona Němečková, Jakub Joch

Kropenka už předloni vyhrála Národní cenu za studentský design. Proč jste vlastně navrhla kropenku na svěcenou vodu?

ANNA: 
Ano, Kropenka postupně sbírá úspěch, z čehož mám obrovskou radost. První prezentace Kropenky byla na letním Artsemestru na UMPRUM v roce 2022, kdy jsem prostřednictvím tématu Prožitek a Styl reagovala na můj dlouhodobý zájem o architekturu Jana Blažeje Santiniho Aichela. K jeho architektuře mě již v dětství dovedla rodina, díky které ve mně započala tato fascinace jeho dílem a uvažováním o architektuře. Kropenka je předmět, který komunikuje přímo s člověkem v momentě kdy vejde do kostela nebo kaple. Pohled do kropenky i pocit při smočení prstů ve svěcené vodě je velice silný a duchovní proces. Já jsem se snažila ještě více umocnit atmosféru neuvěřitelné Santiniho stavby pomocí tohoto momentu, proto jsem zvolila předmět nádoby na svěcenou vodu.

Ve stejný rok vznikly rituální misky dle dalších Santiniho staveb: Kaple svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře a kaple Panny Marie v Mladoticích. Ve stejný rok vznikly rituální misky dle dalších Santiniho staveb: Kaple svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře a kaple Panny Marie v Mladoticích.
Ve stejný rok vznikly rituální misky dle dalších Santiniho staveb: Kaple svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře a kaple Panny Marie v Mladoticích.
Foto: Šimona Němečková

Zasahovali vám do návrhu nebo jste nemusela nic měnit?

ANNA: 
S tématem i návrhem zpracovat kropenku jsem přišla sama. Již déle jsem chtěla v mé tvorbě zpracovávat liturgické předměty a tenkrát nastala příležitost se volně vyjádřit díky zadanému tématu s důrazem na silný prožitek. Samozřejmě něž jsem dospěla k finálnímu tvaru tak padlo více návrhů a nápadů, jak tento objekt zpracovat, nikdo mi ale nediktoval, jak má kropenka vypadat. Vzhledem k tomu, že dílo Santiniho mám pečlivě nastudované, o tvaru i kapli, do které je kropenka určena, jsem měla hned jasno.

Zkoumala jste, jak vypadají návrhy jiných kropenek? Není to pravděpodobně objekt, kterému se věnuje mnoho designérů a v průběhu času se jeho tvarosloví mění...

ANNA: 
V každém kostele moje první cesta vede ke kropence. Už jsem se setkala s velkým množstvím nejrůznějších zpracování kropenek, a to i s těmi skleněnými. Každopádně kropenka dle mého názoru není objekt, který by byl často zpracováván designéry. Naopak mám pocit, že by pozornost k designu kropenky pomohla a nemuseli bychom se tak setkávat se skleněnou nebo plastovou miskou odloženou uprostřed nádherné kamenné nádoby. Zajisté se moderní kropenky velmi liší od těch barokních nebo gotických, je to přirozený vliv doby. I já se snažím tomuto předmětu dát jistý současný vzhled, ale také důstojně reagovat na prostor, do kterého má být kropenka umístěna.

Anna často nad sklem přemýšlí jako nad architekturou Anna často nad sklem přemýšlí jako nad architekturou
Anna často nad sklem přemýšlí jako nad architekturou
Foto: Šimona Němečková, Jakub Joch

V čem myslíte, že je váš návrh kropenky unikátní? Čím zaujal?

ANNA: 
Myslím, že na prvním místě je signifikantní profil tří vrcholů, které obklopují dutinu uprostřed. Kombinace Santiniho geniální geometrie a užití symboliky čísla 3 a toho nejlepšího co sklo umí, tj. hra se světlem a dokonale čisté a elegantní plochy. Myslím, že právě díky estetice Kropenka zaujme a přiměje člověka zkoumat jaký příběh symbolizuje. Opravdu mě moc těší, že tento objekt vzbuzuje zájem o Santiniho architekturu.

Kropenka byla inspirovaná stavbou Jana Blažeje Santiniho Aichla. Inspirací se stala dispozice kaple sv. Anny v Panenských Břežanech Kropenka byla inspirovaná stavbou Jana Blažeje Santiniho Aichla. Inspirací se stala dispozice kaple sv. Anny v Panenských Břežanech
Kropenka byla inspirovaná stavbou Jana Blažeje Santiniho Aichla. Inspirací se stala dispozice kaple sv. Anny v Panenských Břežanech

Kropenku vezl na státní návštěvu v USA Petr Fiala a byla darem pro prezidenta Joe Bidena. Souhlasila byste i v případě, že by byla určena pro Donalda Trumpa a vezl by ji Andrej Babiš?

ANNA: 
Přesně tuto otázku jsem si také nejednou položila a musím říct, že jsem velice ráda, že jsem se neocitla v takové pozici. Je dost možné, že bych tuto nabídku nepřijala. Upřímně byl pro mě zvláštní i pocit z kontrastu daru, který naposledy vezl premiér ČR prezidentovi USA v roce 2019, tj. pistole a nyní mé Kropenky.

Velkou inspirací Anny jsou Santiniho stavby. Studuje ale i jeho proces tvorby a uvažování nad architekturou jako takové. Velkou inspirací Anny jsou Santiniho stavby. Studuje ale i jeho proces tvorby a uvažování nad architekturou jako takové.
Velkou inspirací Anny jsou Santiniho stavby. Studuje ale i jeho proces tvorby a uvažování nad architekturou jako takové.
Foto: Šimona Němečková, Jakub Joch

Jak na zprávu reagovala vaše rodina? Byli pyšní?

ANNA: 
První reakce byla spíš radost a dojetí. Rodina mě vždy velmi podporovala a jsem ráda, že teď mohou vidět výsledky, ke kterým jsem se dostala především díky nim. Myslím, že mají velkou radost, že zrovna má práce zabývající se Santinim dostává takové uznání. Alespoň se potvrdilo, že společné dovolené, na kterých jsem rodinu tak trochu přinutila objet všechny Santiniho stavby byly víc než užitečné!

Obalové řešení přesně kopíruje unikátní tvar Kropenky Obalové řešení přesně kopíruje unikátní tvar Kropenky
Obalové řešení přesně kopíruje unikátní tvar Kropenky
Foto: Šimona Němečková, obalový design: studio Činčera

Zaznamenala jste větší zájem o svoji práci, poté co se zpráva dostala do řady médií?

ANNA: 
Určitě ano, především se rozšířilo povědomí o mé tvorbě i k lidem, ke kterým by se bez této události třeba nikdy nedostalo. Velkou radost mám například ze zpětné vazby od lidí, kteří mají k Santiniho architektuře nebo k těmto místům osobní vztah.

První návrh kropenky je váš osobní talisman a v rozhovorech jste říkala, že byste ho nikdy nedala z ruky. Má u vás doma čestné místo?

ANNA: 
Je to tak, je to má první tavená plastika a nedám na ni dopustit. Momentálně je zabalená v krabici a čeká na přestěhování do nového bytu. Myslím, že než ji najdu opravdu správné místo, bude mi to chvíli trvat.

Tři barevné varianty Kropenky Tři barevné varianty Kropenky
Tři barevné varianty Kropenky
Foto: Šimona Němečková, Jakub Joch

Studujete sklo u Ronyho Plesla, který vás doporučil. Podobná příležitost je velmi unikátní, nemrzelo jiné spolužáky, že vybral vás? Je v ateliéru v podobných situacích cítit řevnivost?

ANNA: 
Je pravda, že taková příležitost nenastává každý den, ale myslím, že příležitosti, při kterých Rony navrhne některého ze svých studentů tu stále jsou, a že si toho všichni vážíme. Žádné nepokoje v kolektivu to nezpůsobuje, spíše mám pocit, že jsme navzájem rádi za úspěchy svých spolužáků a inspiruje nás to k další tvorbě.

Anninu Kropenku doporučil sám vedoucí ateliéru skla Rony Plesl Anninu Kropenku doporučil sám vedoucí ateliéru skla Rony Plesl
Anninu Kropenku doporučil sám vedoucí ateliéru skla Rony Plesl
Foto: Šimona Němečková, Jakub Joch

Kdybyste dostala opět příležitost vytvořit dárek pro hlavu státu, komu a co byste ráda navrhla?

ANNA: 
Nad tím jsem nikdy nepřemýšlela, přijde mi velice sympatické, že byla dána přednost autorské tvorbě před výrobou na zakázku. Myslím, že je to mnohem větší podpora a motivace pro autora, ale zároveň si uvědomuji, jak by muselo být náročné nacházet ke všem takovým příležitostem ta správná díla.

Kropenka připravená k předání prezidentovi Spojených států amerických Kropenka připravená k předání prezidentovi Spojených států amerických
Kropenka připravená k předání prezidentovi Spojených států amerických
Foto: Šimona Němečková, Obalový design: studio Činčera
Rubriky:

Další z rubriky

Zleva nahoře: Alice Klouzková, Kristýna Mazánková Dole: Karolína Zoe Maixnerová, Jana Bernartová
Číst článek
23. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Po vzoru těch nejlepších. Oblastní galerie v Liberci zpřístupnila nový obchod s českým designem, co v něm zaujalo lokální osobnosti?

Oblastní galerie v Liberci otevírá pro své návštěvníky zbrusu nový obchod! Po vzoru světových galerií sází na promyšlený interiér a kurátorský výběr toho nejlepšího z českého designu. Co by si z shopu, který navrhla Lenka Míková, odnesly osobnosti spjaté s libereckým krajem?

Akce a události Design & umění
Faktor K oživil strážnici již před dvěma lety
Číst článek
16. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Brno světové! Projekt umělecké rezidence TIC vybízí k propojení lokálního prostředí se zahraničními umělci

Městská část Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezinárodních umělců a místní komunity. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na adrese Hvězdová 6.

Design & umění
Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Milan headline
Číst článek
09. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je to šokující, dechberoucí a znepokojivé. V Dánsku zůstává na polích po letních festivalech tisíce opuštěných stanů, návrhář Milan Flíček přišel s řešením

Milan Flíček odešel do zahraničí, aby zachraňoval použité stany. Ano, je to nadsázka. Mladý návrhář totiž ve své tvorbě poukazuje na mnohem větší problémy, které se netýkají jen fashion světa.

Design & umění Rozhovory
Ondřej Stára a moderátorka podcastu Veronika Pařízková
Číst článek
27. 09. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Byl jsem zahořklej, ceny se u nás dávají za zásluhy. Je česká scéna zprivatizovaná? Ptáme se šperkaře Ondřeje Stáry

„Tvorba je pro mě srdcová záležitost. Nepotřebuji být opěvovaný,“ svěřuje se talentovaný šperkař Ondřej Stára v podcastu Designnews. Jaký je dnes český šperk a jaká je jeho klientela? Jsou pro něj důležité ceny? Poslechněte si nový díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Design & umění Podcast
Jak reflektuje majitelka značky Eiri úspěch kolekce, kterou utvářela i AI technologie?
Číst článek
26. 09. 2024
Lenka Kašparová
Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

AI ve službách módy. Na počátku jsme byly šokované a užaslé, říká zakladatelka značky Eiri, která experimentuje s umělou inteligencí

Značka Eiri vytváří pomocí generativních programů dívčí a ženské obličeje k nerozeznání od skutečných. Tyto tváře pak tiskne na oblečení, takže působí, jako by vystupovaly z nekonečna virtuálního prostředí. Jsou na místě obavy nebo nadšení?

Design & umění
Kolekce CECILIE pro AMA WEAR
Číst článek
02. 09. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Pomáhá ženám cítit se důstojně. Natálie Szegény ve své diplomové práci navrhla oblečení pro ženy po amputaci prsu

Projít si mastektomií je pro každou ženu fatální zkušenost. Pomoct se složitou situací po zákroku, kdy vám chirurg odstraní prs, ale může i módní design. Návrhářka Natálie Szegény ve své diplomové práci řeší, jak podobné oblečení navrhnout vkusně i funkčně.

Design & umění Rozhovory
Martina Fischmeister
Číst článek
28. 08. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 4 min

Noční můra, která se stala skutečností. Ilustrátorka Martina Fischmeister onemocněla vážnou nemocí ucha, kdy i malý zvuk způsobuje bolest, nyní touží svojí prací šířit osvětu

Představte si, že i pouhý zvuk vlastního dechu vám způsobuje bolest. Pro ilustrátorku Martinu Fischmeister se tato noční můra stala skutečností. Hyperakuze ji však nezlomila. Pomalými krůčky se vrací k normálnějšímu životu a energii vkládá do šíření osvěty o této zákeřné diagnóze.

Design & umění Rozhovory
Ihor Sabadosh a jeho stolní světla Polaris
Číst článek
26. 08. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Předsudky vůči "východnímu vkusu" tu stále jsou, místní scéna je ale otevřená. Jak vnímají české prostředí designéři, kteří přišli z Ukrajiny?

Tři různé příběhy, různé obory a rozmanitá tvorba, přesto vnímají oslovení designéři ukrajinského původu život a práci v Praze i situaci v rodné zemi v něčem podobně. Zdejší komunita je přijala a také zákazníci se vlastně od těch ukrajinských tolik neliší.

Design & umění
KNOT KNOT AV portrét Jan Hromadko 2
Číst článek
14. 08. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Nikdo nechce dělat ošklivé suvenýry. Málokdo ale ví, jak na to, říká Anna Vodrážková, zakladatelka Knot Knot Candles, která vytvořila svíčku ve tvaru Masaryka

Busta Masaryka, Národní divadlo, brněnský orloj. Anna Vodrážková pracuje s tématem česko-slovanské vzájemnosti, pod značkou Knot Knot Candles tvoří svíčky i jako vkusné suvenýry. Mohou se podle ní ještě dnes objevit autority, jako byl Masaryk? Jak ji ovlivnily její babičky a jaké miluje vůně?

Design & umění Rozhovory
Ikea - čokoládový adventní kalendář

AKCE A UDÁLOSTI

Podoby prožívání a definování identity, těla a pohlaví i kulturních tabu. Tato témata představí umělkyně Katarzyna Kozyra v ostravské GVUO. Nenechte si ujít působivý výběr prací z dosavadní kariéry autorky.

Od 25. září 2024 do 5. ledna 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Zleva nahoře: Alice Klouzková, Kristýna Mazánková Dole: Karolína Zoe Maixnerová, Jana Bernartová
Číst článek
23. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Po vzoru těch nejlepších. Oblastní galerie v Liberci zpřístupnila nový obchod s českým designem, co v něm zaujalo lokální osobnosti?

Oblastní galerie v Liberci otevírá pro své návštěvníky zbrusu nový obchod! Po vzoru světových galerií sází na promyšlený interiér a kurátorský výběr toho nejlepšího z českého designu. Co by si z shopu, který navrhla Lenka Míková, odnesly osobnosti spjaté s libereckým krajem?

Akce a události Design & umění
První počin dua jako kreativních ředitelů mohli nejen fanoušci TONu spozorovat již na Designbloku.
Číst článek
22. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Každá z obou značek využije jinou část našich dovedností. Vrtiška & Žák oznámili, že vedle Ravaku povedou v pozici kreativních ředitelů i firmu TON, lze to zvládat?

Patří mezi naše nejlepší designéry. Nápadití, efektivní, spolehliví. A české firmy o tom vědí. Aktuálně proto kreativně vede dvojice Roman Vrtiška a Vladimír Žák nejen značku Ravak, ale i výrobce nábytku TON. Není ale sezení na tolika židlích problém?

Rozhovory
Ze zařazení na top seznam se raduje celkem 63 podniků z Brna a 54 podniků z Jihomoravského kraje.
Číst článek
18. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Ráj všech gurmánů. Na Moravě vzniká čím dál víc podniků, které patří mezi gastronomickou elitu, ty nejlepší shrnuje nový průvodce

Na Moravu za dobrým jídlem? To je aktuálně povinnost všech food nadšenců. Kam se vydat poradí Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava, který právě vychází!

Design guide
Tři přístupy k apartmánům s výsledkem tří odlišných nálad a dojmů
Číst článek
18. 10. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 3 min

Chatařská romantika. Které dřevěné chalupy letos musíte navštívit?

Vydat se na víkend do hor nebo do krásných českých měst je vždycky dobrý nápad. Složitě vybírat kvalitní a esteticky poutavé ubytování naštěstí už dnes nemusíte. Napříč republikou jich přibývá čím dál víc. V druhém dílu našeho výběru vám odhalujeme to nejlepší, kam se letos vypravit!

Design guide
Faktor K oživil strážnici již před dvěma lety
Číst článek
16. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Brno světové! Projekt umělecké rezidence TIC vybízí k propojení lokálního prostředí se zahraničními umělci

Městská část Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezinárodních umělců a místní komunity. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na adrese Hvězdová 6.

Design & umění
Textilie z produkce Durch duo a respondenti naší ankety
Číst článek
14. 10. 2024
Jana Mattas Horáčková
Doba čtení 4 min

Kam upadá český textil? Podniky krachují, investoři nejsou osvícení, chybí spolupráce s architekty. Ptáme se výrazných textilních designérek, co je nejvíc trápí

Textilní tvorba je tak trochu jako popelka. Za posledních několik desítek let prošla velkými turbulencemi. Oslovili jsme zástupce mladší generace i etablované autory z řad současných návrhářů a zeptali se, v jaké kondici dnes obor je. A co by pomohlo vrátit jeho výrobky do našich běžných interiérů.

Interiér & architektura Design & umění Rozhovory
Jak to mají sklářští designéři se sociálními sítěmi?
Číst článek
11. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Problém jménem algoritmus. Žijeme v bublině a nedostávají se k nám věci, které by nás mohly posunout. Jaká rizika a výhody má instagram pro české designéry?

Bez nich se už neobejdeme, ale soužití s nimi přináší i řadu nepříjemností. Sociální sítě ovlivňují všechny obory a design není výjimkou. Jak s nimi pracují úspěšní lokální designéři?

Názory & polemika
Milan headline
Číst článek
09. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Je to šokující, dechberoucí a znepokojivé. V Dánsku zůstává na polích po letních festivalech tisíce opuštěných stanů, návrhář Milan Flíček přišel s řešením

Milan Flíček odešel do zahraničí, aby zachraňoval použité stany. Ano, je to nadsázka. Mladý návrhář totiž ve své tvorbě poukazuje na mnohem větší problémy, které se netýkají jen fashion světa.

Design & umění Rozhovory
Bohdašín
Číst článek
07. 10. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

S úctou k tradici. Na úpatí Jestřebích hor stojí statek Bohdašín, kterému majitelé vtiskli harmonický genius loci

Je to kraj, kde se narodili velikáni české literatury. Ve zdejších kopcích se procházel Čapek i Škvorecký. Kouzlo má zdejší příroda stále. A nyní navíc přibyl další důvod, proč se vydat na víkend právě sem – nově opravený statek Bohdašín 17.

Interiér & architektura
Budova Dřeváku
Číst článek
04. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Největší bytový dům ze dřeva vyroste v ČR. Dřevák od studia Jakub Cigler Architekti sází na udržitelnost i vysoký standard bydlení

Zpráva o švýcarském mrakodrapu od dánského studia SHL jistě před lety vyrazila všem dech. Bylo to především tím, že se jednalo o dřevěnou stavbu. Nyní se takové dočkáme i my. Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát doposud největším bytovým domem ze dřeva v České Republice.

Interiér & architektura