PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Betonové bludiště a podzemní katedrála zanechají nesmazatelný dojem

Tajuplná mystika v Brně. Monumentální vodojemy staré přes 100 let se dočkaly vkusné a působivé renovace

Prosím, 3x vodojem a navrch jeden nový park! Brno v březnu zpřístupnilo poslední vodojem z trojice monumentálních památek a rozhodně se nedrželo zpátky. Proběhla i vkusná revitalizace parku včetně návštěvnického centra. Pojďme se podívat pod povrch!

Špetka historie

Staronová technická památka se plně otevřela všem návštěvníkům 22. března na Světový den vody. Příznačné oslavy byly jistě namístě, neboť stavby byly od svého vystavění prvně k vidění jako trojice. Vodojemy Žlutý kopec, jak už název napovídá, sloužily Brnu v druhé polovině 19. století pro uchování pitné vody. Bylo jich třeba hlavně kvůli posílení vodovodní soustavy pro rychle se rozrůstající město. Monumentální stavby sloužily svému účelu až do roku 1997, kdy byly odstaveny. Dokonce hrozilo jejich zbourání. V roce 2019 se podařilo areál na Žlutém kopci prohlásit za nemovitou kulturní památku a začala jejich postupná obnova. Zatímco se první z vodojemů otevřel již před čtyřmi roky, na kompletní trio jsme si museli trochu počkat.

Průhled druhým z vodojemů. Svou stavbou v roce 1894 dává tušit ještě větší rozmach města a potřeby pitné vody Průhled druhým z vodojemů. Svou stavbou v roce 1894 dává tušit ještě větší rozmach města a potřeby pitné vody
Průhled druhým z vodojemů. Svou stavbou v roce 1894 dává tušit ještě větší rozmach města a potřeby pitné vody

Evropské unikáty

Každá nádrž je svou architekturou unikátní a lze na ní velmi dobře pozorovat postup a technické možnosti doby. Podobnými exempláři mohou být brány v potaz jen istanbulské cisterny Yerebatan. Co tedy prošlo změnou? Aktuální podobu nádrží měl na starosti architekt David Prudík, který nechal vodojemy vyčistit a zakonzervovat pro další generace návštěvníků. Dosazeny byly pouze vchody a schodiště do samotných prostor. Nutno podotknout, že více než citlivě.

Katedrálové podzemí

Prostory jednotlivých nádrží jsou monumentální. Však aby ne, dohromady se jejich kapacita vyšplhala až na 33 milionů litrů vody. Odzbrojí svou velikostí a zároveň přinášejí magický moment. Jakousi posvátnost místa podtrhuje osvětlení. Každá elektroinstalace byla řešena individuálně, třeba jako u třetího nejmladšího vodojemu skrytá v odvodňovacích kanálech. Pojďme si představit jednotlivé unikáty.

Vodojemy lze prozkoumat i na vlastní pěst bez průvodce Vodojemy lze prozkoumat i na vlastní pěst bez průvodce
Vodojemy lze prozkoumat i na vlastní pěst bez průvodce

Konstrukci a systém inspirovaný Anglií přivezl do Brna Thomas Docwry. Dle jeho návrhů byl první vodojem vystaven už v roce 1874. Nosný systém je utvořen z mohutných cihelných zdí. Využívaly se tzv. ostře pálené cihly, které prošly žehem 1000 stupňů, až se slynuly cihelný kámen, který byl vhodný pro konstrukce. Jako jediná stavba z trojice nemá vodojem rovnou podlahu a kopíruje vrchní klenby. Dojem nekonečna je přímo iluzionistický.

O něco mladší cihlová stavba z pera brněnského inženýra Emila Procházky, který konstrukci zjednodušil. Z rovného betonového dna vyrostlo sedmdesát pilířů podpírajících valené klenby. Červené cihly byly tentokrát strojově vyráběny brněnskými cihelnami.

Tlamová okna pomáhají odlehčit cihlové zdi Tlamová okna pomáhají odlehčit cihlové zdi
Tlamová okna pomáhají odlehčit cihlové zdi

Benjamínek tria dokončený v roce 1917 se pyšní nejsložitějším tvaroslovím kleneb, které se potkává s technickou čistotou monolitického betonu. Stavba, která by mohla být uměleckým dílem. Tentokrát „vše zůstalo doma“ a návrh připravilo projekční oddělení Městských vodáren.

Působívé prostory lákají filmařská studia i audiovizuální umělce. Na podzim se zde uskuteční festival Prototyp. Působívé prostory lákají filmařská studia i audiovizuální umělce. Na podzim se zde uskuteční festival Prototyp.
Působívé prostory lákají filmařská studia i audiovizuální umělce. Na podzim se zde uskuteční festival Prototyp.

Pro lepší okolí

Park je koncipován jako otevřený s nově vysazenou zelení. Chodníky směřují k žlutému domku hlídače vodojemů, který našel novou funkci v podobě návštěvnického centra, nový je také výtah, který ústí do prvního ze zděných vodojemů. Spolu s 03 se staly dostupnou památkou i pro návštěvníky s pohybovým omezením.

Původní domek byl, vzhledem ke špatnému statickému stavu, rozebrán a po podsklepení se dle historických dochovaných prvků zrekonstruovala i jeho fasáda. Že by se zde prolnulo označení Žlutý kopec? Park je osázen mobiliářem Woody české firmy mmcité. V parku funguje několik pochozích povrchů od pečlivě skládané cihelné dlažby, která vede až ke vstupu, až po přírodní mlat typický pro parkové plochy.

Za návrhem parku stojí Tomáš Jiránek ze studia New Visit s.r.o., které ma na svědomí například revitalizaci Podzámeckého parku v Pardubicích Za návrhem parku stojí Tomáš Jiránek ze studia New Visit s.r.o., které ma na svědomí například revitalizaci Podzámeckého parku v Pardubicích
Za návrhem parku stojí Tomáš Jiránek ze studia New Visit s.r.o., které ma na svědomí například revitalizaci Podzámeckého parku v Pardubicích

Materiálová hra

Trochu odbočíme. Vzpomínáte si na oceňovanou rekonstrukci hradu Helfštýn? Zřícenina hradu byla osazena současnou architekturou s novou užitnou funkcí. Velmi čitelně, díky výběru materiálu, je snadné při každém pohledu určit, co je nová přístavba. Stručně a jednoduše sdělená myšlenka nového v pomoci zachovat to dřívější. Stejný přístup u vodojemů zachoval i David Prudík.

Díky materiálům a barevnému řešení lze rozlišit nové konstrukce od těch původních. Na stěny a podlahy nových zásahů, dům hlídače s přístavbou nebo například na vstupní prostory do vodojemu 02 byl vybrán pohledový beton, který podtrhuje industriální směr stavby.

Materiál, který nádherně stárne a svou filozofií odráží čas? Zkorodovaný plech Corten se svou rezavou barvou je rozhodně eye-catcher. Byl použit jak v parku, tak i na opláštění přístavby k původnímu domku hlídače.

Černý nátěr oceli pojaly nové zámečnické výrobky. Naproti tomu do hlavních vstupních prostor byla vybrána pomněnkově modrá, která – stejně jako hladina vody – zrcadlí účel samotné stavby.

Moderní vstupní hala zprvu nenaznačuje vstup do vodojemů Moderní vstupní hala zprvu nenaznačuje vstup do vodojemů
Moderní vstupní hala zprvu nenaznačuje vstup do vodojemů
Nesmíme opomenout grafickou stránku věci. Potlesk za vizuální styl si zaslouží Martin Hrdina a Michal Pavlík z Hrdina Pavlík Design Studio. Nesmíme opomenout grafickou stránku věci. Potlesk za vizuální styl si zaslouží Martin Hrdina a Michal Pavlík z Hrdina Pavlík Design Studio.
Nesmíme opomenout grafickou stránku věci. Potlesk za vizuální styl si zaslouží Martin Hrdina a Michal Pavlík z Hrdina Pavlík Design Studio.

Zajděte někdy na křižovatku ulic Tvrdého a Tomešova. Brněnské vodojemy jsou rozhodně „must see“ a jsou zářným důkazem toho, že se přece jen umíme o své dědictví starat.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
Enotéka Znojmo
Číst článek
01. 07. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Vínečko & Design. Znojmo vstalo z popela a stalo se z něj jedno z nejvkusnějších měst v republice

Město toho nabízí mnoho. Od prohlídek historických památek, procházek malebnými uličkami, tajemným podzemím až po úchvatné výhledy do krajiny. Nechybějí ani gastronomické podniky a stylová ubytování. Vydejte se s námi za designovými lahůdkami Znojma.

Design guide
Designblok Cosmos v Oblastní galerii v Liberci!
Číst článek
19. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Spektakulární instalace, která dokáže oslovit i laika. V Liberci je k vidění oceňovaná výstava českého skla Designblok Cosmos

Putovní výstava Designblok Cosmos, kterou v Praze a Miláně spatřilo již přes sto tisíc lidí, míří do regionů. Aktuálně zaparkovala v zahradě Oblastní galerie Liberec. Proč se vyplatí vyrazit na sever nám prozradila Jana Zielinski a Filip Suchomel.

Design guide
Vila 63 je novou pobočkou Café Jen
Číst článek
10. 06. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Espresso tonic, Aperol a design, prosím! Vybíráme dokonalé letní zahrádky, které okouzlí stylem a šarmem

Čeká nás předpověď plná slunečných dní. Kam se skočit ochladit v horkých měsících? Přinášíme seznam zahrádek, kde si ke kávě můžete objednat třeba svěží design s nevšední lokací.

Design guide
Designnews GRAM
Číst článek
05. 06. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Design guide
Interiér Bistra Karel
Číst článek
13. 05. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Otevřely místo, kam chce jít na brunch každý. Bistro Karel přineslo do pražské Troje stylovou gastronomii

Karolína Pomahač má ráda výzvy a změn se nebojí. Na Vinohradech provozovala úspěšný podnik Slow cafe, který po pěti letech uzavřela, aby mohla pokračovat jinde. V pražské Troji spolu s Elen Chvojkovou založila Bistro Karel.

Design guide
NPB0824 cover

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

KEEP IN TOUCH s Mezinárodním porcelánovým sympóziem! Třítýdenní rezidence pro umělce a designéry ze všech koutů světa nabídne i Workshop Weekend pro širokou veřejnost

Weekend Workshop se uskuteční 26. – 28. července 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Prvním hostem našeho podcastu byla designérka a multidisciplinární umělkyně Eliška Monsportová
Číst článek
26. 07. 2024
Veronika Pařízková
Jana Brandtlová
Doba čtení 3 min

Šla udělat instalace Lasvitu v Miláně lépe? Jsou ženy citlivější designérky? Ptáme se Elišky Monsportové, která patří mezi největší talenty své generace

„Nemám pocit, že bych měla něco dokazovat,“ říká v podcastu designérka Eliška Monsportová, která se už v mladém věku stala vyhledávanou sklářkou. Jaké má zkušenosti s lokálními firmami? Jsou ženy sklářky empatičtější? Poslechněte si první díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Podcast
Minka Podhajska a její hračky. Zdroj: UPM
Číst článek
24. 07. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Hračky, které si podmanily celý svět. Před sto lety vznikaly působivé dřevěné figurky výtvarnice Minky Podhajské

Jednoduché barevné stylizované dřevěné hračky zapsaly do myslí několika generací designérku Minku Podhajskou. Při jejich tvorbě dbala na estetickou úroveň, ale také na didaktické působení, vytvářela i různé stavebnice a hry.

Design & umění
K příležitosti oslav výročí ikonického modelu Porsche 356 No. 1 firma v rámci advertorialu Vogue #MyLifeWithPorsche oslovila mimo jiné šperkařku Janju Prokić
Číst článek
22. 07. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 3 min

Design ve spárech reklamy. Proč přibývá českých tvůrců, kteří se nechávají platit za komerční propagace?

Pokud zabrousíte na nějaký z instagramových účtů českých designérů, možná na vás kromě fotek jejich práce vyskočí i spolupráce s mezinárodními značkami. Jejich výrobkům propůjčí kredibilitu a dělají z nich designové chuťovky. Mají však mantinely, za které by v rámci reklamních spoluprací nešli?

Názory & polemika
Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Interiér & architektura Design & umění
Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Hilda kolektiv, zleva: Patricie Weinrichová, Bára Šaroun Šemberová a Adina Chmelová
Číst článek
17. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 4 min

Málokdo si uvědomuje, kolik práce je za výrobou jednoho keramického hrnečku, říkají zakladatelky Hilda kolektiv

Hilda kolektiv přejal své jméno od myslitelky a mystičky Hildegardy z Bingenu – světice, jež se už ve středověku projevovala jako ryze renesanční osobnost. Uskupení tvoří Patricie Weinrichová, Adina Chmelová a Bára Šaroun Šemberová. Esence jejich činností tkví v propojování volného a užitého umění.

Rozhovory
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
FOX Gallery v budově GMU v Hradci Králové
Číst článek
12. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 5 min

Chtěla přinést design do Hradce Králové. Je těžké ty projekty udržet, pokud nemáte státní podporu, říká majitelka FOX Gallery

Byli mezi prvními, kdo se v Čechách začali věnovat prodeji kvalitního užitného designu a současného umění. Jana Opatrná se svým týmem vede od roku 2013 design shop FOX Gallery v centru Prahy, v roce 2017 pak otevřela druhou pobočku sídlící v Galerii moderního umění v Hradci Králové.

Rozhovory
Trofeje vyráběné technikou foukání sklářským kolíkem
Číst článek
10. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Sklo je pro mě jako led, říká Yulin Huang, která navrhla trofej pro české olympioniky

Čeští olympionici, kteří v Paříži získají letos medaili, si odvezou domů ještě jedno ocenění. Skleněnou trofej, kterou navrhla designérka Yulin Huang z novoborského Lasvitu. Zeptali jsme se ji nejen na proces navrhování, ale i na to, jak výslednou podobu ovlivnil její původ.

Design & umění Rozhovory
Veronika Pařízková, šéfredaktorka magazínu Designnews
Číst článek
08. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Milán bez potlesku. Je formát podobných velkolepých přehlídek smysluplný?

„Vidět Neapol a zemřít.“ Klasické rčení by se v prostředí designu mohlo směle přejmenovat na „Vidět Milán a zemřít“. Dubnové Salone del Mobile je totiž bez nadsázky opravdu nejdůležitější světovou událostí pro designéry a celý byznys, který se kolem nich točí. Není ale na čase změnit optiku?

Názory & polemika