PŘEDPLAŤTE SI NÁŠ ČASOPIS ↗
Designnews GRAM

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Před deseti lety obohatili gastronomickou scénu podnikem Kavárna co hledá jméno, založili Radlickou kulturní sportovnu, následoval holešovický Vnitroblock. Všechna místa se krátce po svém otevření stala velmi oblíbená. Lukáš se ale nezastavuje. S partou kolegů se rozhodl objevit kouzlo další pražské čtvrti. A posunout se také profesně. 

Kavárna co hledá jméno Kavárna co hledá jméno
Kavárna co hledá jméno

Aby to všechny bavilo

„Dlouho jsme stavěli právě na tom, že nejsme gastronomové. Nemáme vystudovanou školu ani roky zkušeností v oboru. Vždycky jsem to vnímal jako plus, že nejsme zatěžkáni tím, jak by se to mělo dělat,” vysvětluje Lukáš začátky v podnikání, kdy se svým týmem tvořili s cílem, aby to všechny bavilo.

Až postupně zjišťovali, zda je projekt udržitelný. To se změnilo. Lukáš dnes vnímá celý proces jako kompromis představ o gastronomii podpořený přístupem zkušeného managementu: „Já se snažím do konceptů vnášet pohled mimo strukturu a hledáme průsečík tak, aby to bylo realizovatelné a přitom pořád zábavné.“

Baristi v Kavárně co hledá jméno Baristi v Kavárně co hledá jméno
Baristi v Kavárně co hledá jméno

Nová výzva – budování podniku GRAM

Když nedávno objevil nové místo na Vinohradech, napadlo ho vytvořit zde malou kavárnu. A začala postupná proměna místa. „V té době byl prostor sice čistý a v dobrém stavu, ale nevyužíval zdaleka svůj potenciál – atrium sloužilo jen jako recepce pro zadní kancelářské prostory,“ vysvětluje Lukáš. 

Tehdy padlo rozhodnutí propojit přízemí prostoru a pojmout ho jako multifunkční prostor, který se dokáže měnit podle potřeb provozu. Inspirací mu byla například gastro scéna v Budapešti, kde si oblíbil Twentysix Budapest. „Krásný, vzdušný prostor plný zeleně, který je citlivě zrekonstruovaný, kde funguje změna atmosféry v rámci dne. Pak to byly spíš takové útržkovité inspirace, ale nic komplexního. Snažíme se vymýšlet design na míru prostoru, který často nejde copy&paste převést na další,“ vysvětluje Lukáš přístup tvorby nového podniku s názvem GRAM.

GRAM Restaurant GRAM Restaurant
GRAM Restaurant

Dnešní podobě podniku předcházela komplikovaná rekonstrukce. Největší výzvou bylo zkoordinovat stavbu s nepřerušeným provozem kanceláří v zadním domě a co nejmenší zásah do pohodlí obyvatel v předním domě. Při realizaci bylo nutné hledat časy, aby se hlučné práce dělaly co nejméně v pracovní době, ale zároveň mimo dobu, kdy byli sousedé doma, a současně zkoordinovat všechny dodavatele. „A čas od času ještě vložený ad hoc event jakožto teaser budoucího konceptu, což znamená vše zastavit, uklidit, na jeden den načančat a znovu rozjet,“ přibližuje Lukáš. 

Respekt k původní rekonstrukci

Původní rekonstrukce a zastřešení ocelovým atriem z přelomu tisíciletí jsou dílem architekta Petra Franty, který je autorem například paláce Flora nebo Terminálu 1 na pražském letišti. „Pana architekta a jeho kolegu Štěpána Sekeru jsme do projektu z respektu k původnímu návrhu a jakési návaznosti přizvali. Interiér měli na starosti Tomáš Prouza z D3A a Petra Barotková. A samozřejmě spousta našich vstupů na specifické využití například při eventech a představ provozu.


Interiér je z velké části autorský. Tvořil ho Pavel Božák se svým projektem LORD ROXOR. Židle, barovky, gauče i podnože jsou navržené tak, aby měly potenciál sériové výroby. „Roxorový nábytek má neuvěřitelnou pevnost, může být celoročně venku nebo s dřevěným podsedákem či textilním polstrem v interiéru. Zároveň je roxor nesmrtelný, takže do provozu ideální. Svítidla jsme po návrhu od LIGHTCONCEPT zrealizovali jako partnership s MOLTOLUCE. Rakouský výrobce, který nás nadchl variabilitou, minimalistickým designem i řadou zaměřenou přímo na galerijní osvětlení. Naše provozy jsou totiž vždy i galerií a GRAM si zasloužil, aby zde bylo profi osvětlení, které dokážeme stmívat a upravovat světelný kužel dle potřeby,“ pochvaluje si Lukáš.

Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů
Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů

Atmosféru umocňují stopy minulosti. Některé místnosti mají odhalené původní cihlové klenby, které v kontrastu s čistou omítkou a skvělým nasvícením působí impozantně. Byla zachována původní žulová podlaha s osobitou patinou. Podařilo se zachovat původní ocelovou konstrukci, která jen pozměnila odstín, je ze světle šedé barvy do bílé. Bar, výdej v kuchyni, levitující stůl i lavice z betonu jsou od kluků z RVI Stav. 

Inventář do provozu a kuchyně je pak v kombinaci od Potten&Pannen a Nahesklo.cz. Pohled z ulice se vyznačuje minimalistickým konceptem respektujícím barevnost i stáří budovy. „To je trochu demotivační, když se podíváte, kolik marastu se na většině retailových jednotkách objeví, a málokdy to někdo řeší,“ říká Lukáš.

Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady
Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady

Otevření podniku uvítali místní obyvatelé. Těšili se na pekárnu, místo, kam se budou moct vydat s rodinou, o víkendech na brunch. „Tohle vědomí nám dodávalo energii, že to má smysl. Kritici jsou vždy slyšet víc, ale pro nás je důležité vidět prostor neustále plný a ve tvářích hostů jednoduše vyčtete, zdali jsou v prostoru spokojeni, jestli jim chutná a jsou na stejné vlně s obsluhou.“

Evoluce v oboru

Koncept nového podniku je pro Lukáše odrazem evoluce v oboru i stárnutí celé komunity kolem nich. „Před deseti lety to byly divoké večírky, DJs, crazy nápady, ale co se nějaké vysoké gastronomie týče, tak to určitě ne. Hlavním cílem bylo bavit naše hosty. Plastové kelímky, basic produkty, vše zaměřeno na zábavu. Byli jsme součástí boomu snídaňových spotů, brunchů a obecně přerodu preference lidí od setkávání se v hospodách do kaváren, ale dnes už by další místo jen s kvalitní kávou neobstálo,“ vnímá Lukáš podobu dnešní gastronomie.

GRAM se snaží jít tomuto trendu naproti svým pojetím, kvalitou a udržitelností. „Nabízet něco nového, kvalitního a na úrovni. To šlo ruku v ruce s tím, že Vinohrady jsou lokalita, která si říkala o vyšší standard v nabídce, obsluze i designu,“ přibližuje Lukáš svou vizi.

Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek
Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek

Gastronomie je subjektivní, stejně jako design

Gastronomii a design vnímá Lukáš jako osobitou záležitost: Gastronomie je subjektivní, stejně jako design. Někomu chutná, někomu ne. A je to v pořádku. Jen ten způsob, jakým to někteří hosté sdělují většinou bohužel až po návštěvě někde na internetu, lidem z týmu dost kazí náladu. Umíme si přiznat, že jsme něco pokazili nebo netrefili, ale když si stojíme za tím, jak to děláme a jak chceme, aby pokrm chutnal/vypadal, tak je těžké reagovat s nadhledem na někoho, kdo má pocit, že by uměl vést restauraci nebo navrhnout interiér lépe. A my na to: ,Komu se moje na mém za moje nelíbí, ať si lépe sobě za svoje na svém postaví.ʻ”

Nápady na nové věci nejsou zdaleka u konce. S týmem připravují projekt vlastní pekárny ve Vnitroblocku, pracují na nové eventové hale GARBE z bývalé elektrárny v Holešovicích. Na dokončení čeká venkovní zahrada podniku GRAM, která by měla být jedna z největších na Vinohradech. Usazování konceptu ještě nějakou chvíli potrvá, ale Lukáše tento proces baví: „Jsme pořád na začátku, koncept i nabídku upravujeme, dotahujeme detaily a sami se učíme s prostorem co nejefektivněji fungovat. Je to zábavná část celého procesu.

Gram je zároveň netradiční galerie umění Gram je zároveň netradiční galerie umění
Gram je zároveň netradiční galerie umění
Rubriky:

Další z rubriky

PIG, instalace od Jana Kadlece
Číst článek
04. 08. 2025
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Sestry zpřístupnily rodinnou sbírku v zámku ze 16.století. Panství Bechyně je povinnou zastávkou pro všechny milovníky umění

Panství Bechyně už dávno není synonymem pouze pro zámek. V parku spatříte v unikátním kontextu díla Michalenagela Pistoletta nebo Kryštofa Kintery, v sýpce naopak přehled poválečného umění v Evropě ze soukromých sbírek. Čím letos tato kulturní destinace překvapí?

Design guide
Sensu Cafe 03
Číst článek
28. 07. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 7 min

Lokální zázraky. Které nově otevřené kavárny lákají na dokonalý interiér od českých architektů?

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Dalších šest nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Café Nonna Berlin; König Galerie
Číst článek
21. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Netradiční objevy & neznámé lokace. Průvodce po Berlíně pro milovníky designu a architektury se zaručenými tipy redakce Designnews

Autem i vlakem jste tam za chvíli a vyrazit se tam vyplatí opakovaně. Berlín si zkrátka zamilují milovníci historie, architektury i gastroscény. I v naší redakci je město nad Sprévou jednou z nejoblíbenějších destinací, prozradíme vám proto naše "secret tips"!

Design guide
Z Keramiky Koller můžete jíst i pít v etablovaných kavárnách jako je Etapa
Číst článek
16. 07. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 5 min

Autorská keramika na vzestupu! Místní gastroscéna sází na nádobí od místních designérů. Mapujeme, které podniky mají ten nejpovedenější design

Autorský porcelán a keramika přetvářejí atmosféru gastronomických prostor na zážitek, který oslovuje všechny smysly. Které kavárny a restaurace zvolily produkty českých tvůrců a jak jsou s nimi spokojeni?

Design guide
Chaloupku najdete na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v malebné vesničce Příchovice u Kořenova
Číst článek
02. 07. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Vypadá krásně, ale je i praktická a odolná. Rekonstrukce chaloupky Dvě sestry od Denisy Strmiskové v čase obstála, jak hodnotí její funkčnost majitelé?

Jak obstála rekonstrukce chaloupky Dvě sestry po letech? S majiteli Milou a Václavem Petrů jsme si připomněli příběh realizace a nakoukli pod pokličku tvorby s designérkou Denisou Strmiskovou.

Design guide
Plochá přístavba na dlouhém pozemku zvětšila obytný prostor chalupy a propojila stavbu s moderním bazénem
Číst článek
20. 06. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Šarmantní mix Francie a Česka. Chalupa Čížovka v Českém ráji láká na sepětí s přírodou i citlivé prolnutí starého s novým

Původně to mělo být klidné útočiště pro rodinu. Časem se ale Bára a Petr Šmídovi rozhodli, že takto krásné místo zpřístupní i ostatním. Chalupa Čížovka si návštěvu zaslouží, nejen kvůli malebnému okolí, ale především díky sofistikované atmosféře, která mísí francouzský šarm s českou pohostinností.

Interiér & architektura Design guide
CASAROSA by Denisa Strmisková
Číst článek
28. 04. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Esence jednoduchosti. V Českém Krumlově vznikla CASAROSA, malebný apartmánový dům se sofistikovanými interiéry

Mysleli jste si, že Český Krumlov je už plný možností stylového ubytování? Omyl. Jeho potenciál zjevně není stále vytěžený. Důkazem je malebná rekonstrukce domu v části Plešivec, který nese název CASAROSA.

Interiér & architektura Design guide
Mezi Srnky
Číst článek
12. 03. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Dokonalá symbióza designu a kávy. Mapujeme, které nové podniky vsadily na sofistikovaný interiér a působivé menu

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Pět nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Apartmány Florián se nachází v nádherné přírodě v okolí Kvildy
Číst článek
17. 02. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Horská architektura, která neškodí. Nově postavené apartmány Florián ukazují, že stavět v přírodě lze s ohleduplností a vkusem

Fenomén horských apartmánů zasáhl i české hory. Některé projekty jsou povedené a postavené s ohledem k okolní přírodě, jiné na všechny požadavky spíš rezignují. Nově postavený apartmánový dům Florián je prvním příkladem. Kvildě rozhodně neškodí.

Interiér & architektura Design guide
Modré salonky zámku Křinec po rekonstrukci.
Číst článek
27. 01. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Rekonstrukce s modrou krví. Hrady a zámky napříč republikou se těší z citlivých renovací, které stojí za návštěvu?

Historické zámky jsou svědky minulých epoch, zachycují krásu starobylých stavebních stylů a vyprávějí příběhy někdejších majitelů. Díky rekonstrukcím se jejich atmosféra znovu oživuje a návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost nahlédnout do historie a objevovat kouzlo těchto míst.

Interiér & architektura Design guide
Táborská setkání
Hradec Designlove
Kumst Brno - Design Byznys Days
Krásný rok

AKCE A UDÁLOSTI

Léto na Kampě ještě nekončí! Nenechte si ujít divadelní inscenaci MARTA o životě Marty Kubišové, ikony, zpěvačky a disidentky. V hlavní roli se představí Hana Holišová

26. srpna - 9. září
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Czech design week

Nejnovější články

Značka Plastic Guys byla představena v novém díle podcastu
Číst článek
29. 08. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Greenwashing nás štve! Se zakladatelem značky Plastic Guys o limitech a výzvách výroby plastových desek z recyklovaného odpadu

„Nebojíme se konkurence, pojďme zpracovávat plastový odpad všichni!“ navádí k recyklaci Ondřej Venclík, zakladatel firmy Plastic Guys, která se věnuje výrobě plastových desek z odpadu. „O plast v Česku není nouze, jedna brněnská firma vyrábí tolik plastu, kolik my zpracujeme za celý měsíc.“

Podcast
Marek Kounovský a jeho kolekce Cannolli
Číst článek
27. 08. 2025
Anna Grabherr
Doba čtení 6 min

Keramika v architektuře je stále zanedbané téma, přitom v minulosti toto spojení bylo běžné, říká Marek Kounovský, který osciluje mezi projektováním, designem i graffiti

Mladí umělci dnes často přechází mezi materiály, technikami, ateliéry i školami. Obory se stávají fluidnějšími a studenti se musí učit flexibilitě. Jaký je rozdíl mezi studiem architektury a designu a co tkví za přípravou na přehlídku Czech Design Week? O tom všem mluví designer Marek Kounovský.

Design & umění Rozhovory
Zkušenost zahraničních studentů na UMPRUM
Číst článek
25. 08. 2025
Anna Grabherr
Doba čtení 9 min

Životní styl na UMPRUM pro mě byl zpočátku šokující. Jaké pocity zažívají zahraniční studenti z Japonska a Taiwanu během svého pobytu v Praze?

Na pražskou UMPRUM v posledním semestru přijelo 35 zahraničních stážistů. Škola zároveň přijímá zhruba 15 studentů ročně na anglicky vyučované magisterské obory. Jak vnímají studium na prestižní české škole a s jakými rozdíly se setkali?

Design & umění Názory & polemika Rozhovory
Img ashx
Číst článek
22. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Prostor pro ty, kdo nehledají tvar, ale řešení. Industriální výstava Žně designu má ambici vrátit na stůl téma průmyslového designu

Maximální funkčnost, vyrobitelnost. Integrace nových funkcí. Přiměřená estetika. Na těchto základech stojí průmyslový design zaměřený na konkurenceschopné produkty. Tvar samotný je pak nadstavbou, která vše ostatní zastřešuje.

Design & umění
Natalis Repkovská a šaty inspirované energií města, exkluzivně pro DESIGNLOVE
Číst článek
20. 08. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Skvělá příležitost ukázat český design i mimo hlavní město. Přední designéři míří do Hradce Králové oslavit 800 let města, které proslavil Gočár i Kotěra

Do Hradce Králové se sjedou přední čeští designéři i nové hvězdy scény, aby skrze výstavu DESIGNLOVE oslavili osmisté narozeniny města. Co přiveze Tereza Talichová nebo František Jungvirt? Koho město zásadně ovlivnilo? A prozradí nám, kdo je král a královna českého designu?

Design & umění
Pokud prošvihnete 24 hodinovou vernisáž, na krále a královny českého designu můžete dorazit do Hradce do 30. září
Číst článek
18. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Ikonický nonstop v Hradci Králové bude hostit design. Výstava Hradec Designlove ukáže, jak dvanáct designérů vnímá „Salon republiky“

Dvanáct králů a královen českého designu představí svou tvorbu v Gočárově Hradci Králové. Helena Dařbujánová oživuje lokální scénu a otevírá otázku využitelnosti místního prodejního prostoru.

Akce a události Design & umění
Helena Dařbujánová byla hostem podcastu DESIGNNEWS
Číst článek
12. 08. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Měla by se změnit kultura politiky – lidé by se neměli přetlačovat, ale spolupracovat, říká Helena Dařbujánová. Proč se v Hradci Králové nedaří designu? A jak to chce změnit?

Designu v Hradci se moc nedaří, myslí si Helena Dařbujánová. Právě proto se jej snaží neúnavně a s nadšením představovat místním. Letos během Oslav 800 let města Hradce Králové představí krále a královny českého designu. Proč a jak bude probíhat 24 hodinová vernisáž?Je stále město Salónem republiky?

Interiér & architektura Design & umění Podcast
Jakub Pollág, Kateřina Reich a David Čáp se rozhovořili pro Designnews na téma design & finance
Číst článek
12. 08. 2025
Veronika Pařízková Jana Brandtlová
Doba čtení 5 min

Specifikum našeho regionu? Získat co nejvíc, za co nejmíň. Zjišťujeme, jak opravdu fungují finanční odměny pro české designéry

Získat co nejvíc za co nejmíň? Povedlo se konečně prolomit tabu o příjmech mezi designéry? Ptáme se českých designérů a kreativců, jak nastavují cenu svému produktu.

Názory & polemika
Na Allegro si každý vybere ten svůj nositelný kousek umění
Číst článek
11. 08. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Jak došlo k propojení umění se světem tenisek?

Tenisky už dávno nejsou jen sportovní obuví. V posledních desetiletích se staly symbolem kultury, identity i sebevyjádření. Jak ale došlo k tomu, že se z praktické obuvi stal předmět sběratelského zájmu a umělecký objekt? Podívejme se na cestu, kterou tenisky urazily.

Nezařazené
ROZHODLY SE SKLOUBIT STUDIUM A MATEŘSTVÍ. JAK SE ŽIJE MATKÁM, STUDUJÍCÍM NA UMĚLECKÝCH ŠKOLÁCH?
Číst článek
08. 08. 2025
Tereza Tomášová
Doba čtení 3 min

Rozhodly se skloubit studium a mateřství. Jak se žije matkám, které studují na českých uměleckých školách?

Jsou mladé, talentované, ambiciózní. Studují designové obory na uměleckých vysokých školách a v záplavě novinových titulků hlásajících nejnižší porodnost od vzniku Československa se jim, zdá se, podařilo obdivuhodné – přivést na svět dítě.

Názory & polemika Rozhovory