PŘEDPLAŤTE SI NÁŠ ČASOPIS ↗
Designnews GRAM

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Před deseti lety obohatili gastronomickou scénu podnikem Kavárna co hledá jméno, založili Radlickou kulturní sportovnu, následoval holešovický Vnitroblock. Všechna místa se krátce po svém otevření stala velmi oblíbená. Lukáš se ale nezastavuje. S partou kolegů se rozhodl objevit kouzlo další pražské čtvrti. A posunout se také profesně. 

Kavárna co hledá jméno Kavárna co hledá jméno
Kavárna co hledá jméno

Aby to všechny bavilo

„Dlouho jsme stavěli právě na tom, že nejsme gastronomové. Nemáme vystudovanou školu ani roky zkušeností v oboru. Vždycky jsem to vnímal jako plus, že nejsme zatěžkáni tím, jak by se to mělo dělat,” vysvětluje Lukáš začátky v podnikání, kdy se svým týmem tvořili s cílem, aby to všechny bavilo.

Až postupně zjišťovali, zda je projekt udržitelný. To se změnilo. Lukáš dnes vnímá celý proces jako kompromis představ o gastronomii podpořený přístupem zkušeného managementu: „Já se snažím do konceptů vnášet pohled mimo strukturu a hledáme průsečík tak, aby to bylo realizovatelné a přitom pořád zábavné.“

Baristi v Kavárně co hledá jméno Baristi v Kavárně co hledá jméno
Baristi v Kavárně co hledá jméno

Nová výzva – budování podniku GRAM

Když nedávno objevil nové místo na Vinohradech, napadlo ho vytvořit zde malou kavárnu. A začala postupná proměna místa. „V té době byl prostor sice čistý a v dobrém stavu, ale nevyužíval zdaleka svůj potenciál – atrium sloužilo jen jako recepce pro zadní kancelářské prostory,“ vysvětluje Lukáš. 

Tehdy padlo rozhodnutí propojit přízemí prostoru a pojmout ho jako multifunkční prostor, který se dokáže měnit podle potřeb provozu. Inspirací mu byla například gastro scéna v Budapešti, kde si oblíbil Twentysix Budapest. „Krásný, vzdušný prostor plný zeleně, který je citlivě zrekonstruovaný, kde funguje změna atmosféry v rámci dne. Pak to byly spíš takové útržkovité inspirace, ale nic komplexního. Snažíme se vymýšlet design na míru prostoru, který často nejde copy&paste převést na další,“ vysvětluje Lukáš přístup tvorby nového podniku s názvem GRAM.

GRAM Restaurant GRAM Restaurant
GRAM Restaurant

Dnešní podobě podniku předcházela komplikovaná rekonstrukce. Největší výzvou bylo zkoordinovat stavbu s nepřerušeným provozem kanceláří v zadním domě a co nejmenší zásah do pohodlí obyvatel v předním domě. Při realizaci bylo nutné hledat časy, aby se hlučné práce dělaly co nejméně v pracovní době, ale zároveň mimo dobu, kdy byli sousedé doma, a současně zkoordinovat všechny dodavatele. „A čas od času ještě vložený ad hoc event jakožto teaser budoucího konceptu, což znamená vše zastavit, uklidit, na jeden den načančat a znovu rozjet,“ přibližuje Lukáš. 

Respekt k původní rekonstrukci

Původní rekonstrukce a zastřešení ocelovým atriem z přelomu tisíciletí jsou dílem architekta Petra Franty, který je autorem například paláce Flora nebo Terminálu 1 na pražském letišti. „Pana architekta a jeho kolegu Štěpána Sekeru jsme do projektu z respektu k původnímu návrhu a jakési návaznosti přizvali. Interiér měli na starosti Tomáš Prouza z D3A a Petra Barotková. A samozřejmě spousta našich vstupů na specifické využití například při eventech a představ provozu.


Interiér je z velké části autorský. Tvořil ho Pavel Božák se svým projektem LORD ROXOR. Židle, barovky, gauče i podnože jsou navržené tak, aby měly potenciál sériové výroby. „Roxorový nábytek má neuvěřitelnou pevnost, může být celoročně venku nebo s dřevěným podsedákem či textilním polstrem v interiéru. Zároveň je roxor nesmrtelný, takže do provozu ideální. Svítidla jsme po návrhu od LIGHTCONCEPT zrealizovali jako partnership s MOLTOLUCE. Rakouský výrobce, který nás nadchl variabilitou, minimalistickým designem i řadou zaměřenou přímo na galerijní osvětlení. Naše provozy jsou totiž vždy i galerií a GRAM si zasloužil, aby zde bylo profi osvětlení, které dokážeme stmívat a upravovat světelný kužel dle potřeby,“ pochvaluje si Lukáš.

Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů
Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů

Atmosféru umocňují stopy minulosti. Některé místnosti mají odhalené původní cihlové klenby, které v kontrastu s čistou omítkou a skvělým nasvícením působí impozantně. Byla zachována původní žulová podlaha s osobitou patinou. Podařilo se zachovat původní ocelovou konstrukci, která jen pozměnila odstín, je ze světle šedé barvy do bílé. Bar, výdej v kuchyni, levitující stůl i lavice z betonu jsou od kluků z RVI Stav. 

Inventář do provozu a kuchyně je pak v kombinaci od Potten&Pannen a Nahesklo.cz. Pohled z ulice se vyznačuje minimalistickým konceptem respektujícím barevnost i stáří budovy. „To je trochu demotivační, když se podíváte, kolik marastu se na většině retailových jednotkách objeví, a málokdy to někdo řeší,“ říká Lukáš.

Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady
Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady

Otevření podniku uvítali místní obyvatelé. Těšili se na pekárnu, místo, kam se budou moct vydat s rodinou, o víkendech na brunch. „Tohle vědomí nám dodávalo energii, že to má smysl. Kritici jsou vždy slyšet víc, ale pro nás je důležité vidět prostor neustále plný a ve tvářích hostů jednoduše vyčtete, zdali jsou v prostoru spokojeni, jestli jim chutná a jsou na stejné vlně s obsluhou.“

Evoluce v oboru

Koncept nového podniku je pro Lukáše odrazem evoluce v oboru i stárnutí celé komunity kolem nich. „Před deseti lety to byly divoké večírky, DJs, crazy nápady, ale co se nějaké vysoké gastronomie týče, tak to určitě ne. Hlavním cílem bylo bavit naše hosty. Plastové kelímky, basic produkty, vše zaměřeno na zábavu. Byli jsme součástí boomu snídaňových spotů, brunchů a obecně přerodu preference lidí od setkávání se v hospodách do kaváren, ale dnes už by další místo jen s kvalitní kávou neobstálo,“ vnímá Lukáš podobu dnešní gastronomie.

GRAM se snaží jít tomuto trendu naproti svým pojetím, kvalitou a udržitelností. „Nabízet něco nového, kvalitního a na úrovni. To šlo ruku v ruce s tím, že Vinohrady jsou lokalita, která si říkala o vyšší standard v nabídce, obsluze i designu,“ přibližuje Lukáš svou vizi.

Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek
Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek

Gastronomie je subjektivní, stejně jako design

Gastronomii a design vnímá Lukáš jako osobitou záležitost: Gastronomie je subjektivní, stejně jako design. Někomu chutná, někomu ne. A je to v pořádku. Jen ten způsob, jakým to někteří hosté sdělují většinou bohužel až po návštěvě někde na internetu, lidem z týmu dost kazí náladu. Umíme si přiznat, že jsme něco pokazili nebo netrefili, ale když si stojíme za tím, jak to děláme a jak chceme, aby pokrm chutnal/vypadal, tak je těžké reagovat s nadhledem na někoho, kdo má pocit, že by uměl vést restauraci nebo navrhnout interiér lépe. A my na to: ,Komu se moje na mém za moje nelíbí, ať si lépe sobě za svoje na svém postaví.ʻ”

Nápady na nové věci nejsou zdaleka u konce. S týmem připravují projekt vlastní pekárny ve Vnitroblocku, pracují na nové eventové hale GARBE z bývalé elektrárny v Holešovicích. Na dokončení čeká venkovní zahrada podniku GRAM, která by měla být jedna z největších na Vinohradech. Usazování konceptu ještě nějakou chvíli potrvá, ale Lukáše tento proces baví: „Jsme pořád na začátku, koncept i nabídku upravujeme, dotahujeme detaily a sami se učíme s prostorem co nejefektivněji fungovat. Je to zábavná část celého procesu.

Gram je zároveň netradiční galerie umění Gram je zároveň netradiční galerie umění
Gram je zároveň netradiční galerie umění
Rubriky:

Další z rubriky

Z Keramiky Koller můžete jíst i pít v etablovaných kavárnách jako je Etapa
Číst článek
16. 07. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 5 min

Autorská keramika na vzestupu! Místní gastroscéna sází na nádobí od místních designérů. Mapujeme, které podniky mají ten nejpovedenější design

Autorský porcelán a keramika přetvářejí atmosféru gastronomických prostor na zážitek, který oslovuje všechny smysly. Které kavárny a restaurace zvolily produkty českých tvůrců a jak jsou s nimi spokojeni?

Design guide
Chaloupku najdete na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v malebné vesničce Příchovice u Kořenova
Číst článek
02. 07. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Vypadá krásně, ale je i praktická a odolná. Rekonstrukce chaloupky Dvě sestry od Denisy Strmiskové v čase obstála, jak hodnotí její funkčnost majitelé?

Jak obstála rekonstrukce chaloupky Dvě sestry po letech? S majiteli Milou a Václavem Petrů jsme si připomněli příběh realizace a nakoukli pod pokličku tvorby s designérkou Denisou Strmiskovou.

Design guide
Zaha Hadid vsadila budovu MMM do svahu
Číst článek
28. 06. 2025
Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Špičková architektura i umění. Přinášíme průvodce po jihotyrolském Kronplatzu, kde najdete Zahu Hadid i michelinské restaurace

Když se rozhodnete strávit dovolenou v jihotyrolském Kronplatzu, můžete si jako v nebi nejen připadat, ale budete mu doslova na dosah. Špičkové architektonické, designové, umělecké i kulinářské zážitky tu pro milovníky hor připravili lidé hluboce sklonění před dokonalostí přírody.

Design guide
Plochá přístavba na dlouhém pozemku zvětšila obytný prostor chalupy a propojila stavbu s moderním bazénem
Číst článek
20. 06. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Šarmantní mix Francie a Česka. Chalupa Čížovka v Českém ráji láká na sepětí s přírodou i citlivé prolnutí starého s novým

Původně to mělo být klidné útočiště pro rodinu. Časem se ale Bára a Petr Šmídovi rozhodli, že takto krásné místo zpřístupní i ostatním. Chalupa Čížovka si návštěvu zaslouží, nejen kvůli malebnému okolí, ale především díky sofistikované atmosféře, která mísí francouzský šarm s českou pohostinností.

Interiér & architektura Design guide
CASAROSA by Denisa Strmisková
Číst článek
28. 04. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Esence jednoduchosti. V Českém Krumlově vznikla CASAROSA, malebný apartmánový dům se sofistikovanými interiéry

Mysleli jste si, že Český Krumlov je už plný možností stylového ubytování? Omyl. Jeho potenciál zjevně není stále vytěžený. Důkazem je malebná rekonstrukce domu v části Plešivec, který nese název CASAROSA.

Interiér & architektura Design guide
Mezi Srnky
Číst článek
12. 03. 2025
Doba čtení 6 min

Dokonalá symbióza designu a kávy. Mapujeme, které nové podniky vsadily na sofistikovaný interiér a působivé menu

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Pět nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Apartmány Florián se nachází v nádherné přírodě v okolí Kvildy
Číst článek
17. 02. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Horská architektura, která neškodí. Nově postavené apartmány Florián ukazují, že stavět v přírodě lze s ohleduplností a vkusem

Fenomén horských apartmánů zasáhl i české hory. Některé projekty jsou povedené a postavené s ohledem k okolní přírodě, jiné na všechny požadavky spíš rezignují. Nově postavený apartmánový dům Florián je prvním příkladem. Kvildě rozhodně neškodí.

Interiér & architektura Design guide
Modré salonky zámku Křinec po rekonstrukci.
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 6 min

Rekonstrukce s modrou krví. Hrady a zámky napříč republikou se těší z citlivých renovací, které stojí za návštěvu?

Historické zámky jsou svědky minulých epoch, zachycují krásu starobylých stavebních stylů a vyprávějí příběhy někdejších majitelů. Díky rekonstrukcím se jejich atmosféra znovu oživuje a návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost nahlédnout do historie a objevovat kouzlo těchto míst.

Interiér & architektura Design guide
S hotelem je samozřejmě spojené i wellness a velkorysý bazén
Číst článek
24. 01. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Ve jménu eklekticismu. Na jihu Rakouska stojí hotel Falkensteiner, který jde příkladem, jak přistoupit k renovaci nevyhovujících starých budov

Doba je rychlá a nároky na relaxaci se bryskně mění. Co ale s objekty, které před lety dobře sloužily jako hotely, ale dnes už jsou démodé? Recept našla společnost Falkensteiner, která místo stavby zbrusu nových budov rekonstruuje ty staré. A výsledek stojí za pozornost!

Design guide
Proces výroby etiket vína je o konceptu, příbězích, kreativitě a o vínu samotném.
Číst článek
30. 12. 2024
Doba čtení 5 min

Ve víně je design. Mělnicko se pyšní lokálními vinaři, kteří vědí, že promyšlené etikety jsou nedílnou součástí úspěchu

Tradice pěstování vinné révy je s našimi zeměmi spjatá po staletí. Výborné viniční tratě, nenajdete jen na jižní Moravě, ale i na Mělnicku. Zdejší vinaři umí navíc nejen vyrobit okouzlující chutě, ale nerezignují ani na stylové a vkusné etikety. Kdo nás zaujal nejvíc?

Design guide
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy
Peřeje

AKCE A UDÁLOSTI

Výstava (post-)System zkoumá umění jako výsledek systému – pravidel, struktur i jejich zhroucení. Neprezentuje tvorbu jako spontánní akt inspirace, ale jako promyšlenou konstrukci. Přijďte nahlédnout do světa, kde umění není náhodou, ale důsledkem.

10. července - 29. srpna
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Z Keramiky Koller můžete jíst i pít v etablovaných kavárnách jako je Etapa
Číst článek
16. 07. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 5 min

Autorská keramika na vzestupu! Místní gastroscéna sází na nádobí od místních designérů. Mapujeme, které podniky mají ten nejpovedenější design

Autorský porcelán a keramika přetvářejí atmosféru gastronomických prostor na zážitek, který oslovuje všechny smysly. Které kavárny a restaurace zvolily produkty českých tvůrců a jak jsou s nimi spokojeni?

Design guide
Aparthotel Svatý Vavřinec
Číst článek
14. 07. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Jít příkladem. Aparthotel Svatý Vavřinec vzešel z veřejné soutěže, studio OVA zvítězilo s projektem, který nehyzdí okolní přírodu a působí nadčasově

Horská architektura je ze své podstaty velmi citlivé téma. Malá města uprostřed hor mají své přirozené limity, ať už prostorové nebo estetické. Navrhnout proto objekt, který bude přínosem pro turisty i místní obyvatele a zapadne do okolní krajiny, je složitý úkol.

Interiér & architektura
Studio 3
Číst článek
11. 07. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Návrhář jako tvůrce večerních šatů, který jen chodí na večírky? Realita je úplně jinde, přiznává kreativní dvojice ze Studia 3, která ztratila iluze. Přesto je móda stále naplňuje

Jaké jsou pády a sny začínající mladých designérů? Proč se vyplatí investovat do lokálních značek? A jsou influenceři v prvních řadách přehlídek problém? Otevřený rozhovor nejen o tvorbě jsme vedli s kreativním duem Studia 3 Janem Syrovátkou a Václavem Černým.

Rozhovory
Alžběta P. Brůhová
Číst článek
09. 07. 2025
Michaela Irová
Doba čtení 3 min

Necítila jsem, že bychom v oboru táhli za jeden provaz. Alžběta P. Brůhová otevřeně o limitech architektury a potřebě bavit se i o tématech, která nejsou každému příjemná

S architektkou Alžbětou P. Brůhovou jsme se sešly v prostoru Atlas ve Veletržním paláci Národní galerie Praha. Bavily jsme se jak může být architektura feministická, o schizmatu architektury a stavebního inženýrství, ale i o důležitosti větší citlivosti k méně viditelným zásahům.

Interiér & architektura Rozhovory
Diplomanti napříč obory a univerzitami se nám svěřili, jak vidí svojí budoucnost coby designeři
Číst článek
07. 07. 2025
Jana Brandtlová Veronika Pařízková
Doba čtení 9 min

Obav mám celou řadu, přesto zůstávám ambiciózní. Čerství diplomanti se svěřují, co pro ně na začátku kariéry představuje největší stres

Obhájili diplomové práce a už tvrdě pracují na své kariéře. Jak vidí svou profesní budoucnost diplomanti, které formovalo odlišné univerzitní prostředí? Jsou dostatečně připraveni na střet s realitou? Co je nejvíc trápí? Ptáme se nejmladší generace designérů a architektů na jejich obavy.

Design & umění Názory & polemika
Light Works nová kolekce
Číst článek
04. 07. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Kvalitní řešení osvětlení má sílu proměnit naše vnímání prostoru. Light Works se starají o to, aby české projekty měly přístup k tomu nejlepšímu ze světa

Firma Light Works ve svém pražském showroomu nabízí svým klientům exkluzivní servis při výběru svítidel pro soukromé i komerční projekty. Mezi jejich nejexponovanější realizace patří rekonstrukce osvětlení Katedrála sv. Víta. Nyní rozšiřuje svůj sortiment o tři kolekce značky 10 Heures 10.

Design & umění
Chaloupku najdete na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v malebné vesničce Příchovice u Kořenova
Číst článek
02. 07. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Vypadá krásně, ale je i praktická a odolná. Rekonstrukce chaloupky Dvě sestry od Denisy Strmiskové v čase obstála, jak hodnotí její funkčnost majitelé?

Jak obstála rekonstrukce chaloupky Dvě sestry po letech? S majiteli Milou a Václavem Petrů jsme si připomněli příběh realizace a nakoukli pod pokličku tvorby s designérkou Denisou Strmiskovou.

Design guide
Produktový designér a pedagog Jan Čapek s šéfredaktorkou magazínu Designnews Veronikou Pařízkovou
Číst článek
30. 06. 2025
Jana Brandtlová Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Kdyby mi zavolali z TONu, tu práci vezmu. Tlak je zde neustálý, designér se s tím ale musí naučit žít, říká Jan Čapek, kterého proslavila práce s plastem

„Už neprezentuji, že Čapek navrhl novou PET lahev, nebo upravil další půllitr. Tlak je ale neustálý. Je to něco s čím se musí designér naučit žít.“ Jak svoji kariéru hodnotí oceňovaný designér a pedagog Jan Čapek? Nový díl podcastu Designnews moderuje Veronika Pařízková

Podcast
Zaha Hadid vsadila budovu MMM do svahu
Číst článek
28. 06. 2025
Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Špičková architektura i umění. Přinášíme průvodce po jihotyrolském Kronplatzu, kde najdete Zahu Hadid i michelinské restaurace

Když se rozhodnete strávit dovolenou v jihotyrolském Kronplatzu, můžete si jako v nebi nejen připadat, ale budete mu doslova na dosah. Špičkové architektonické, designové, umělecké i kulinářské zážitky tu pro milovníky hor připravili lidé hluboce sklonění před dokonalostí přírody.

Design guide
Hodnocení vizuálních identit českých měst - Magdalena Dobruk
Číst článek
25. 06. 2025
Anna Grabherr
Doba čtení 3 min

Obstojí nová loga českých měst ve srovnání se světem? Polské studio Podpunkt nezávisle a kriticky hodnotí, jak se povedla přeměna Prahy 10 nebo Trutnova

Správy měst si v posledních letech stále více uvědomují důležitost kvalitní vizuální komunikace. Brandingem lokalit se zabývá mnoho designérských studií, byť jde o nesnadný úkol. Obstály by nové vizuální identity českých měst ve světě? Pro nestranné zhodnocení jsme oslovili polské studio Podpunkt.

Design & umění Názory & polemika Rozhovory