PŘEDPLAŤTE SI NÁŠ ČASOPIS ↗
Designnews GRAM

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Před deseti lety obohatili gastronomickou scénu podnikem Kavárna co hledá jméno, založili Radlickou kulturní sportovnu, následoval holešovický Vnitroblock. Všechna místa se krátce po svém otevření stala velmi oblíbená. Lukáš se ale nezastavuje. S partou kolegů se rozhodl objevit kouzlo další pražské čtvrti. A posunout se také profesně. 

Kavárna co hledá jméno Kavárna co hledá jméno
Kavárna co hledá jméno

Aby to všechny bavilo

„Dlouho jsme stavěli právě na tom, že nejsme gastronomové. Nemáme vystudovanou školu ani roky zkušeností v oboru. Vždycky jsem to vnímal jako plus, že nejsme zatěžkáni tím, jak by se to mělo dělat,” vysvětluje Lukáš začátky v podnikání, kdy se svým týmem tvořili s cílem, aby to všechny bavilo.

Až postupně zjišťovali, zda je projekt udržitelný. To se změnilo. Lukáš dnes vnímá celý proces jako kompromis představ o gastronomii podpořený přístupem zkušeného managementu: „Já se snažím do konceptů vnášet pohled mimo strukturu a hledáme průsečík tak, aby to bylo realizovatelné a přitom pořád zábavné.“

Baristi v Kavárně co hledá jméno Baristi v Kavárně co hledá jméno
Baristi v Kavárně co hledá jméno

Nová výzva – budování podniku GRAM

Když nedávno objevil nové místo na Vinohradech, napadlo ho vytvořit zde malou kavárnu. A začala postupná proměna místa. „V té době byl prostor sice čistý a v dobrém stavu, ale nevyužíval zdaleka svůj potenciál – atrium sloužilo jen jako recepce pro zadní kancelářské prostory,“ vysvětluje Lukáš. 

Tehdy padlo rozhodnutí propojit přízemí prostoru a pojmout ho jako multifunkční prostor, který se dokáže měnit podle potřeb provozu. Inspirací mu byla například gastro scéna v Budapešti, kde si oblíbil Twentysix Budapest. „Krásný, vzdušný prostor plný zeleně, který je citlivě zrekonstruovaný, kde funguje změna atmosféry v rámci dne. Pak to byly spíš takové útržkovité inspirace, ale nic komplexního. Snažíme se vymýšlet design na míru prostoru, který často nejde copy&paste převést na další,“ vysvětluje Lukáš přístup tvorby nového podniku s názvem GRAM.

GRAM Restaurant GRAM Restaurant
GRAM Restaurant

Dnešní podobě podniku předcházela komplikovaná rekonstrukce. Největší výzvou bylo zkoordinovat stavbu s nepřerušeným provozem kanceláří v zadním domě a co nejmenší zásah do pohodlí obyvatel v předním domě. Při realizaci bylo nutné hledat časy, aby se hlučné práce dělaly co nejméně v pracovní době, ale zároveň mimo dobu, kdy byli sousedé doma, a současně zkoordinovat všechny dodavatele. „A čas od času ještě vložený ad hoc event jakožto teaser budoucího konceptu, což znamená vše zastavit, uklidit, na jeden den načančat a znovu rozjet,“ přibližuje Lukáš. 

Respekt k původní rekonstrukci

Původní rekonstrukce a zastřešení ocelovým atriem z přelomu tisíciletí jsou dílem architekta Petra Franty, který je autorem například paláce Flora nebo Terminálu 1 na pražském letišti. „Pana architekta a jeho kolegu Štěpána Sekeru jsme do projektu z respektu k původnímu návrhu a jakési návaznosti přizvali. Interiér měli na starosti Tomáš Prouza z D3A a Petra Barotková. A samozřejmě spousta našich vstupů na specifické využití například při eventech a představ provozu.


Interiér je z velké části autorský. Tvořil ho Pavel Božák se svým projektem LORD ROXOR. Židle, barovky, gauče i podnože jsou navržené tak, aby měly potenciál sériové výroby. „Roxorový nábytek má neuvěřitelnou pevnost, může být celoročně venku nebo s dřevěným podsedákem či textilním polstrem v interiéru. Zároveň je roxor nesmrtelný, takže do provozu ideální. Svítidla jsme po návrhu od LIGHTCONCEPT zrealizovali jako partnership s MOLTOLUCE. Rakouský výrobce, který nás nadchl variabilitou, minimalistickým designem i řadou zaměřenou přímo na galerijní osvětlení. Naše provozy jsou totiž vždy i galerií a GRAM si zasloužil, aby zde bylo profi osvětlení, které dokážeme stmívat a upravovat světelný kužel dle potřeby,“ pochvaluje si Lukáš.

Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů
Výsledný prostor je kombinací původního zdiva a moderní omítky v netradičním pojetí přechodů

Atmosféru umocňují stopy minulosti. Některé místnosti mají odhalené původní cihlové klenby, které v kontrastu s čistou omítkou a skvělým nasvícením působí impozantně. Byla zachována původní žulová podlaha s osobitou patinou. Podařilo se zachovat původní ocelovou konstrukci, která jen pozměnila odstín, je ze světle šedé barvy do bílé. Bar, výdej v kuchyni, levitující stůl i lavice z betonu jsou od kluků z RVI Stav. 

Inventář do provozu a kuchyně je pak v kombinaci od Potten&Pannen a Nahesklo.cz. Pohled z ulice se vyznačuje minimalistickým konceptem respektujícím barevnost i stáří budovy. „To je trochu demotivační, když se podíváte, kolik marastu se na většině retailových jednotkách objeví, a málokdy to někdo řeší,“ říká Lukáš.

Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady
Podnik Gram obohatil pražskou čtvrť Vinohrady

Otevření podniku uvítali místní obyvatelé. Těšili se na pekárnu, místo, kam se budou moct vydat s rodinou, o víkendech na brunch. „Tohle vědomí nám dodávalo energii, že to má smysl. Kritici jsou vždy slyšet víc, ale pro nás je důležité vidět prostor neustále plný a ve tvářích hostů jednoduše vyčtete, zdali jsou v prostoru spokojeni, jestli jim chutná a jsou na stejné vlně s obsluhou.“

Evoluce v oboru

Koncept nového podniku je pro Lukáše odrazem evoluce v oboru i stárnutí celé komunity kolem nich. „Před deseti lety to byly divoké večírky, DJs, crazy nápady, ale co se nějaké vysoké gastronomie týče, tak to určitě ne. Hlavním cílem bylo bavit naše hosty. Plastové kelímky, basic produkty, vše zaměřeno na zábavu. Byli jsme součástí boomu snídaňových spotů, brunchů a obecně přerodu preference lidí od setkávání se v hospodách do kaváren, ale dnes už by další místo jen s kvalitní kávou neobstálo,“ vnímá Lukáš podobu dnešní gastronomie.

GRAM se snaží jít tomuto trendu naproti svým pojetím, kvalitou a udržitelností. „Nabízet něco nového, kvalitního a na úrovni. To šlo ruku v ruce s tím, že Vinohrady jsou lokalita, která si říkala o vyšší standard v nabídce, obsluze i designu,“ přibližuje Lukáš svou vizi.

Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek
Moderní evropská kuchyně z lokálních surovin bez zbytečných kudrlinek

Gastronomie je subjektivní, stejně jako design

Gastronomii a design vnímá Lukáš jako osobitou záležitost: Gastronomie je subjektivní, stejně jako design. Někomu chutná, někomu ne. A je to v pořádku. Jen ten způsob, jakým to někteří hosté sdělují většinou bohužel až po návštěvě někde na internetu, lidem z týmu dost kazí náladu. Umíme si přiznat, že jsme něco pokazili nebo netrefili, ale když si stojíme za tím, jak to děláme a jak chceme, aby pokrm chutnal/vypadal, tak je těžké reagovat s nadhledem na někoho, kdo má pocit, že by uměl vést restauraci nebo navrhnout interiér lépe. A my na to: ,Komu se moje na mém za moje nelíbí, ať si lépe sobě za svoje na svém postaví.ʻ”

Nápady na nové věci nejsou zdaleka u konce. S týmem připravují projekt vlastní pekárny ve Vnitroblocku, pracují na nové eventové hale GARBE z bývalé elektrárny v Holešovicích. Na dokončení čeká venkovní zahrada podniku GRAM, která by měla být jedna z největších na Vinohradech. Usazování konceptu ještě nějakou chvíli potrvá, ale Lukáše tento proces baví: „Jsme pořád na začátku, koncept i nabídku upravujeme, dotahujeme detaily a sami se učíme s prostorem co nejefektivněji fungovat. Je to zábavná část celého procesu.

Gram je zároveň netradiční galerie umění Gram je zároveň netradiční galerie umění
Gram je zároveň netradiční galerie umění
Rubriky:

Další z rubriky

Mezi Srnky
Číst článek
12. 03. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Dokonalá symbióza designu a kávy. Mapujeme, které nové podniky vsadily na sofistikovaný interiér a působivé menu

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Pět nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Apartmány Florián se nachází v nádherné přírodě v okolí Kvildy
Číst článek
17. 02. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Horská architektura, která neškodí. Nově postavené apartmány Florián ukazují, že stavět v přírodě lze s ohleduplností a vkusem

Fenomén horských apartmánů zasáhl i české hory. Některé projekty jsou povedené a postavené s ohledem k okolní přírodě, jiné na všechny požadavky spíš rezignují. Nově postavený apartmánový dům Florián je prvním příkladem. Kvildě rozhodně neškodí.

Interiér & architektura Design guide
Modré salonky zámku Křinec po rekonstrukci.
Číst článek
27. 01. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Rekonstrukce s modrou krví. Hrady a zámky napříč republikou se těší z citlivých renovací, které stojí za návštěvu?

Historické zámky jsou svědky minulých epoch, zachycují krásu starobylých stavebních stylů a vyprávějí příběhy někdejších majitelů. Díky rekonstrukcím se jejich atmosféra znovu oživuje a návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost nahlédnout do historie a objevovat kouzlo těchto míst.

Interiér & architektura Design guide
S hotelem je samozřejmě spojené i wellness a velkorysý bazén
Číst článek
24. 01. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Ve jménu eklekticismu. Na jihu Rakouska stojí hotel Falkensteiner, který jde příkladem, jak přistoupit k renovaci nevyhovujících starých budov

Doba je rychlá a nároky na relaxaci se bryskně mění. Co ale s objekty, které před lety dobře sloužily jako hotely, ale dnes už jsou démodé? Recept našla společnost Falkensteiner, která místo stavby zbrusu nových budov rekonstruuje ty staré. A výsledek stojí za pozornost!

Design guide
Proces výroby etiket vína je o konceptu, příbězích, kreativitě a o vínu samotném.
Číst článek
30. 12. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 5 min

Ve víně je design. Mělnicko se pyšní lokálními vinaři, kteří vědí, že promyšlené etikety jsou nedílnou součástí úspěchu

Tradice pěstování vinné révy je s našimi zeměmi spjatá po staletí. Výborné viniční tratě, nenajdete jen na jižní Moravě, ale i na Mělnicku. Zdejší vinaři umí navíc nejen vyrobit okouzlující chutě, ale nerezignují ani na stylové a vkusné etikety. Kdo nás zaujal nejvíc?

Design guide
NAHAKU
Číst článek
16. 12. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 5 min

Umělecké ostrůvky první pomoci. Jak přežít nápor vánoční estetiky vědí v Brně, letos během trhů narazí návštěvníci na nevšední instalace v celém městě

Pokud jste ještě nezažili adventní Brno, letošek je tím správným okamžikem. Atmosféru města, které už roky ukazuje, jak dělat vánoční trhy vkusně a smysluplně, letos podtrhuje série uměleckých instalací od předních českých umělců. Objevte Brno, jak ho neznáte!

Design & umění Design guide
Autentická zimní fotka na koupališti v Brně Zábrdovicích.
Číst článek
29. 11. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 5 min

Žádná holá fakta a nudný průvodce. V Brně pořádají Autentické prohlídky pro milovníky lokálních příběhů i bizarností

„Chceme ukázat město z různých úhlů pohledu, optikou běžných lidí a s citem pro lokální témata,“ říká ředitelka TIC Brno.

Rozhovory Design guide
Rukopisy, archiválie, výtvarná díla i knihy doplněné o díla současných audiovizuálních umělců – stálá expozice Muzea literatury umístěná v deseti sálech reprezentuje českou literaturu od národního obrození až do roku 1989.
Číst článek
27. 11. 2024
Ondřej Balada
Doba čtení 3 min

Propojení odbornosti a kreativity na výbornou. Nedávno otevřené Muzeum Literatury dokázalo obstát, výsledkem je ambiciózní a moderní prostor, který nenudí

Požadavky na muzejní instituce se v průběhu času mění a v jistém smyslu i zpřísňují. Jako návštěvníci se obvykle chceme něco dozvědět, ale zároveň nechceme být zahlcení informacemi. Chceme kulturní zážitek a obohacení, ale současně se u toho i bavit.

Názory & polemika Design guide
Vesnický ráz se nezapře ani v interiéru.
Číst článek
13. 11. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Vrátili se z Ameriky a zachránili zchátralý statek. Původní západočeská usedlost Darmyšl se díky péči manželů Ivanových proměnila ve výstavní bydlení

Podobné místo byste v Česku hledali stěží. Má atmosféru Toskánska, moderní vybavení hodné Švýcarska a eklekticky vybavený interiér, jak to umí ve Francii. Statek Darmyšl přitom najdete ve vesničce kousek od kláštera v Kladrubech.

Interiér & architektura Design guide
Ze zařazení na top seznam se raduje celkem 63 podniků z Brna a 54 podniků z Jihomoravského kraje.
Číst článek
18. 10. 2024
Redakce
Doba čtení 3 min

Ráj všech gurmánů. Na Moravě vzniká čím dál víc podniků, které patří mezi gastronomickou elitu, ty nejlepší shrnuje nový průvodce

Na Moravu za dobrým jídlem? To je aktuálně povinnost všech food nadšenců. Kam se vydat poradí Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava, který právě vychází!

Design guide
Cover KD1 25

AKCE A UDÁLOSTI

Fotografka, která ve své tvorbě neustále překračuje hranice konvenčního média. Navštivte výstavu Terezie Foldynové v GVUO a objevte cestu umělkyně, kde každý snímek vypráví příběh o propojení mezi člověkem, přírodou a uměním.

5. – ⁠⁠⁠⁠⁠⁠30. března 2025
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

ArtCamp25

Nejnovější články

Anton Jablonskij a knihovna OKAP
Číst článek
14. 03. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Nechci navrhovat „exkluzivní“ věci. Anton Jablonskij zaujal svou knihovnou Okap, která je snadno vyrobitelná i působivá. Jaké jsou profesní vize nadaného studenta z UMPRUM?

Aktuálně Anton Jablonskij studuje v ateliéru Design nábytku a interiéru na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Proč ho neláká spolupráce s Ikeou a jak vnímá své pedagogy?

Design & umění
Mezi Srnky
Číst článek
12. 03. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 6 min

Dokonalá symbióza designu a kávy. Mapujeme, které nové podniky vsadily na sofistikovaný interiér a působivé menu

Lahodná káva, řemeslné pečivo a prostory s příběhem. Pět nových míst na pražské gastronomické scéně ukazuje, jak důležitá je symbióza chuti, estetiky a atmosféry. Vstoupit dovnitř znamená ochutnat a zažít.

Interiér & architektura Design guide
Designnws
Číst článek
10. 03. 2025
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Najít životní rovnováhu díky hlíně. Keramické dílny vznikají napříč republikou, jak fungují a pro koho jsou určené?

Po oblibě keramických dílen a praktických kurzech vznikají také místa, která umožňují keramikům tvořit o samotě. Bývají zde k dispozici všechny potřebné materiály a nástroje, stačí se jen zaregistrovat. Potom už jen zabořit ruce do hlíny a začít tvořit.

Design & umění
Letošní ročník bude již 25. v řadě!
Číst článek
06. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Příležitost zdokonalit se! Sutnarka otevírá další ročník letní školy ArtCamp, své zkušenosti předá fotografka Libuše Jarcovjaková nebo skotská módní návrhářka z Glasgow School of Art

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni otevírá přihlášky na devatenáctý ročník letní školy umění ArtCamp, která se uskuteční od 7. do 25. července 2025. Zájemci se mohou hlásit do 31. května.

Akce a události
Studenti i pedagogové doufají, že klauzulím tématem otevřou opravdovou změnu týkající se grafického zpracování dokladů
Číst článek
05. 03. 2025
Redakce
Doba čtení 8 min

Není to grafický přešlap, jen jsme opět o pár kroků pozadu. Studenti navrhli nové podoby cestovních pasů, nechybí varianta s pohádkovými postavami nebo ilustrace české krajiny

Může a má cestovní doklad zrcadlit vztah k národní nebo státní identitě? Jak vizualizovat vztah k místu, které společně obýváme a nazýváme ho státem? Ohledávání těchto otázek byla v zimním semestru 2024/25 věnována spolupráce studentů ateliéru GDVK na UMPRUM, Státní tiskárny cenin a hostů.

Design & umění Názory & polemika
Adam Kvaček zaujal svým analytickým přístupem v Diploma Selection na posledním ročníku festivalu Designblok
Číst článek
03. 03. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

I když po nás zbude spálená zem, příroda si planetu vezme zase zpět. Adam Kvaček svou prací otevírá složité otázky, na které neexistují jednoduché odpovědi

Jeho diplomová práce Paradox of Isoëte vzbuzuje zájem odborné i laické veřejnosti. Zkoumá odcizení člověka od přírody a nabízí i scénář možné budoucnosti bez přírodních druhů, které vyhynou v důsledku lidské činnosti.

Design & umění Rozhovory
Jakub Huráb, jeden z obchodních zástupců LD Seating, a šéfredaktorka magazínu Designnews.cz Veronika Pařízková
Číst článek
28. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Fronty na práci se u nás nestojí, šikovné lidi musíme hledat, říká Jakub Huráb z boskovické firmy LD Seating. Kam hodlá firma expandovat? A jaké jsou vztahy v rodinných firmách?

„Musíme mít nůžky otevřené na všechny typy zákazníků,“ říká o strategii firmy LD Seating její jednatel Jakub Huráb. Do čeho firma nejvíce investuje? A jaké největší benefity přináší Asociace českého průmyslového designu?

Design & umění Podcast
No Architects a Atlas
Číst článek
24. 02. 2025
Veronika Pařízková
Doba čtení 6 min

Národní galerie momentálně dělá kroky zpět. Tvůrci reagují na záměr zpoplatnit vstup do volnočasového prostoru Atlas ve Veletržním paláci, který měl původně sloužit všem rodičům s dětmi

Národní galerie se v roce 2022 rozhodla, že se otevře dětem. Nechala vytvořit prostor Atlas, který v mnohém převyšoval běžný koncept dětských koutků. Nyní se rozhodla, že se dětem zase uzavře.

Interiér & architektura Názory & polemika
Prezidentkou Art Jury je Irene Kugelmann. Zkušená kreativní ředitelka s velkou vášní pro skvělou kreativu, obsah, komunikaci a strategii. Má prokazatelné úspěchy při realizaci komplexních projektů v oblasti marketingu, komunikace a budování značky
Číst článek
24. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Poměř síly s nejtalentovanějšími. Czech Creative Awards otevírá přihlášky do soutěže o nejlepší typografii, ilustraci i reklamní kampaně

Každoročně se koná soutěž ADC Czech Creative Awards, která i letos vybere svého vítěze v reklamě na poli typografie, printu, nebo například krátké reklamy. Naposledy zaujaly poštovní známky s Petrem Pavlem nebo bohémství Bolka Polívky. Co to bude letos? Nezmeškejte přihlášky - už jen do 7.března!

Soutěže
Jak se daří (mladým) šperkařským talentům v Česku? Ptali jsme se Ondřeje Stáry, Elišky Lhotské a Veroniky Murárikové.
Číst článek
21. 02. 2025
Anna Jurečková
Doba čtení 5 min

Je těžké přiblížit se těm, kteří jsou více vidět. Proč u nás získávají ceny stále stejní šperkaři? Analyzujeme, zda český šperk stagnuje a co ho brzdí

Soutěž Czech Grand Design na konci ledna zveřejnila širší nominace za rok 2024. Šperkař Ondřej Stára už loni upozornil na to, že mladé talenty z kategorie šperk jsou v rámci ocenění opomíjeny. Jaká by měla být kritéria výběru? A je pro šperkaře a šperkařky v Česku těžké se prosadit?

Názory & polemika