PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Architekti z hurá studia mají zkušenosti z rekonstrukcí malých bytů

Celý byt velký jako obývací pokoj? I malé bydlení může mít své kouzlo, dokazují architekti z hurá studia

Uvažujete o vlastnickém bydlení, ale děsí vás přesun do menších prostor? O zařizování výrazně menšího bydlení jsme mluvili s architekty Alexandrou a Jakubem Hoffmannovými (hurá studio) a jejich klientkou Jolanou Hršelovou z projektu 37,5 m2.

Setkáváme se v prosluněném středečním odpoledni nad kávou v pražských Holešovicích a od první minuty mám dojem, že naproti mně nesedí architekti a jejich klientka, ale staří přátelé. Právě vzájemné sympatie a podobný pohled na svět daly vzniknout spolupráci, které se Jolana s rodinou po předchozích zkušenostech původně obávala. 

V minulosti totiž rekonstruovali hrázděnku v Krušných horách a architektonický projekt nedopadl tak, jak si představovali. „Dneska už vím, že to bylo hodně o nás, protože jsme si navymýšleli hodně věcí, které vůbec neseděly s tím starým stavením. Zároveň tam chyběla tvůrčí invence architektů, kteří zkrátka jenom zapracovávali naše připomínky,“ dodává Jolana. Když konečně našli pro ně krásný, i když malý byt, a domluvili si hypotéku, rekonstrukci si chtěli vyřešit sami.

Díky tomu, že své stěhování z pronajatého bytu na Břevnově o ploše 85 m2 do nového dejvického bytu s rozměry 37,5 m2 začali sdílet na sociálních sítích, několik architektů se jim samo ozvalo. Ke spolupráci je ale přesvědčilo až portfolio hurá studia, což Jolana označuje za lásku na první pohled. První setkání v Dejvicích proběhlo již o pár dní později, v lednu letošního roku, a na realizaci tak bylo asi tolik času, kolik se typicky stráví jen nad studií. 

Alexandra k důvodům pro oslovení rodiny dodává: „Byla v tom zvědavost, zajímalo nás, jak to bydlení vyřeší. My jsme vlastně nabídli konzultaci, nic konkrétního. Jak jsme tak společně byt procházeli, tak jsme spolu diskutovali a vlastně jsme ten základ společně navrhli už ten pátek dopoledne to byla ta kreativní část, koncept, co šla jako po másle. Když jsme ale představy začali přenášet na papír, potýkali jsme se se spoustou technických a prostorových oříšků, které jsme museli vyřešit, aby vše mohlo vypadat tak, jak bylo v konceptu navrženo. Ty byly klíčové, náročné k dořešení a zabraly nám spoustu času. Udělali jsme 3D model, aby měli klienti lepší představu o výsledku, na něm jsme potom společně ladili detaily.“ 

Kuchyně je pro rodinný život klientů klíčovým místem. Ať už společně vaří, jedí, hrají deskové hry, nebo si jenom povídají. Bílá polička nalevo je potom jednou z přístupových cest do spacího patra rodičů Kuchyně je pro rodinný život klientů klíčovým místem. Ať už společně vaří, jedí, hrají deskové hry, nebo si jenom povídají. Bílá polička nalevo je potom jednou z přístupových cest do spacího patra rodičů
Kuchyně je pro rodinný život klientů klíčovým místem. Ať už společně vaří, jedí, hrají deskové hry, nebo si jenom povídají. Bílá polička nalevo je potom jednou z přístupových cest do spacího patra rodičů

Architekti na scénu

Zadání pro Alexandru a Jakuba tak bylo poměrně prosté: maximální využití dřeva, zachování vzdušnosti prostoru, soukromý kout pro každého člena domácnosti, pracovní stůl pro Matyho, plnohodnotná kuchyň s dostatkem místa na vaření a prostor, kde může rodina trávit čas společně. Rodina se zároveň dohodla, že chce jít cestou životního minimalismu, a ze starého bytu si tak každý přinese pouze jednu krabici s osobními věcmi a druhou s oblečením –⁠⁠⁠⁠⁠ odpadla tak nutnost vymýšlení rozsáhlých úložných prostor. Stejně tak se synové Joly a Matyho shodli na tom, že mohou psací stůl a místo pro oblečení sdílet a nepotřebují každý své. Požadavkem rodiny zároveň bylo to, aby se nepracovalo s výklopným nábytkem, který pro sebe nevnímají jako funkční řešení.

Z architektonického hlediska bylo podle Alexandry a Jakuba o to snazší zařizovat i takto malý byt, protože klienti jasně věděli, jak žijí a jak žít chtějí. Ne pro všechny by například bylo aplikovatelné to, že se rodinný život odehrává převážně v kuchyni, ať u společného vaření, jídla, učení se, hraní her a podobně. Ne každý by také dokázal spát hned nad kuchyní. Právě nad kuchyňským koutem vznikl prostor pro spaní rodičů, na ten navazuje pochozí vodorovná síť, díky které je možné dostat se až k oknu a ke knihovně na opačném konci místnosti. Dětský pokoj je pomyslně rozdělen na čtyři části, takzvané kajutky. Tři z nich tvoří rozšířená místa pro spaní s poličkou na osobní věci a se zásuvkami, čtvrtá z nich slouží jako sdílený prostor. Vložené patro je opět doplněno tentokrát šikmo zavěšenou sítí, na které lze pohodlně číst a relaxovat.

Dětský pokoj tvoří tzv. kajutky, ve kterých má každý ze synů integrovanou poličku na osobní věci, zásuvky pro elektroniku a podobně. Naproti horním kajutkám je napnutá síť na sezení Dětský pokoj tvoří tzv. kajutky, ve kterých má každý ze synů integrovanou poličku na osobní věci, zásuvky pro elektroniku a podobně. Naproti horním kajutkám je napnutá síť na sezení
Dětský pokoj tvoří tzv. kajutky, ve kterých má každý ze synů integrovanou poličku na osobní věci, zásuvky pro elektroniku a podobně. Naproti horním kajutkám je napnutá síť na sezení

Při pročítání těchto řádků je přitom nadmíru jasné, že popsané řešení není univerzálně aplikovatelné a zejména u malých bytů kopíruje výsledné řešení povahu a způsob života klienta. V tomto případě hrály podstatnou roli i vysoké stropy, které se podařilo díky odstranění původního sádrokartonu zvýšit až na 3,30 m, což architektům v podstatě umožnilo vložit snížené patro a zvětšit využitelnou plochu téměř na dvojnásobek. Vestavné konstrukce byly minimalizovány díky skryté ocelové konstrukci, i přes svou subtilnost potom patro skrývá množství úložných prostor. Neoddiskutovatelnou výhodou je také to, že k bytu náleží dvorek o velikosti bezmála 40 m2, přičemž takových bytů je v Praze minimum.

Klíčový aspekt navrhování malých prostor

Co se týče architektonického řešení obytných prostor jakékoliv velikosti, je podle Alexandry možná nejdůležitější fáze předcházející samotnému navrhování. Prvním krokem by vždy měla být sebereflexe klienta –⁠⁠⁠⁠⁠ když vím, jak žiju, a mám uspořádané priority, můžu to sdělit dál, zbavit se zbytečných prvků a naopak podpořit ty, které jsou pro klienta důležité, a investovat do nich: „Oslovuje nás dost klientů s tím, že chtějí jenom něco malého, malý domeček. Ale pak se v procesu navrhování ozývají hlasy jako ‚ještě trošku zvětšíme dětský pokojíček, ještě pracovna by byla dobráʻ, a tak se to pořád nabaluje a původní myšlenka minimálního bydlení se vytrácí tím, že klient nemá jiné než finanční limity. Stěhovat se do menšího bydlení a hledat kompromisy chce zároveň určitou dávku odvahy a my jsme měli štěstí, že ta Jole a Matymu nechyběla.“ 

Při stěhování do menších prostor by zároveň nemělo jít o to, poskládat všechen původní nábytek na menší podlahovou plochu. Jedná se naopak o příležitost k uvědomění si toho, které věci využívám a kterých se naopak mohu vzdát. Ne každá rodina se schází v obýváku, někdo rád vaří, jiný si objednává donášku a potřebuje hlavně velkou pracovnu a podobně. Právě toto uvědomění se odráží i v mottu hurá studia Pomáháme vám bydlet, pracovat a žít podle vašich představ.

Edukace a ekologie

Jak Alexandra doplňuje, nejhorším výchozím bodem je, pokud klient neví, co chce, a projekt má v čase tendenci bobtnat, protože nereflektuje životní potřeby klienta, ale obecně zažité stereotypy, které máme s bydlením spojené, které násobí sociální tlak. Jakub dodává, že řešení prostor je zároveň vždy poplatné době, v níž vzniká, a souvisí zejména se změnou životního stylu. Například skladovací a spížní prostory lze v městském bytě minimalizovat díky tomu, že zde existuje množství obchodů v dochozí vzdálenosti od bytu nebo rozvážkové služby s expresním doručením. 

Stejně tak se mění i prostorové potřeby klientů – přibývají požadavky na začlenění pracoven díky stále častější možnosti home officu, stejně tak architekti vnímají i proměnu způsobu trávení volného času klientů, kdy se například z obývacích pokojů postupně vytrácejí televize. Alexandra upřesňuje: „Tyto specifické podmínky se snažíme v diskusích s klienty reflektovat, ale v konečném důsledku je to něco, na co si musejí přijít sami a vztáhnout to na svůj životní styl.“ S tím souvisejí také ekologické aspekty výstavby a odpovědné přemýšlení o tom, kolik prostoru pro své potřeby potřebujeme zastavět a jestli u novostaveb opravdu potřebujeme naddimenzovat všechny prostory domu, protože prostě můžeme.

Hlavním doporučením tak je uvědomit si jedinečná specifika a možnosti každého prostoru a vztáhnout je do kontextu vlastního života. Promyslet si, co všechno k životu nezbytně potřebuji, co mi v bydlení dělá největší radost, a co mohu naopak proti všeobecně zažitým normám minimalizovat, nebo dokonce vypustit. Toto je poté ono zadání, které může architekt klientovi pomoci zhmotnit do konkrétního návrhu prostor.

Na projektu zmíněného bytu s plochou 37,5 m2 je fascinující právě to, že se podařilo zadání udržet v původním rozsahu a že projekt otevírá společenskou diskusi týkající se velikosti prostoru nutného k životu. Jolaně a Matějovi tak chodí jak zprávy od lidí, kteří žijí převážně v rodinných domech mimo Prahu a koncept bydlení na malém prostoru je pro ně přinejmenším nepochopitelný, tak zprávy od rodin, které v malých prostorech fungují a doteď se za to možná i styděly. Jolana a její rodina samy sobě přezdívají Sardinky a chtějí dokumentovat i proces svého stěhování a bydlení v takto malých prostorách a ukázat, že minimalismus a bydlení ve svém i za cenu menších prostor mohou být cestou.

Rubriky:

Další z rubriky

Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Interiér & architektura Design & umění
Tiarchitekti PRINT 01 edit
Číst článek
03. 07. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 2 min

Harmonie a důraz na detail. Studio ti architekti mají na svědomí úchvatné interiéry hotelu i bar ve Stavovském divadle

Studio ti architekti má ve svém portfoliu pestrou škálu realizací. Od boutiqového hotelu přes příběhy hledání hodnot a lásky k rekonstrukcím, interiéry plné něžnějších i odvážnějších barev až po blyštivé bary Stavovského divadla. Spojuje je důvěra v poctivé materiály, zájem o řemeslo a harmonie.

Interiér & architektura
Pkučera
Číst článek
28. 06. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 6 min

Budoucnost je v dobrých rukou. Představujeme 5 architektonických studií, která pracují s respektem i empatií

Česká architektura je v dobrých rukou! Představujeme vám pět architektonických ateliérů, které při návrzích uplatňují originální přístup, pravidelně se zapojují do architektonických soutěží a nebojí se spolupráce s veřejností.

Interiér & architektura
Jimramov vnitroblok 4
Číst článek
26. 06. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lokální zázrak na Vysočině. Manželé Štukhejlovi přeměnili zemědělskou usedlost na kouzelný penzion Just Jimramov

Nadšení, elán a taky velká míra tvrdošíjnosti. Bez toho se neobejde nikdo, kdo chce vybudovat místo, které bude na malém městě lákat na současnou architekturu. Manželům Štukhejlovým nechybí nic ze zmíněného. I proto je penzion Just Jimramov, který společně vybudovali, malý lokální zázrak.

Interiér & architektura
Masná 130 byt plný designu
Číst článek
29. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Variace na dokonalost. Manželé zachránili historický dům v Českém Krumlově a vybudovali z něj architektonický skvost

Český Krumlov patří mezi vyhledávané turistické cíle už desítky let. Nese to s sebou výhody i nevýhody. Stejně vás ale pohltí, nehledě na davy turistů. Možná i proto, že zde stále podniká řada osvícených lidí, kteří této jihočeské perle vracejí vkus.

Interiér & architektura
Kvartýr byt Zlín - jídelna
Číst článek
09. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Život ve stínu Bati. Mladá architektka Alena Valová si ve Zlíně zrenovovala byt, který vkusně mísí tradici s modernou

Alena Valová je architektka, která tvoří polovinu studia Kvartýr. Léta působila v Praze. Nyní se vrátila na rodnou Moravu, kde vlastními silami renovovala byt. Jak se jí to podařilo? A nese život ve městě, jehož estetiku formoval klan Baťů, i úskalí?

Interiér & architektura
Bydlet jako... japandi, designér Petr Šlejmar
Číst článek
09. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 10 min

Bydlet jako japandi: nová koupelna kombinuje japonský minimalismus se skandinávským smyslem pro estetiku

Když se designér Petr Šlejmar dozvěděl, že Jindřicha baví vikingská mytologie a jeho žena obdivuje japonský minimalismus, bylo hned jasné, kde se to potkává – ve stylu japandi!

Interiér & architektura Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
NPB0824 cover

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

KEEP IN TOUCH s Mezinárodním porcelánovým sympóziem! Třítýdenní rezidence pro umělce a designéry ze všech koutů světa nabídne i Workshop Weekend pro širokou veřejnost

Weekend Workshop se uskuteční 26. – 28. července 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Prvním hostem našeho podcastu byla designérka a multidisciplinární umělkyně Eliška Monsportová
Číst článek
26. 07. 2024
Veronika Pařízková
Jana Brandtlová
Doba čtení 3 min

Šla udělat instalace Lasvitu v Miláně lépe? Jsou ženy citlivější designérky? Ptáme se Elišky Monsportové, která patří mezi největší talenty své generace

„Nemám pocit, že bych měla něco dokazovat,“ říká v podcastu designérka Eliška Monsportová, která se už v mladém věku stala vyhledávanou sklářkou. Jaké má zkušenosti s lokálními firmami? Jsou ženy sklářky empatičtější? Poslechněte si první díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Podcast
Minka Podhajska a její hračky. Zdroj: UPM
Číst článek
24. 07. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Hračky, které si podmanily celý svět. Před sto lety vznikaly působivé dřevěné figurky výtvarnice Minky Podhajské

Jednoduché barevné stylizované dřevěné hračky zapsaly do myslí několika generací designérku Minku Podhajskou. Při jejich tvorbě dbala na estetickou úroveň, ale také na didaktické působení, vytvářela i různé stavebnice a hry.

Design & umění
K příležitosti oslav výročí ikonického modelu Porsche 356 No. 1 firma v rámci advertorialu Vogue #MyLifeWithPorsche oslovila mimo jiné šperkařku Janju Prokić
Číst článek
22. 07. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 3 min

Design ve spárech reklamy. Proč přibývá českých tvůrců, kteří se nechávají platit za komerční propagace?

Pokud zabrousíte na nějaký z instagramových účtů českých designérů, možná na vás kromě fotek jejich práce vyskočí i spolupráce s mezinárodními značkami. Jejich výrobkům propůjčí kredibilitu a dělají z nich designové chuťovky. Mají však mantinely, za které by v rámci reklamních spoluprací nešli?

Názory & polemika
Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Interiér & architektura Design & umění
Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Hilda kolektiv, zleva: Patricie Weinrichová, Bára Šaroun Šemberová a Adina Chmelová
Číst článek
17. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 4 min

Málokdo si uvědomuje, kolik práce je za výrobou jednoho keramického hrnečku, říkají zakladatelky Hilda kolektiv

Hilda kolektiv přejal své jméno od myslitelky a mystičky Hildegardy z Bingenu – světice, jež se už ve středověku projevovala jako ryze renesanční osobnost. Uskupení tvoří Patricie Weinrichová, Adina Chmelová a Bára Šaroun Šemberová. Esence jejich činností tkví v propojování volného a užitého umění.

Rozhovory
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
FOX Gallery v budově GMU v Hradci Králové
Číst článek
12. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 5 min

Chtěla přinést design do Hradce Králové. Je těžké ty projekty udržet, pokud nemáte státní podporu, říká majitelka FOX Gallery

Byli mezi prvními, kdo se v Čechách začali věnovat prodeji kvalitního užitného designu a současného umění. Jana Opatrná se svým týmem vede od roku 2013 design shop FOX Gallery v centru Prahy, v roce 2017 pak otevřela druhou pobočku sídlící v Galerii moderního umění v Hradci Králové.

Rozhovory
Trofeje vyráběné technikou foukání sklářským kolíkem
Číst článek
10. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Sklo je pro mě jako led, říká Yulin Huang, která navrhla trofej pro české olympioniky

Čeští olympionici, kteří v Paříži získají letos medaili, si odvezou domů ještě jedno ocenění. Skleněnou trofej, kterou navrhla designérka Yulin Huang z novoborského Lasvitu. Zeptali jsme se ji nejen na proces navrhování, ale i na to, jak výslednou podobu ovlivnil její původ.

Design & umění Rozhovory
Veronika Pařízková, šéfredaktorka magazínu Designnews
Číst článek
08. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Milán bez potlesku. Je formát podobných velkolepých přehlídek smysluplný?

„Vidět Neapol a zemřít.“ Klasické rčení by se v prostředí designu mohlo směle přejmenovat na „Vidět Milán a zemřít“. Dubnové Salone del Mobile je totiž bez nadsázky opravdu nejdůležitější světovou událostí pro designéry a celý byznys, který se kolem nich točí. Není ale na čase změnit optiku?

Názory & polemika