PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Masná 130 byt plný designu

Variace na dokonalost. Manželé zachránili historický dům v Českém Krumlově a vybudovali z něj architektonický skvost

Český Krumlov patří mezi vyhledávané turistické cíle už desítky let. Nese to s sebou výhody i nevýhody. Stejně vás ale pohltí, nehledě na davy turistů. Možná i proto, že zde stále podniká řada osvícených lidí, kteří této jihočeské perle vracejí vkus.

Mezi ty, kteří z Českého Krumlova dělají destinaci atraktivní i pro náročné cestovatele, patří manželé Petra Hanáková a Radek Techlovský. V roce 2018 si pár metrů od Lazebnického mostu otevřeli v ulici Masná kavárnu, která se záhy stala povinnou gastro zastávkou pro všechny milovníky kvalitní kávy i lahodných dortíků. Historický dům s úchvatnými klenutými stropy proměnili v útulný cíl nejen pro turisty, ale i pro místní. „Chceme, aby byla Masná 130 místem, kde se všichni potkají u snídaně, skvělé kávy, divadelního představení nebo sami v klidu posedí s knihou,“ přibližují zakladatelé svůj koncept. Podobný „art de vivre“ záměr se pak logicky propsal i do jejich dalšího projektu. Apartmánu Masná 130 House, který sídlí hned nad oblíbenou kavárnou.

Interiér je mix starého a nového Interiér je mix starého a nového
Interiér je mix starého a nového
Foto: Boys Play Nice

Objekt, který nikdo nechtěl

To, že budou pracovat v gastru a navrch mít ubytování, ale manželé vůbec neplánovali. A otevřeně přiznávají, že to ani zdaleka nebyl jejich sen. „Znala jsem příběh svých rodičů, kteří starý dům uprostřed Krumlova nečekaně zdědili a opravili vlastně svépomocí, ale nedokázala jsem si představit, že budu opakovat jejich osud. Stejně tak bych před osmi lety nevěřila, že někdy budeme provozovat kavárnu. Vždycky jsme byli foodies a rádi jsme cestovali, ale nikdy jsme netušili, že se jednou octneme ,na druhé straně barikádyʻ turistického a gastro podnikání,“ přiznává Petra Hanáková. Krumlov je její rodné město, ale na dlouho se s ním rozloučila a propojila svůj život s akademickou kariérou. „Učila jsem na filozofické fakultě a psala odborné knihy, které nikdo nečetl,“ říká s jistou nadsázkou. Město, které miloval i Egon Schiele a narodila se v něm třeba taky sochařka Anna Chromy nebo průkopník fotografie Karel Šmirous, ji ale stejně zlákalo zpět.

Dům v malé uličce Masná koupili ve zbědovaném stavu. Dokonce se v jeho sklepě vařil perník a v přízemí fungoval bar nevalné pověsti. „Objekt nikdo nechtěl a v realitkách nabídka visela několik let,“ přiznává Petra Hanáková. Než se objevili nadšení manželé, kteří se rozhodli dvoupatrovému domku vtisknout opět duši. Pro náročnou rekonstrukci si vetkli cíl deset let. Ten se jim v tuto chvíli daří dodržet. Ačkoliv okolnosti jsou jako při každé podobně náročné renovaci často proti nim. Především rozpočet za tu dobu překročili násobně. Když ale otevřete dveře apartmánu, pochopíte, že tyhle peníze byly investovány správně!

Manželé mají v Krumlově i oblíbenou kavárnu Manželé mají v Krumlově i oblíbenou kavárnu
Manželé mají v Krumlově i oblíbenou kavárnu

Renesanční unikát

Ubytování je koncipované jako jeden dvoupokojový byt. Velkorysý prostor více než 100 m2 je plný na míru vyrobeného nábytku, lokálního designu a malých detailů, které potěší každého milovníka precizní architektury. Ostatně pod rekonstrukcí je podepsané studio ORA, které vyniká schopností vkusně, a přesto nápaditě prolnout staré s moderním. „Znali jsme z fotek jejich rekonstrukci Štajnhausu v Mikulově, a byla to láska na první pohled. Nic jiného jsme o studiu ORA vlastně nevěděli, ale nějak jsme z téhle jedné realizace tušili, že bychom mohli najít společnou řeč. A naše tušení se ukázalo jako správné,“ vypráví majitelka o začátku této úspěšné spolupráce. A nadšení jsou z ní i samotní architekti. „U rekonstrukce je nejtěžší vždy to, že člověk neví, co se objeví, a musí se přizpůsobovat procesu. Tady ale naštěstí byla jen pozitivní překvapení,“ přibližuje architekt Jan Hora.

To, co vás při vstupu do obývacího pokoje zasáhne především, je původní dřevěný strop. Celý dům datuje svůj vznik až do předhusitských dob a záměrem bylo nechat mu jeho úctyhodný genius loci i v 21. století. „V Krumlově je specifické to, že je zde velmi zachovalá střešní krajina. Město zažilo největší rozmach v renesanci. Nikdy nevyhořelo do základů a ani neprošlo od té doby zásadní proměnou. Vyřezávaný renesanční strop je opravdový unikát, ale dá se říct, že je pro Krumlov typický. Proto jsme chtěli, aby bylo zase možné jej vnímat v celku, a navrhli jsme proto odstranit příčku z 19. století,“ vysvětluje Jan Hora, co pro ně bylo při navrhování interiéru v kontextu historického místa důležité. Petra Hanáková přiznává, že je sice podobný objev historického unikátu těšil, nezbývalo ale než vytrvat v komunikaci s úřady. „Podobný objev vždy roztočí kolečko úředního dohledu, který neumí být vždy úplně nápomocný, a to i v případě, že sami chcete co nejvíc historických prvků zachovat. Bylo to náročné hlavně v období, kdy jsme pod eternitovou střechou v havarijním stavu objevili gotický krov,“ netají složitosti systému.

Dům pamatuje celá staletí Dům pamatuje celá staletí
Dům pamatuje celá staletí
Foto: Boys Play Nice

Na komplikace narážejí i díky své touze nabídnout zákazníkům vždy jen špičkové produkty. Najít kvalitní a nadčasové české sklo nebo povlečení nebyl problém, v apartmánu pak voní svíčky lokální značky Perfumed Prague, nechybí miska Republika od Maxima Velčovského nebo svítidla Dechem. Kde má zdejší průmysl ale rezervy, je výroba kosmetiky. „Nenašli jsme zatím ani u nás, ani v blízkém Rakousku nic, co by nás oslovilo. I takové drobnosti, jako jsou udržitelné hotelové pantofle nebo i třeba hezké klíčenky, je překvapivě docela těžké najít,“ upozorňují majitelé. V bíle vykachlíkované koupelně tak máte k dispozici organickou značku přírodní kosmetiky Aesop, ruce si ale můžete utřít do zdejšího brandu Lejaan. Ostatně na české značky Hanákovi dbají i ve své kavárně a espreso si zde můžete vychutnat v hrníčku od českých keramiček.

Cílem podobného projektu není nastartovat nekonečnou výměnu hostů, kteří přijedou na jednu noc a po pár hodinách město a apartmány opustí. Hanákovi od začátku toužili vytvořit unikátní prostor, kde si budete připadat jako na návštěvě u přátel, pro něž je estetika a funkční design priorita č. 1. Podobně jako když Schwarzenbergové budovali své državy s ohledem na to, aby zde přečkali generace, a zároveň mísili respekt k předešlým generacím s touhou být o krok dál. Hanákovým se podobná synergie v Masné 130 povedla. Je to citlivé, přesto odvážné místo, kde strávit pár hodin je dar.

Majitelé využili řadu lokálních značek Majitelé využili řadu lokálních značek
Majitelé využili řadu lokálních značek
Foto: Boys Play Nice
Rubriky:

Další z rubriky

Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Interiér & architektura Design & umění
Tiarchitekti PRINT 01 edit
Číst článek
03. 07. 2024
Michaela Irová
Doba čtení 2 min

Harmonie a důraz na detail. Studio ti architekti mají na svědomí úchvatné interiéry hotelu i bar ve Stavovském divadle

Studio ti architekti má ve svém portfoliu pestrou škálu realizací. Od boutiqového hotelu přes příběhy hledání hodnot a lásky k rekonstrukcím, interiéry plné něžnějších i odvážnějších barev až po blyštivé bary Stavovského divadla. Spojuje je důvěra v poctivé materiály, zájem o řemeslo a harmonie.

Interiér & architektura
Pkučera
Číst článek
28. 06. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 6 min

Budoucnost je v dobrých rukou. Představujeme 5 architektonických studií, která pracují s respektem i empatií

Česká architektura je v dobrých rukou! Představujeme vám pět architektonických ateliérů, které při návrzích uplatňují originální přístup, pravidelně se zapojují do architektonických soutěží a nebojí se spolupráce s veřejností.

Interiér & architektura
Jimramov vnitroblok 4
Číst článek
26. 06. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 3 min

Lokální zázrak na Vysočině. Manželé Štukhejlovi přeměnili zemědělskou usedlost na kouzelný penzion Just Jimramov

Nadšení, elán a taky velká míra tvrdošíjnosti. Bez toho se neobejde nikdo, kdo chce vybudovat místo, které bude na malém městě lákat na současnou architekturu. Manželům Štukhejlovým nechybí nic ze zmíněného. I proto je penzion Just Jimramov, který společně vybudovali, malý lokální zázrak.

Interiér & architektura
Architekti z hurá studia mají zkušenosti z rekonstrukcí malých bytů
Číst článek
24. 05. 2024
Kateřina Tobišková
Doba čtení 3 min

Celý byt velký jako obývací pokoj? I malé bydlení může mít své kouzlo, dokazují architekti z hurá studia

Uvažujete o vlastnickém bydlení, ale děsí vás přesun do menších prostor? O zařizování výrazně menšího bydlení jsme mluvili s architekty Alexandrou a Jakubem Hoffmannovými (hurá studio) a jejich klientkou Jolanou Hršelovou z projektu 37,5 m2.

Interiér & architektura
Kvartýr byt Zlín - jídelna
Číst článek
09. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Život ve stínu Bati. Mladá architektka Alena Valová si ve Zlíně zrenovovala byt, který vkusně mísí tradici s modernou

Alena Valová je architektka, která tvoří polovinu studia Kvartýr. Léta působila v Praze. Nyní se vrátila na rodnou Moravu, kde vlastními silami renovovala byt. Jak se jí to podařilo? A nese život ve městě, jehož estetiku formoval klan Baťů, i úskalí?

Interiér & architektura
Bydlet jako... japandi, designér Petr Šlejmar
Číst článek
09. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 10 min

Bydlet jako japandi: nová koupelna kombinuje japonský minimalismus se skandinávským smyslem pro estetiku

Když se designér Petr Šlejmar dozvěděl, že Jindřicha baví vikingská mytologie a jeho žena obdivuje japonský minimalismus, bylo hned jasné, kde se to potkává – ve stylu japandi!

Interiér & architektura Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
NPB0824 cover

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

KEEP IN TOUCH s Mezinárodním porcelánovým sympóziem! Třítýdenní rezidence pro umělce a designéry ze všech koutů světa nabídne i Workshop Weekend pro širokou veřejnost

Weekend Workshop se uskuteční 26. – 28. července 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Prvním hostem našeho podcastu byla designérka a multidisciplinární umělkyně Eliška Monsportová
Číst článek
26. 07. 2024
Veronika Pařízková
Jana Brandtlová
Doba čtení 3 min

Šla udělat instalace Lasvitu v Miláně lépe? Jsou ženy citlivější designérky? Ptáme se Elišky Monsportové, která patří mezi největší talenty své generace

„Nemám pocit, že bych měla něco dokazovat,“ říká v podcastu designérka Eliška Monsportová, která se už v mladém věku stala vyhledávanou sklářkou. Jaké má zkušenosti s lokálními firmami? Jsou ženy sklářky empatičtější? Poslechněte si první díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Podcast
Minka Podhajska a její hračky. Zdroj: UPM
Číst článek
24. 07. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Hračky, které si podmanily celý svět. Před sto lety vznikaly působivé dřevěné figurky výtvarnice Minky Podhajské

Jednoduché barevné stylizované dřevěné hračky zapsaly do myslí několika generací designérku Minku Podhajskou. Při jejich tvorbě dbala na estetickou úroveň, ale také na didaktické působení, vytvářela i různé stavebnice a hry.

Design & umění
K příležitosti oslav výročí ikonického modelu Porsche 356 No. 1 firma v rámci advertorialu Vogue #MyLifeWithPorsche oslovila mimo jiné šperkařku Janju Prokić
Číst článek
22. 07. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 3 min

Design ve spárech reklamy. Proč přibývá českých tvůrců, kteří se nechávají platit za komerční propagace?

Pokud zabrousíte na nějaký z instagramových účtů českých designérů, možná na vás kromě fotek jejich práce vyskočí i spolupráce s mezinárodními značkami. Jejich výrobkům propůjčí kredibilitu a dělají z nich designové chuťovky. Mají však mantinely, za které by v rámci reklamních spoluprací nešli?

Názory & polemika
Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Interiér & architektura Design & umění
Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Hilda kolektiv, zleva: Patricie Weinrichová, Bára Šaroun Šemberová a Adina Chmelová
Číst článek
17. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 4 min

Málokdo si uvědomuje, kolik práce je za výrobou jednoho keramického hrnečku, říkají zakladatelky Hilda kolektiv

Hilda kolektiv přejal své jméno od myslitelky a mystičky Hildegardy z Bingenu – světice, jež se už ve středověku projevovala jako ryze renesanční osobnost. Uskupení tvoří Patricie Weinrichová, Adina Chmelová a Bára Šaroun Šemberová. Esence jejich činností tkví v propojování volného a užitého umění.

Rozhovory
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
FOX Gallery v budově GMU v Hradci Králové
Číst článek
12. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 5 min

Chtěla přinést design do Hradce Králové. Je těžké ty projekty udržet, pokud nemáte státní podporu, říká majitelka FOX Gallery

Byli mezi prvními, kdo se v Čechách začali věnovat prodeji kvalitního užitného designu a současného umění. Jana Opatrná se svým týmem vede od roku 2013 design shop FOX Gallery v centru Prahy, v roce 2017 pak otevřela druhou pobočku sídlící v Galerii moderního umění v Hradci Králové.

Rozhovory
Trofeje vyráběné technikou foukání sklářským kolíkem
Číst článek
10. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Sklo je pro mě jako led, říká Yulin Huang, která navrhla trofej pro české olympioniky

Čeští olympionici, kteří v Paříži získají letos medaili, si odvezou domů ještě jedno ocenění. Skleněnou trofej, kterou navrhla designérka Yulin Huang z novoborského Lasvitu. Zeptali jsme se ji nejen na proces navrhování, ale i na to, jak výslednou podobu ovlivnil její původ.

Design & umění Rozhovory
Veronika Pařízková, šéfredaktorka magazínu Designnews
Číst článek
08. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Milán bez potlesku. Je formát podobných velkolepých přehlídek smysluplný?

„Vidět Neapol a zemřít.“ Klasické rčení by se v prostředí designu mohlo směle přejmenovat na „Vidět Milán a zemřít“. Dubnové Salone del Mobile je totiž bez nadsázky opravdu nejdůležitější světovou událostí pro designéry a celý byznys, který se kolem nich točí. Není ale na čase změnit optiku?

Názory & polemika