PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Vila 63 je novou pobočkou Café Jen

Espresso tonic, Aperol a design, prosím! Vybíráme dokonalé letní zahrádky, které okouzlí stylem a šarmem

Čeká nás předpověď plná slunečných dní. Kam se skočit ochladit v horkých měsících? Přinášíme seznam zahrádek, kde si ke kávě můžete objednat třeba svěží design s nevšední lokací.

Kafe Na Klepanci

Na samém kraji Českého ráje, nedaleko hradu Trosky, zachránili Radek Marušák a Jiří Otmar zájezdní hostinec téměř před spadnutím. Rekonstrukce byla vleklá a starý dům dle architektů z other projects studio skrýval nespočet technických komplikací. Spolu s investory a designérem Ondřejem Lalákem proměnili hostinec z 19. století na kavárnu, která nepopírá svůj původ a z moderního rázu si bere pouze to nejlepší. Nábytek na míru z masivu, repasovaná okna a nové klenuté průchody. Drobný výčet položek z dlouhého seznamu, proč si Na Klepanci zamilovat interiér.

Nicméně koncem dubna kavárna otevřela před malebným stavením svou zahrádku. Kam se posadit? Na rozkládací židličku, křeslo, a nebo jen tak do trávy? Kávu postavit na stolek ze špalku a zahledět se na nekonečnost okolních luk. To se přece neomrzí nikdy. Kavárna má otevřeno pouze neděle a ve speciální dny, proto pečlivě sledujte sociální sítě, ať vám tady nic neuteče!

„Cílem však bylo zachovat co nejvíce původních materiálů a rovněž logiku a princip historického stavebního řešení,“ hovoří o projektu architekti. „Cílem však bylo zachovat co nejvíce původních materiálů a rovněž logiku a princip historického stavebního řešení,“ hovoří o projektu architekti.
„Cílem však bylo zachovat co nejvíce původních materiálů a rovněž logiku a princip historického stavebního řešení,“ hovoří o projektu architekti.

Vila 63

Café Jen ve vršovickém hoodu není třeba více představovat. Někteří už určitě měli příležitost navštívit také kavárnu situovanou v prvorepublikové vile s rozlehlou zahradou. Dominika Blažević otevřela již minulým rokem k vile i zahradu s venkovním posezením a dvěma terasami. Realizaci měl na starost ateliér partero. V zahradě se zachovaly vzrostlé stromy a proběhla nová výsadba. 

Vydlážděnou cestou lze projít do zadní části zahrady ke kruhové terase, která jen nenápadně kopíruje tvarosloví zeleného schodiště do vily. Pokud klasické sezení omrzí, osvědčené kombo káva a deka do trávy funguje vždycky. Pro dítka se najde třeba i houpačka. Romantickou zahradu s puncem dob minulých jinde jen tak nenajdete. Na interiérech vily se aktuálně pracuje pod taktovkou ateliéru edit! architects. Nepromeškejte opening celého komplexu v druhé půlce června!

Minulý rok se otevřelo zázemí spolu se zahrádkou. Letos by se mělo podařit proměnit interiér vily. Minulý rok se otevřelo zázemí spolu se zahrádkou. Letos by se mělo podařit proměnit interiér vily.
Minulý rok se otevřelo zázemí spolu se zahrádkou. Letos by se mělo podařit proměnit interiér vily.
Foto: Jan Čihák
Vila 63 otevírá už v druhé polovině června Vila 63 otevírá už v druhé polovině června
Vila 63 otevírá už v druhé polovině června
Foto: Jan Řihák

Anežka

Ponořte se k tichému rozjímání pod stoletou lípou v prostředí Anežského kláštera, třeba zrovna s kynutým koláčem v ruce. Kavárna a bar Anežka již druhou sezonu prodlužují svou mystickou až tajemnou atmosféru až na vyvýšenou zděnou zahrádku, které vévodí teatrální strom, který ochrání před všemi marnostmi počasí. Diana Kněžínková, kurátorka současného umění, se svým týmem a spolumajitelem Šimonem Kotmelem sami zahrádku navrhli a zrealizovali. 

Dohlédnout se dá do zahrady na díla Karla Malicha, Michala Gabriela nebo například Františka Skály. Tomu není jen tak. Anežka je totiž součástí komplexu Národní galerie. Koneckonců do zahrady se můžete vypravit i s Anežčiným piknikovým košem, jehož nedílnou součástí je samozřejmě i deka na posezení v trávě. Anežka fandí autorské tvorbě, proto se už patnáctého června zastavte na jarmark a zdržte se až do večerních hodin, to teprve klášter ožívá tou správnou atmosférou.

Harmonie klasického a moderního se propsalo i do menu Anežky. Harmonie klasického a moderního se propsalo i do menu Anežky.
Harmonie klasického a moderního se propsalo i do menu Anežky.
Foto: David Stejskal
Kromě zahrádky a samotné kavárny se v komplexu nachází i Vilemína. V gotické vrátnici ze 13. století se mohou uskutečnit třeba koncerty. Kromě zahrádky a samotné kavárny se v komplexu nachází i Vilemína. V gotické vrátnici ze 13. století se mohou uskutečnit třeba koncerty.
Kromě zahrádky a samotné kavárny se v komplexu nachází i Vilemína. V gotické vrátnici ze 13. století se mohou uskutečnit třeba koncerty.

Bistro Karel

Kam na atmosféru středomořského venkova? Půl hodiny od centra Prahy uchvátí, stejně jako původně majitelky bistra, atmosféra dolní části zahrad trojského zámku. „Karolína má vystudovanou zahradní architekturu, já (Elena) jsem vyrůstala na venkově s rukama v hlíně, takže to pro nás byla výzva a jedna z nejzábavnějších tzv. povinností, kterou máme v náplni práce. Celé minulé léto jsme spolu s baristy z bývalého Slow Cafe sázeli stromy, pleli, zakládali záhony a kolem nás se motali nahatí synové. Moc rády na to vzpomínáme. Řekly jsme si, že zahrada by si tohle všechno měla zachovat,“ vyprávějí majitelky bistra.

Zahrada je v mírném kontrastu s přísnou zámeckou zahradou. Malá džungle skýtá červené mirabolány v kombinaci s lipami a růžovými stěnami. A pozor! Většina kvítí v zahradě je jedlá, proto ozdoby na dezertech pocházejí opravdu přímo z kavárenské louky. Bistro zve i na pravidelné Vinné čtvrtky. Při této příležitosti můžete ochutnat po skleničce vína, které bistro nabízí běžně pouze po lahvi. Zastavte se na nějakou páteční delikatesu z ohně a třeba v létě chytnete i letní kino či piknik ve spolupráci s GHMP.

Jedno v Paláci

Měli jsme tu vilu, klášter, ale palác? Majitelé liberecká kavárny Jedno kafe si zamilovali při procházce Libercem nově zrekonstruovaný palác Liebieg. Kristián a Marie ucítili, že to je právě to „ono“. Novorenesanční palác z druhé poloviny 19. století totiž hledal do svých prostor kavárnu. Okamžitě oslovili vedení památky, ale museli počkat na výběrové řízení. „Odpoledne však přišla zpráva, zda bychom nemohli se stánkem o víkendu obsloužit jednu akci… A tak jsme o měsíc později připravovali kávu na první, pak hned na druhou akci a v prosinci obsloužili spoustu z vás během adventního programu, no a někde mezi tím jsme poslali návrh do výběrového řízení, rovnou jsme počítali i s názvem Jedno v Paláci, takže logo a název už bychom měli. A teď jsme tady, pořád se stejným mrazením, ale taky s podpisem u smlouvy, která říká, že Jedno v Paláci bude co nevidět,“ vzpomínají majitelé v únorovém příspěvku na facebooku. 

A opravdu se tak stalo! Na sklonku května zahájilo Jedno v Paláci svůj zkušební provoz. Neopakovatelná atmosféra posezení v zahradě v bezprostřední blízkosti paláce jistě naláká nejenom místní.

V paláci aktuálně sídlí komunitní centrum. K dispozici jsou zde pohybové sály, výtvarný ateliér nebo například keramická dílna. V paláci aktuálně sídlí komunitní centrum. K dispozici jsou zde pohybové sály, výtvarný ateliér nebo například keramická dílna.
V paláci aktuálně sídlí komunitní centrum. K dispozici jsou zde pohybové sály, výtvarný ateliér nebo například keramická dílna.

Café Hostina

Nejprve založili kavárnu v Břeclavi a před lety podnik rozšířili i do Valtic. Café je opravdu rodinný podnik. Sourozenci Hostinovi podnik řídí, ale můžete je potkat přímo na place při obsluze. Navíc maminka majitelů peče lákavé zákusky. Moderní interiér kavárny zasazený do klenbového prostoru je velmi útulný. Vždy je osvěžující vidět v kavárnách dlaždice hrající barvami a vkusné kombinování starého s novým. V létě si můžete užít i zahrádku situovanou ve dvoře. Dřevěné sezení mezi stromy představuje takovou malou zašívárnu.

Kavárna láká na precizně připravenou kávu (ať už třeba batch brew, či filtr) a na domácí zákusky. Co třeba pistácioví šneci, koláče s vanilkou, tvarohem a jahodami nebo například nutelový dort s letním ovocem? Známá legenda vypráví, že pokud navštívíte jižní Moravu, nesmíte ji opustit, aniž byste ochutnali drink Whiskey smash, který patří k tomu nejlepšímu, co kavárna nabízí.

Uzavřený dvorek nabízí dávku soukromí Uzavřený dvorek nabízí dávku soukromí
Uzavřený dvorek nabízí dávku soukromí

Roubike

Na závěr malý tip pro milovníky cyklovýletů a kávy. Netradiční kombinace, že? Své kouzlo má také lokace areálu Cukrkandl. Ten se spolu s kavárnou Roubike nachází na pozemku společnosti Skanska, kde se za několik let plánuje stavba. Tak trochu písečná atmosféra s barely a různým sezením, mimo jiné i z palet, připomíná svým výjevem scénu ze sci-fi série Fallout. Ovšem nenechte se zmást. Bar láká na čtyřicet různých ginů a letní speciál Chandon Garden Spritz. V případě posilnění drinkem se určitě vyvarujte další jízdy! A nebo zde nechte svůj dopravní prostředek pořádně seřídit — to tady totiž také zvládnou.

V areálu jsou pravidelně pořádané i cyklokempy pro děti V areálu jsou pravidelně pořádané i cyklokempy pro děti
V areálu jsou pravidelně pořádané i cyklokempy pro děti
Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
Enotéka Znojmo
Číst článek
01. 07. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Vínečko & Design. Znojmo vstalo z popela a stalo se z něj jedno z nejvkusnějších měst v republice

Město toho nabízí mnoho. Od prohlídek historických památek, procházek malebnými uličkami, tajemným podzemím až po úchvatné výhledy do krajiny. Nechybějí ani gastronomické podniky a stylová ubytování. Vydejte se s námi za designovými lahůdkami Znojma.

Design guide
Designblok Cosmos v Oblastní galerii v Liberci!
Číst článek
19. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 5 min

Spektakulární instalace, která dokáže oslovit i laika. V Liberci je k vidění oceňovaná výstava českého skla Designblok Cosmos

Putovní výstava Designblok Cosmos, kterou v Praze a Miláně spatřilo již přes sto tisíc lidí, míří do regionů. Aktuálně zaparkovala v zahradě Oblastní galerie Liberec. Proč se vyplatí vyrazit na sever nám prozradila Jana Zielinski a Filip Suchomel.

Design guide
Designnews GRAM
Číst článek
05. 06. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Design guide
Betonové bludiště a podzemní katedrála zanechají nesmazatelný dojem
Číst článek
22. 05. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Tajuplná mystika v Brně. Monumentální vodojemy staré přes 100 let se dočkaly vkusné a působivé renovace

Prosím, 3x vodojem a navrch jeden nový park! Brno v březnu zpřístupnilo poslední vodojem z trojice monumentálních památek a rozhodně se nedrželo zpátky. Proběhla i vkusná revitalizace parku včetně návštěvnického centra. Pojďme se podívat pod povrch!

Design guide
Interiér Bistra Karel
Číst článek
13. 05. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Otevřely místo, kam chce jít na brunch každý. Bistro Karel přineslo do pražské Troje stylovou gastronomii

Karolína Pomahač má ráda výzvy a změn se nebojí. Na Vinohradech provozovala úspěšný podnik Slow cafe, který po pěti letech uzavřela, aby mohla pokračovat jinde. V pražské Troji spolu s Elen Chvojkovou založila Bistro Karel.

Design guide
NPB0824 cover

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

KEEP IN TOUCH s Mezinárodním porcelánovým sympóziem! Třítýdenní rezidence pro umělce a designéry ze všech koutů světa nabídne i Workshop Weekend pro širokou veřejnost

Weekend Workshop se uskuteční 26. – 28. července 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Nejnovější články

Prvním hostem našeho podcastu byla designérka a multidisciplinární umělkyně Eliška Monsportová
Číst článek
26. 07. 2024
Veronika Pařízková
Jana Brandtlová
Doba čtení 3 min

Šla udělat instalace Lasvitu v Miláně lépe? Jsou ženy citlivější designérky? Ptáme se Elišky Monsportové, která patří mezi největší talenty své generace

„Nemám pocit, že bych měla něco dokazovat,“ říká v podcastu designérka Eliška Monsportová, která se už v mladém věku stala vyhledávanou sklářkou. Jaké má zkušenosti s lokálními firmami? Jsou ženy sklářky empatičtější? Poslechněte si první díl Designnews podcastu, který řeší věci do hloubky.

Podcast
Minka Podhajska a její hračky. Zdroj: UPM
Číst článek
24. 07. 2024
Kateřina Hubertová
Doba čtení 3 min

Hračky, které si podmanily celý svět. Před sto lety vznikaly působivé dřevěné figurky výtvarnice Minky Podhajské

Jednoduché barevné stylizované dřevěné hračky zapsaly do myslí několika generací designérku Minku Podhajskou. Při jejich tvorbě dbala na estetickou úroveň, ale také na didaktické působení, vytvářela i různé stavebnice a hry.

Design & umění
K příležitosti oslav výročí ikonického modelu Porsche 356 No. 1 firma v rámci advertorialu Vogue #MyLifeWithPorsche oslovila mimo jiné šperkařku Janju Prokić
Číst článek
22. 07. 2024
Tereza Urban
Doba čtení 3 min

Design ve spárech reklamy. Proč přibývá českých tvůrců, kteří se nechávají platit za komerční propagace?

Pokud zabrousíte na nějaký z instagramových účtů českých designérů, možná na vás kromě fotek jejich práce vyskočí i spolupráce s mezinárodními značkami. Jejich výrobkům propůjčí kredibilitu a dělají z nich designové chuťovky. Mají však mantinely, za které by v rámci reklamních spoluprací nešli?

Názory & polemika
Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Interiér & architektura Design & umění
Opava koupaliste
Číst článek
19. 07. 2024
Sabina Ježková
Doba čtení 8 min

Chladivé oázy. Kde najdete netradiční koupání ve stínu působivé architektury?

Léto je v plném proudu, horko nemá slitování, a když už ani zmrzlina nezchladí, je čas se přemístit k vodě. Ideálně na takové místo, kde bude nejen čistá voda, ale i zajímavé okolí, které nabízí esteticky působivou architekturu a příjemné prostředí. My naštěstí víme, kam se za těmito místy vydat.

Design guide
Hilda kolektiv, zleva: Patricie Weinrichová, Bára Šaroun Šemberová a Adina Chmelová
Číst článek
17. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 4 min

Málokdo si uvědomuje, kolik práce je za výrobou jednoho keramického hrnečku, říkají zakladatelky Hilda kolektiv

Hilda kolektiv přejal své jméno od myslitelky a mystičky Hildegardy z Bingenu – světice, jež se už ve středověku projevovala jako ryze renesanční osobnost. Uskupení tvoří Patricie Weinrichová, Adina Chmelová a Bára Šaroun Šemberová. Esence jejich činností tkví v propojování volného a užitého umění.

Rozhovory
Muzeum barokních soch
Číst článek
15. 07. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Láká nejen na loutky. Město Chrudim stojí na okraji zájmu turistů, architektonicky zajímavá místa má ale také

Chrudim na vzestupu. Přestože památek v ní najdeme několik, moderní architektury je poskrovnu. Architekti a designéři, Chrudim vás potřebuje! Vybíráme místa, která stojí za to v druhém největším městě Pardubického kraje (i v jeho okolí) navštívit.

Design guide
FOX Gallery v budově GMU v Hradci Králové
Číst článek
12. 07. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 5 min

Chtěla přinést design do Hradce Králové. Je těžké ty projekty udržet, pokud nemáte státní podporu, říká majitelka FOX Gallery

Byli mezi prvními, kdo se v Čechách začali věnovat prodeji kvalitního užitného designu a současného umění. Jana Opatrná se svým týmem vede od roku 2013 design shop FOX Gallery v centru Prahy, v roce 2017 pak otevřela druhou pobočku sídlící v Galerii moderního umění v Hradci Králové.

Rozhovory
Trofeje vyráběné technikou foukání sklářským kolíkem
Číst článek
10. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Sklo je pro mě jako led, říká Yulin Huang, která navrhla trofej pro české olympioniky

Čeští olympionici, kteří v Paříži získají letos medaili, si odvezou domů ještě jedno ocenění. Skleněnou trofej, kterou navrhla designérka Yulin Huang z novoborského Lasvitu. Zeptali jsme se ji nejen na proces navrhování, ale i na to, jak výslednou podobu ovlivnil její původ.

Design & umění Rozhovory
Veronika Pařízková, šéfredaktorka magazínu Designnews
Číst článek
08. 07. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Design Mirror. Milán bez potlesku. Je formát podobných velkolepých přehlídek smysluplný?

„Vidět Neapol a zemřít.“ Klasické rčení by se v prostředí designu mohlo směle přejmenovat na „Vidět Milán a zemřít“. Dubnové Salone del Mobile je totiž bez nadsázky opravdu nejdůležitější světovou událostí pro designéry a celý byznys, který se kolem nich točí. Není ale na čase změnit optiku?

Názory & polemika