← Zpět na Recepty
Požehnané svátky

Požehnané svátky

Nejdůležitější křesťanské svátky jsou oslavou zrození i příchodu jara. Jak lépe si je užít než s dobrým jídlem?

Připravili jsme pro vás několik receptů, které vaše Velikonoce pozdvihnou do gurmánského nebe.

Pro škaredou středu

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Slaný koláč s chřestem a kozím sýrem

Na těsto:

  • 365 g polohrubé mouky
  • 125 g žitné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje vetší špetka soli

Na obložení:

  • svazek zeleného chřestu
  • 100 g hrášku
  • 100 g kozího sýra
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:

Připravte si kvásek tak, že do větší sklenice vsypete droždí, lžíci hladké mouky, lžíci cukru, do poloviny zalijete vlažnou vodou a necháte na teplém místě vzejít. Ve větší míse smíchejte obě mouky a sůl, udělejte důlek a vlijte kvásek, vodu s olejem a zpracujte na hladké těsto. Přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě, nebo až zdvojnásobí svůj objem.

Chřest opláchněte a odlomte zdřevnatělé konce. Troubu předehřejte na 230 °C. Pracovní plochu si pomoučněte a zpracujte nakynuté těsto, aby se nelepilo. Poté rozdělte na šest dílů a každý rozválejte na co nejtenčí oválnou placku. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj placku, těsto potřete zakysanou smetanou, obložte chřestem a hráškem, zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem a osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut do křupava a do zlatohněda.

O Škaredé středě má jídlo vypadat nepovedeně. Na Zelený čtvrtek se jí zelené. Na Velký pátek si dejte rybu nebo něco lehkého. O Bílé sobotě se pečou mazance, v neděli na Boží hod zase buchty a beránek a jí se kůzlečí nebo jehněčí. Velikonoční pondělí je ve znamení vajec.

V barvě zeleného čtvrtka

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Hrášková polévka

  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 menší šalotka
  • 2 brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lístky bazalky
  • sůl, pepř
  • 300–500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • pažitka, hrášek a ředkvička na servírování

Postup:

Na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět šalotku, přidejte propasírovaný česnek a lístky bazalky, které se jemně rozvoní. Do základu přidejte brambory nakrájené na malé kostičky a hrášek, podlijte vývarem (300 ml) a vařte doměkka. Tyčovým mixérem nebo blenderem rozmixujte dohladka. Rozřeďte smetanou a zbylým vývarem na požadovanou konzistenci a ještě 2 minuty vařte. Před servírováním můžete hráškový krém ještě propasírovat přes jemné sítko, abyste odstranili nerozmixované zbytky slupek. Dozdobte pažitkou, hráškem a ředkvičkou a podávejte.

Kraslice
Vejce jsou symbolem plodnosti a znovuzrození. Jejich skořápky se ale zdobily dávno před křesťanstvím, dokonce už v pravěku!

Nadívaná křepelka

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Nadívaná křepelka s gratinovanými brambory

  • 2 křepelky
  • máslo, sůl, pepř
  • 2 starší rohlíky nebo jiné pečivo
  • 125 ml smetany
  • 100 g slaniny
  • hrst petrželové natě a pažitky
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • 6 brambor
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • parmazán

Postup:

Brambory očistěte a nakrájejte na tenké plátky, které naskládejte do zapékací misky. Smetanu ochuťte solí, pepřem a česnekem a zalijte jí brambory. Posypte vrstvou parmazánu a pecte na 170 °C asi 40 minut. Na nádivku nakrájejte rohlíky na malé kostičky a zalijte je smetanou. Na másle opražte cibuli a slaninu, nechte chvíli vychladnout a přidejte do nádivky spolu s vejcem a bylinkami. Osolte, opepřete a pořádně prohněťte. Vykostěné křepelky osolte a každou naplňte nádivkou. Křepelky se nemusí nijak vázat, jen je pořádně zabalte. Na každou dejte plátek másla a pečte na 200 °C asi 20 minut.

Vajíčková koleda 

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Plněná vejce

  • 4 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 40 g lučiny
  • 30 g změklého másla
  • vetší špetka pálivé papriky
  • sůl, pepř
  • řepné výhonky nebo jiné
    bylinky na dozdobení

Postup:

Vajíčka vařte 10 minut natvrdo. Nechte je vychladnout a pak je oloupejte. Vejce rozpulte, vyjměte žloutek a přidejte je do misky k hořčici, máslu, lučině a zakysané smetaně. Dochuťte solí, pepřem a pálivou paprikou a rozmixujte dohladka. Zdobicí sáček naplňte žloutkovým krémem a naplňte jím bílky. Dozdobte řepnými výhonky a před podáváním nechte vychladit v lednici.

Tradice
V době půstu se vejce jíst nesměla, proto se lidé těšívali, že si je o Velikonocích budou moci znovu dát. Dnes se připravují na mnoho způsobů. Plněná jsou skvělá!

Na nedělní stůl

Požehnané svátky Požehnané svátky
Požehnané svátky

Mrkvový dort

Na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g jemných vloček
  • ½ kypřícího prášku
  • 1 lžíce skořice
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • vetší špetka muškátového oříšku
  • 2 žloutky
  • 4 bílky
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 g mrkve

Na krém:

  • 500 g lučiny asi
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťáva a kůra z půlky pomeranče
  • vlašské ořechy na dozdobení

Postup:

Z bílku vyšlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte olej. přidejte všechny suché ingredience a mrkev nastrouhanou na jemno a promíchejte. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte a vyložte pečícím  papírem. Vlijte těsto a pečte
na 170 °C asi hodinu. Špejlí vyzkoušejte, jestli je korpus už upečený.

Na krém vyšlehejte lučinu s moučkovým cukrem, pomerančovou kůrou a šťávou. Tu přidávejte postupně, abyste krém příliš nenaředili. Vychladlý korpus rozřežte na 4 díly. Složte dort a na závěr dozdobte vlašskými ořechy.

Rubriky:

Další z rubriky

Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty
Co si s sebou vzít do termosky nějakou dobrotu?
Číst článek
01. 02. 2025
Doba čtení 2 min

Svačina do termosky

Vydejte se ven i v zimě! Ať už si uděláte piknik na zahradě nebo vyšlápnete na túru do lesa, budete potřebovat zahřát a posilnit.

Obsah časopisu NPB Recepty
„V pracovně je třeba dobíjet energii, takže květin a doplňků osvěžujících mysl není nikdy dost.“
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 5 min

Písmenková pracovna

Štěpánka Němejcová z Plzně má ráda design a nápadité detaily, ale v její pracovně to moc znát nebylo. Změnili jsme barvy, usedlé doplňky vyměnili za vtipné a práce tu jde teď od ruky jedna báseň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Zimní pohádka
Číst článek
24. 01. 2025
Redakce Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Sněhová nadílka

Až napadne sníh a zakryje v zahradě všechny nedokonalosti, postavte iglú, pár sněhuláků a zařiďte si posezení na slunci. Teď konečně tu můžete jen odpočívat!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Nová kuchyň z portfolia brněnského studie Le bon
Číst článek
16. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Proč vyměnit kuchyň za novou?

Kdy je ten správný okamžik pro výměnu kuchyně? Při zařizování nového domu nebo bytu je jasné, že novou kuchyň potřebujete. Když už funkční kuchyň máte, může být těžké se rozhodnout, že je na čase ji vyměnit. Ale smysl to má!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Clanek Designnews 60
Číst článek
11. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Prosím, nezouvat! Jak bydlí Martina Matyášová?

Přejete si ostříhat, nebo jen hledáte odvahu k bydlení po svém? Tak pojďte dál.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
„Barevně jsem navazovala na odstíny, které už majitelé mají v bytě. Skříňka v koupelně tedy dostala stejný odstín dřeva, jaký je všude na dveřích a na nábytku v pokojích,“ říká o proměně designérka markéta Daňková.
Číst článek
17. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 7 min

Jak bydlet minimalisticky podle Le Corbusiera

Jeden z nejvýraznějších architektů 20. století Le Corbusier tvrdil, že k životu potřebujeme minimum, a sám si postavil domeček bez koupelny, jen se sprchou venku. Designérka Markéta Daňková se naštěstí držela pouze jeho důrazu na funkčnost prostoru a barev.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

Cover KD1 25
Mangoshake.cz

Nejnovější články

Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty
Co si s sebou vzít do termosky nějakou dobrotu?
Číst článek
01. 02. 2025
Doba čtení 2 min

Svačina do termosky

Vydejte se ven i v zimě! Ať už si uděláte piknik na zahradě nebo vyšlápnete na túru do lesa, budete potřebovat zahřát a posilnit.

Obsah časopisu NPB Recepty
„V pracovně je třeba dobíjet energii, takže květin a doplňků osvěžujících mysl není nikdy dost.“
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 5 min

Písmenková pracovna

Štěpánka Němejcová z Plzně má ráda design a nápadité detaily, ale v její pracovně to moc znát nebylo. Změnili jsme barvy, usedlé doplňky vyměnili za vtipné a práce tu jde teď od ruky jedna báseň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Zimní pohádka
Číst článek
24. 01. 2025
Redakce Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Sněhová nadílka

Až napadne sníh a zakryje v zahradě všechny nedokonalosti, postavte iglú, pár sněhuláků a zařiďte si posezení na slunci. Teď konečně tu můžete jen odpočívat!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Nová kuchyň z portfolia brněnského studie Le bon
Číst článek
16. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Proč vyměnit kuchyň za novou?

Kdy je ten správný okamžik pro výměnu kuchyně? Při zařizování nového domu nebo bytu je jasné, že novou kuchyň potřebujete. Když už funkční kuchyň máte, může být těžké se rozhodnout, že je na čase ji vyměnit. Ale smysl to má!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Clanek Designnews 60
Číst článek
11. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Prosím, nezouvat! Jak bydlí Martina Matyášová?

Přejete si ostříhat, nebo jen hledáte odvahu k bydlení po svém? Tak pojďte dál.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
„Barevně jsem navazovala na odstíny, které už majitelé mají v bytě. Skříňka v koupelně tedy dostala stejný odstín dřeva, jaký je všude na dveřích a na nábytku v pokojích,“ říká o proměně designérka markéta Daňková.
Číst článek
17. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 7 min

Jak bydlet minimalisticky podle Le Corbusiera

Jeden z nejvýraznějších architektů 20. století Le Corbusier tvrdil, že k životu potřebujeme minimum, a sám si postavil domeček bez koupelny, jen se sprchou venku. Designérka Markéta Daňková se naštěstí držela pouze jeho důrazu na funkčnost prostoru a barev.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako