Vanilkový sahleb
Sahleb milují všechny děti. Na zimní procházce krásně zahřeje a na rozdíl od čaje navíc i zasytí a dodá energii.
Do hrnku dám 3 lžíce kukuřičného škrobu, trošku mléka a rozmíchám na hladkou směs bez hrudek. Ohřeju půl litru mléka a před tím, než se začne vařit, přiliju škrobovou směs. Osladím, přidám semínka z vanilkového lusku a zvolna vařím asi 2 až 3 minuty. Sahleb by měl být o trochu řidší než pudink. Stáhnu z ohně a přidám pár kapek růžové vody (koupíte třeba v DM). Podávám posypané sekanými pistáciemi a skořicí nebo kokosem.
Tip: Sahleb se originálně připravuje ze škrobu z kořene vstavače, horské orchideje, která má povzbuzující účinky. Seženete ho v prodejnách s orientálním zbožím.


„Sahleb je exotický, krásně voňavý a delikátní pudink, vonící po růžích. Pochází z turecké kuchyně a mě ho naučila moje bulharská babička. Díky, babi!“
Anna Černotová, redaktorka
Cizrnačka s rajčaty
Tahle polévka do termosky je plnohodnotné jídlo. Pečená rajčata a česnek vás zahřejí, cizrna zažene hlad a díky vysokému obsahu bílkovin vás i nastartuje, třeba ke zdolání pořádného kopce!
Kilo rajčat rozkrojím na půlky, rozložím na plech, hustě posypu sušeným oreganem a zakápnu olivovým olejem. Přidám paličku česneku (vcelku) a peču 20 až 30 minut na 200 °C. Pečená rajčata lžící vyberu ze slupek a přendám do mixovací nádoby. Přidám vyloupaný pečený česnek a rozmixuju na pyré. V hrnci na olivovém oleji orestuji 1 až 2 na kolečka nakrájené pórky (jen bílou část). Zaliju 3 až 4 šálky kuřecího vývaru, přidám rajčatovo-česnekovou směs, dvě plechovky krájených loupaných rajčat a 2 až 3 hrnky uvařené cizrny (i sterilované). Osolím, případně i dosladím, prohřeju a přeliju do termosek.
Tip: V zimě, když rajčata nemají tak silnou chuť, přidávám do polévky ještě pár lžic rajčatového protlaku.


„Možná jsem romantik, ale myslím, že my lidé bychom si neměli nechat ujít možnost rozdělat oheň. Potřebujeme ten kontakt s živlem.“
Jamie Oliver, šéfkuchař


Slovenské hriatô
Potřebujete naštípat hromadu dříví? Sežeňte si pár pomocníků a navařte hriatô – pálenku svařenou s karamelem.
Do rendlíku dám tři lžíce cukru a zvolna zahřívám, až se rozpustí na karamel. Vliju dvě deci vody – karamel začne prskat a okamžitě ztvrdne, ale po chvíli míchání se zase úplně rozpustí. Pak přidám dvě deci ovocné pálenky a už nevařím, jen prohřeju a přeliju do termosky. Tradičně se hriatô pije s několika kousky čerstvě vyškvařené slaninky, která má po vhození do skleničky zasyčet.
Tip: U našich příbuzných na Oravě dělají hriatô s vodkou. Přidávají jen asi deci až dvě vody na půllitr vodky a ještě šťávu ze dvou pomerančů. Alkohol v téhle verzi není tolik cítit, ale účinky se dostavují, tak opatrně!


VENKU I V MRAZU
NEEXISTUJE ŠPATNÉ POČASÍ, JEN ŠPATNÉ OBLEČENÍ A VYBAVENÍ.
TEPLO Rozdělejte oheň, pořiďte plynový teplomet a jednorázové hřející polštářky – prodávají se i jako vložky do bot!
POHODLÍ Ideální jsou tři vrstvy oblečení: savé funkční prádlo z merina, hřejivý flís a větruodolný svršek.
JÍDLO Pořádně zahřejí kořeněná jídla jako kari, poctivý vývar s masem, zázvor a kapka něčeho ostřejšího.