

Výzkum provedený mezi šedesáti dobrovolníky ve věku 20 až 65 let ukázal, že pravidelné pití skleničky džusu z granátového jablka denně snižuje tlak a zvyšuje testosteron. Ano, tenhle nenápadný plod je afrodiziakum!
MILOSTNÁ PŘEDEHRA
Granátová mimosa
šťáva z granátového jablka
lahev šampaňského
1 granátové jablko
Skleničky na šampaňské naplňte z jedné čtvrtiny granátovou šťávou, přidejte lžíci dužiny/semínek z granátového jablka a dolijte šampaňským.
NAPEČENO PRO LÁSKU
Skořicová srdíčka
Těsto:
20 g čerstvého droždí
250 ml mléka 50 g cukru
440 g hladké mouky
75 g změklého másla
špetka soli
špetka kardamomu
Skořicová náplň:
100 g změklého másla
90 g cukru krupice
2 lžíce vody
2 lžíce skořice
vejce na potření
Mléko ohřejte na teplotu 37 °C. Ve větší míse nebo v míse od robotu rozdrobte droždí a přisypte cukr. Zalijte vlažným mlékem
a míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Přidejte mouku, kousky másla, kardamom a sůl. Vše zpracujte v hladké těsto a nechte kynout pod utěrkou asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravte skořicovou náplň. V misce utřete máslo s cukrem, vodou a skořicí. Vykynuté těsto dejte na vál, prohněťte ho a rozdělte na 4 díly. Každý díl vyválejte na obdélník, potřete skořicovou náplní a zarolujte po delší straně do rolády, kterou poté nařežte na asi 2 cm široké kousky. Ty pak položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a pečte na 250 °C asi 10 až 15 minut.


SEXY START
Krevety na česneku
20 vařených krevet
1 až 2 stroužky česneku
oříšek másla
hrst petrželové natě
větší špetka maldonské vločkové soli
půl citronu
majonéza
V pánvi na másle krátce osmažte propasírovaný česnek. Neopékejte ho moc dlouho, zhořkl by. Přidejte krevety a nasekanou petrželku a pořádně promíchejte s česnekem. Na mírném plameni zahřívejte asi 5 minut. Ještě teplé servírujte na talíř s citronem a majonézou a dochuťte solí. Získáte tak dvě porce.


NA VELKÝ HLAD
Vepřové medailonky s fazolovými lusky
1 větší vepřová panenka (asi 600 až 800 g)
sůl
čerstvě mletý pepř
sádlo nebo olej
250 g mražených fazolových lusků
100 g slaniny
Maso očistěte od blan, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte sádlo a maso na něm dokola opražte – z každé strany asi 1 až 2 minuty. Hotové maso by nemělo být na dotyk měkké, ale spíš pružné.
Před servírováním dopékejte v troubě vyhřáté na 80 °C. Těsně před servírováním nechte maso ještě pár minut odpočinout, aby nevytekla veškerá šťáva, a poté nakrájejte na medailonky a podávejte s fazolovými lusky. Do vroucí osolené vody vhoďte fazolky a vařte asi 7 minut do změknutí. Uvařené fazolky slijte a odkapejte. Slaninu nakrájejte na kostičky a se dvěma lžícemi vody smažte dozlatova. Poté přidejte fazolky, promíchejte a krátce prohřejte. Dochuťte solí a pepřem a servírujte.


CHVÍLE ZKLIDNĚNÍ
Batátová polévka s pečenou paprikou
1 batát
1 červená paprika
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
půl lžičky chilli
2 lžíce olivového oleje
200 ml kokosového mléka
200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
Troubu předehřejte na 200 °C. Batát pořádně omyjte a i se slupkou nakrájejte na větší kostičky. Červenou cibuli oloupejte a spolu s paprikou nakrájejte také na větší kostičky. Ve větší míse smíchejte nakrájenou zeleninu, zakápněte olivovým olejem, přidejte sladkou papriku, česnek a pořádně osolte. Vysypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut do změknutí. Upečenou zeleninu spolu s kokosovým mlékem a vývarem rozmixujte dohladka. Dochuťte chilli a už jen lehce provařte. Podávejte s pečenými krutony.


HŘÍŠNĚ SLADKÉ
Čokoládové Red Velvet mističky
200 g bílé čokolády
60 g změklého másla
60 g krupicového cukru
1 vejce
3 lžíce hladké mouky
1 lžíce holandského kakaa
půl lžičky červeného potravinářského barviva
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Přidejte máslo, cukr a vejce a pořádně vyšlehejte. Vmíchejte mouku a kakao a dobarvěte potravinářským barvivem. Zapékací mističky důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Každou misku naplňte ze tří čtvrtin těstem
a dejte na 30 až 60 minut do mrazáku. Troubu rozpalte na 200 °C. Po 30 minutách vytáhněte mističky z mrazáku a pečte je asi 15 minut. Měly by být na povrchu upečené, ale uvnitř stále vláčné. Po upečení nechte alespoň
10 minut odstát a buď podávejte, nebo je opatrně nožíkem obkružte
a překlopte na talířek.


REALIZACE Barbora Adamcová
FOTO Michal Adamec