Návodů na klíčení najdete na internetu spoustu, chutných receptů už méně. Ty naše nejsou moc asketické - obsahují lepek i husí sádlo. Ale zato se k nim určitě budete rádi vracet.
Hranolky
K burgeru je udělejte z celeru. Promíchané s olejem a solí je pečte v troubě na 220 °C asi 20–25 minut (na konci chvilku pod grilem, aby křupaly).
Mléčná rýže s mandlemi a semínky
Na noc namočte sáček mandlí, po 3 lžicích chia a slunečnicových semínek a do pomerančové šťávy sáček zlatých rozinek.
Postup:
300 g kulatozrnné rýže vsypte do litru horkého mléka, doslaďte podle chuti a za stálého míchání vařte, až je rýže skoro rozvařená. Kdyby byla kaše moc hustá, přilijte mléko. Do chladnoucí rýže přidejte namočené mandle, chia i slunečnicová semínka a rozinky i se šťávou.
TIP: Namočené mandle a semínka mají pětkrát více vitamínu než ta suchá! Část mléka také můžete nahradit mlékem kokosovým.
Halloumi burger s klíčenou cizrnou
Nenechte se odradit jeho bezmasovostí – kombinace sýra, cibulového čatní a křupavé cizrny je návyková!
Postup:
Naklíčenou cizrnu promíchejte s tatarkou. Halloumi sýr nakrájejte na 1,5 cm plátky, pomažte olivovým olejem a opečte na grilu; ke konci přidejte rozkrojenou bulku. Vrstvěte v pořadí: spodní bulka – cizrna v tatarce – cibule a polníček – halloumi – horní bulka namazaná cibulovým čatní.
Doping Příprava pučálky v předjaří má význam – naklíčené luštěniny jsou zásobárnou vitamínu, vlákniny a bílkovin. A k televizi je to zdravější než chipsy!
Pučálka s lokšemi
Lokše jsou slovenská klasika a pučálka zase staročeská. A dohromady jsou to bramborové placky s naklíčeným hrachem praženým na husím sádle!
Postup:
Na lokše si uvařte kilo brambor ve slupce. Oloupejte, nastrouhejte, osolte a smíchejte s 300– 400 g hladké mouky. Tu přidávejte, dokud není těsto podobně tuhé jako na bramborové knedlíky. Vyválejte tenké placky (hodně podsypávejte moukou) a opékejte nasucho na pánvi. Naklíčený hrách opražte na husím sádle. Tím pak potírejte i lokše, plňte je hrachem a posypejte čerstvou cibulkou.
TIP: Do pučálky přidejte nakrájenou i další zimní zeleninu – kedlubnu gigant, mrkev, růžičkovou kapustu a pórek; všechno je ještě v lednu na záhonech nebo ve sklepě.
3 ZPŮSOBY, JAK SNADNO KLÍČIT
VE SKLENICI, NA MISCE NEBO ROVNOU V TRUHLÍKU.
DŮLEŽITÉ JE UDRŽOVAT SEMÍNKA VLHKÁ TAK AKORÁT.
NA MISCE, NA PLECHU
Namočená semínka nebo luštěniny (vše vcelku, se slupkou) propláchněte v cedníku. Mokré rovnoměrně rozložte na plech, talíř nebo mělkou misku a přikryjte utěrkou. Ráno a večer proplachujte.
V TRUHLÍKU NA OKNĚ
Dobře tak vypěstujete polníček i rukou: semena vysejte na těžší, výživný substrát do sponu 15 cm a roste vodou. Zelené růžice můžete sklízet za pár týdnů.
VE SKLENICI
Předem namočené a propláchnuté luštěniny nasypte asi do dvou třetin sklenice. Vršek přikryjte plátýnkem a dejte odkapávat dnem vzhůru na mřížku s miskou. Dvakrát denně naplňte sklenici vodou a nechte opět odkapat.
O pučálce
VAŘILI JI NÁPADNÍKŮM, ABY POZNALI, JESTLI MAJÍ DOBRÉ VYCHOVÁNÍ.
Na Nepomucku pekli na čtvrtou postní neděli pučálku na másle, upravili ji s rozinkami nasladko a podávali ženichům, neboť ten den se chodilo na námluvy. Matka předložila mládenci pokrm s vidličkou a čekala, zda si řekne o lžíci, aby ukázal, že umí jíst pučálku. Co taky se ženichem, který ani neví, jak se jí pučálka?
Na Hané děvčata pekla pučálku na škaredou středu. Tu, která s nimi ještě nikdy toto jídlo nepřipravovala, poslala do vsi vypůjčit smyšlený pučálník, aby se pak nešťastnici celá dědina vysmála.
U Zábřehu zase týden před smrtnou nedělí obcházela děvčata ves a prosila si hrachu na pučálku. Ta se pak jedla po vynášení Morany.
Ve městech v ulicích sedávaly u malých kamínek babky pučálnice, které naklíčená hrachová zrna pražily a prodávaly kolemjdoucím.
ZDROJ:
JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ, KUCHAŘKA PRO DCERU