Brilantní ilustrátor Michal Bačák je jedním z kmenových designérů galerie Křehký. Je autorem dekorů oblíbené Chudé sady, která hravě představuje poetiku dětského světa. Navrhl také trojici ručně malovaných keramických mís Folk inspirovaných habánskou keramikou i objevitelskými cestami minulosti. Takřka každoročně se úspěšná spolupráce Křehký–Bačák
rozšiřuje o nový produkt. Tím zatím posledním je nová edice Chudé sady, pro kterou byla inspirací archeologie.
KANEC NA KLACKU SE ŠÍPKOVOU A NAKLÁDANÝMI KOŘÍNKY
To nejjemnější maso z kance si můžete upéct na klacku jako v době kamenné. Omáčka z plodů přírody ho skvěle doladí. Co to vyčuhuje z misky? Pampeliškové kořeny naložené v kyselém láku. Jsou vynikající, jak věděli už pralidé. Přidat můžete i nakyselo naloženou zeleninu, pečené brambory nebo to, co máte ve spíži.
KANEC NA KLACKU SE ŠÍPKOVOU A KOŘENY
Čas na přípravu: 60 minut
Množství: 4 porce
600 g kančích medailonků
200 ml červeného vína
50 ml oleje
1 lžička lístků tymiánu
1/2 lžičky sušeného česneku
200 g plátků vepřové slaniny
2 lžíce řepkového oleje
4 stroužky česneku větvičky tymiánu
OMÁČKA:
1 cibule
1 mrkev
1 lžíce přepuštěněho másla
1/2 lžíce hnědého cukru
pár kuliček celého pepře, nového koření a jalovce
1 lžíce rajčatového protlaku
200 g šípkového džemu
200 ml vývaru (zeleninový)
1 citron
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1. Medailonky nakrájené na plátky lehce naklepejte. Do misky dejte víno, olej, lístky tymiánu a sušený česnek. Marinádou obalte maso a nechte asi 30 minut rozležet.
2. Připravte si omáčku. Oloupanou cibuli a mrkev nakrájejte nadrobno. V kastrole na přepuštěném másle společně restujte do tmavě zlatavé barvy, pak zasypte cukrem a restujte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Přidejte koření, po chvilce protlak a opět chvilku restujte. Pak zarestujte džem. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Omáčku propasírujte přes sítko, dochuťte citronovou šťávou a solí a udržujte teplou.
3. Namarinované plátky masa osolte a opepřete. Položte na ně plátky slaniny, stočte je do roládek a napíchejte na grilovací jehly nebo špejle. V pánvi zahřejte olej, vložte do něj dlaní rozmáčknuté stroužky česneku a snítky tymiánu. Až se rozvoní, vložte roládky na jehlách a opékejte je na středním plameni ze všech stran asi 5 minut. Déle není potřeba, protože maso je jemné. Servírujte s teplou šípkovou omáčkou.
ZELENINOVÉ KROKETY
Fantastické jídlo ze zeleniny, kterou si vypěstujete na zahrádce, stejně jako to dělají ilustrované postavičky na talíři. Ani vám nebude chybět maso, protože kořenová zelenina má po opečení výraznou navinulou chuť. Na ozdobu opečená nať z mrkve vás překvapí svou křehkostí.
ZELENINOVÉ KROKETY
Čas na přípravu: 30 minut + vaření a pečení
Množství: 2–4 porce
400 g mrkve
400 g kořenové petržele
300 g celeru
2 lžíce řepkového oleje
2 fialové mrkve
citronová šťáva
2 snítky tymiánu
2 snítky petrželky
50 g strouhaného sýra
50 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
DRESINK:
120 g polotučného tvarohu
50 ml podmáslí
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1. Mrkev, petržel a celer oškrábejte a nakrájejte na větší kusy. Vložte je do vroucí osolené vody, vařte asi 20 minut, téměř doměkka. Pak zeleninu sceďte. Rozložte na plech. Pokapejte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 20 minut, aby zelenina získala zlatavou barvu.
2. Mezitím škrabkou nakrouhejte z fialové mrkve plátky. Ovařte je v osolené vodě doměkka a zchlaďte v ledové vodě. Pak plátky mrkve sceďte a ochuťte citronovou šťávou.
3. Pečenou zeleninu dejte do mísy. Odrhněte k ní lístky tymiánu a přidejte najemno nakrájenou petrželku. Zeleninu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Promíchejte s nastrouhaným sýrem. Ze směsi lžící odebírejte kousky a tvarujte krokety. Obalujte je v mletých oříšcích a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte i pár kousků natě z mrkve. Vložte zpět do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova.
4. Na dresink vyšlehejte tvaroh s podmáslím, špetkou soli a pepře. Upečené krokety servírujte s citronem, namarinovanou fialovou mrkví a dresinkem.
DONUTY Z TROUBY
Jsou jako záchranné kruhy pro plavce na ilustracích. Ve skutečnosti jsou to sladké bonusy za sportovní výkony.
DONUTY Z TROUBY
Čas na přípravu: 55 minut + kynutí
Množství: 18 kousků
400 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
100 g moučkového cukru
špetka soli
100 ml vlažného mléka
200 ml podmáslí
2 vejce
50 ml rostlinného oleje
POLEVY:
200 g moučkoVého cukru
3 lžíce citronové šťávy
černé kakao na posypání
čokoládová poleva
mořská sůl
1. Mouku prosejte do mísy. Do středu udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypte lžící cukru a zalijte vlažným mlékem. Lehce ve středu promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek.
2. Přisypte zbylý cukr se solí. Podmáslí rozmíchejte s vejci a přilijte. Lehce propracujte. Přilijte olej a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho a nechte kynout 60 minut v teple.
3. Nakynuté těsto propracujte a rozdělte na 18 dílů. Z každého vyválejte pramen, stočte ho do kolečka a konce k sobě připevněte. Kolečka rozložte na plech vyložený papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Pak donuty nechte úplně vychladnout.
4. Na cukrovou polevu moučkový cukr prosejte přes jemné sítko. Přidejte citronovou šťávu a šlehejte ručním šlehačem, až vznikne hladká bílá poleva. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji teplou vodou. Polevou polijte zhruba polovinu donutů. Než poleva zaschne, posypte ji kakaem na ozdobu. Čokoládovou polevu nechte na teplé vodní lázni rozpustit a pak do ní namáčejte zbylé donuty. Ozdobte mořskou solí.
NALOŽENÉ BULVY NA SEMÍNKOVÝCH PLACKÁCH
Oříškově chutnající semínka zapečená do placiček a kyselá zelenina jsou variantou chleba a okurky. Obě společně můžete chroupat ke svačině. A oboje také můžete mít uskladněné, když vás přepadne chuť na něco k zakousnutí.
NALOŽENÉ BULVY NA SEMÍNKOVÝCH PLACKÁCH
Čas na přípravu: 90 minut + rozležení
Množství: 2 sklenice o objemu 400 ml
1 kg zeleniny (ředkvičky nebo vodnice)
100 ml kvasného octa
250 ml vody
80 g krupicového cukru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky celého černého pepře
1/2 lžičky celých semínek koriandru
2 bobkové listy
PLACKY:
100 g nesolených dýňových semen
100 g slunečnicových semínek
30 g drcených lněných semínek
70 g kukuřičné mouky
1 lžička mořské soli
1 lžička sušeného oregana
200 ml vroucí vody
50 ml (2 lžíce) olivového oleje
1. Zeleninu pečlivě omyjte ve studené vodě. Pak ji v čisté studené vodě nechte chvilku odstát. Mezitím svařte nálev octa, vody, cukru a koření. Zeleninu sceďte a vyskládejte do sklenic. Zalijte ji horkým scezeným nálevem a sklenice uzavřete víčky. Postavte je do hrnce s horkou vodou a zavařte při 90 °C (asi 30 minut). Pak sklenice z nálevu vyndejte a nechte pomalu zchladnout. Naloženou zeleninu nechte aspoň do druhého dne v láku.
2. Na placky promíchejte v míse všechna semínka s moukou a solí. Zalijte je vroucí vodou a nechte bobtnat hodinu. Pak vmíchejte olej. Vzniklé těsto rozdělte na 6 dílů. Mezi dvěma pečicími papíry je rozválejte na tenké placky. Vrchní papír sejměte. Na spodním papíru placičky přeneste na plech. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 60 minut, až placky zezlátnou. Servírujte s naloženou zeleninou.