Domácí raw tyčinky
- 300 g dřeně, která zbude po odšťavování jablek, hrušek nebo mrkve
- 200 g ovesných otrub
- ořechy
- sušené ovoce
- Med
Příprava:
Dřeň a otruby dobře smíchejte. Přidejte podle chuti ořechy a sušené ovoce pokrájené na drobné kousky. Směs doslaďte medem a rozetřete do 0,5 cm tenké vrstvy na pečicí papír, rozložený na táce. Dejte na pár hodin do mrazáku a poté nakrájejte na tyčinky. Skladujte je jednotlivě balené v lednici. Zbytky z odšťavňování můžete také osladit a sušit v sušičce ovoce.
Švestkové želé bonbony
- Zralé švestky, blumy nebo špendlíky
- Stejné množství cukru krystalu
Příprava:
Vypeckované švestky podlijte vodou a duste do změknutí, asi půl hodiny. Propasírujte, hmotu zvažte a přidejte stejné množství cukru. Vraťte na plotnu a za stálého míchání nechte asi 20 – 30 minut zesklovatět. Potom rychle nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ztuhnout, krájejte nožem nebo vykrajovátky na cukroví a obalujte v cukru.
Hroznové čatní
- 600 g červeného vína bez semínek
- 3 červené cibule
- 140 g třtinového cukru
- 20 ml vinného octa
- sůl
- pepř
Příprava:
Cukr nechte zkaramelizovat, přidejte ocet a cibuli. Promíchejte, přidejte kuličky hroznů pokrájené na poloviny a vařte 20 minut bez pokličky. Čatní nechte vychladnout a dochuťte solí, pepřem a případně ještě přidejte kapku octa. Skvělé je k masu nebo k sýrům.
Brusinková limonáda
Skvěle chutná se snítkou rozmarýnu!
Dvě hrsti brusinek rozmixujte ve dvou deci vody nebo brusinkového džusu. Dolijte půl litrem perlivé vody a doslaďte medem. Skleničky naplňte do třetiny ledovou drtí a zalijte limonádou.