Švédské Vánoce začínají stejně jako ty naše čtyřmi týdny adventu a stejně jako my zapalují Švédové za každý týden doma symbolickou svíčku. Bohatě nazdobí svoje domovy a okolí, na dveře zavěsí věnce, za okny plápolají plameny svíček. Čtyři svíčky, které symbolizují adventní neděle, jsou většinou postaveny v řadě vedle sebe právě na okenním parapetu.
ŤUK, ŤUK, UŽ TU BYL...
Na Vánoce neboli God Jul se pečou sladké žemle, místo kapra jedí tresku v omáčce nebo sobí maso, nesmí chybět vánoční šunka a teplý punč. Mnoho Švédů cestuje na dlouhé vzdálenosti, aby strávili tento čas s širší rodinou. Švédové často nazdobí stromeček nejen doma, ale i venku před domem na ulici. Venkovní stromeček má většinou jen elektrické svíčky, ten domácí je ale ozdoben se vší parádou. Vždyť pod něj také vánoční skřítek naděluje spoustu dárků! Zatímco náš Ježíšek upozorní na to, že dárky už jsou na svém místě, zvonečkem, švédský skřítčí dědeček zvaný Jultombe dává tuto zprávu klepáním. Štědrý den (24. prosince, Julafton) je vrcholem švédských Vánoc. Po velké hostině nazvané smörgåsbord děti netrpělivě čekají, až konečně uslyší to důležité zaklepání na dveře.
V Norsku ho vaří 24. prosince jako sladkou snídani, ve Švédsku se podává jako dezert. A kdo ve svém pudinku najde celou mandli, splní se mu přání.
Švédské pečené brambory jsou na povrchu křupavé a uvnitř plné chutí. Skvěle se hodí jako příloha k teplé šunce, která patří mezi tradiční jídla na švédském štědrovečerním menu.
Originální recept od švédských babiček vás nadchne jednoduchostí. Přitom výsledek je geniální. Uvařte ji klidně pro velkou rodinu, bude chutnat každému.
Zázvorové perníčky s vůní skořice, hřebíčku a kardamomu jsou oblíbeným švédským vánočním cukrovím. Po upečení jsou křupavé, a aby takové zůstaly, zavřete je do plechové krabice.