Byla by škoda omezit se na jedinou barvu. Nádobí si můžete v ateliéru osobně poskládat do kolekce, nebo si dokonce objednat sadu na míru vaší rodině.
Nejčerstvějšími přírůstky v rodině značky Najs jsou vázy. Designérka Tereza Severýnová o nich vypráví: „Kolekce kameninových váz začala vznikat za dlouhých zimních večerů 2021, v době nekončících lockdownů, psychicky náročných dní, týdnů a měsíců nastalé situace... S vidinou, že zase přijde jaro a bude lépe, jsem si ,naordinovala‘ právě vázy (a lžičky) jako terapii. Chodila jsem do ateliéru po večerech a do noci točila své dosud největší kusy na kruhu. Osobní maximum mám zatím lehce přes 3 kg hlíny.
Moje nejoblíbenější část celého procesu výroby keramiky je obtáčení. Je to proces, při němž se výrobek v ,koženém stavu‘ (částečně usušený) opracovává očkem a dalšími obtáčecími nástroji. Obtáčí se především ze spodní strany, aby vzniklo čisté podední, případně nožka, na níž bude stát. Obtáčení těchto váz byla opravdu nádherná práce.“ Více na najs.cz
VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU
Nadchne vás jednoduchá příprava. Díky formě na muffiny můžete najednou upéct šest vajíček na nedělní snídani nebo lehkou večeři. To se vám do pánve jen těžko vejde.
VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY
Povrch je fantasticky křupavý a chuť másla ucítíte v každém záhybu. Bochánky jsou velcí konkurenti našich klasických mazanců.
BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM Jestli máte rádi drůbeží kaldoun, tak si jistě zamilujete i tuto polévku. Když vám z vývaru zbudou kousky masa, klidně je do ní přidejte. Kapka citronové šťávy dodá absolutní grády.
ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA Raději upečte dva, protože sladkou dekoraci se vám nebude chtít obětovat, stejně jako to bývá s beránkem. Jednoho snězte hned, jak vychladne, to ještě voní pečením, ořechy a máslem, prostě neodolatelně.
VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY
Čas na přípravu: 90 minut + kynutí
Množství: 2 bochánky (8–12 kousků)
TĚSTO:
1 celé vejce + 2 bílky pokojové teploty
80 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z poloviny pomeranče
30 ml pomerančové šťávy
350 g hladké mouky
1⁄4 lžičky soli
8 g sušeného instantního droždí
špetka strouhaného muškátového oříšku
80 ml teplého mléka 40 g másla
NÁPLŇ:
100 g másla změklého v pokojové teplotě
40 g skořicového cukru
50 g rozinek
50 g sušených brusinek
50 g mandlových plátků opražených nasucho
1. Vejce, bílky, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte do pěny. Přimíchejte pomerančovou kůru a šťávu.
2. Prosátou mouku smíchejte s droždím, solí a muškátovým oříškem. Přidejte do našlehaných vajec spolu s mlékem a lehce promíchejte. Přidejte máslo a vypracujte hladké těsto. Je lepší použít robot s hákem. Více mouky nepřidávejte, aby těsto zůstalo hodně plastické a měkké.
3. Těsto dejte do misky, zabalte do fólie a nechte kynout v pokojové teplotě asi 90 minut.
4. Nakynuté těsto přendejte na vál posypaný moukou a rozdělte na dva díly. Díl rozválejte na tenký velký plát. Potřete máslem, posypte skořicovým cukrem, rozinkami, brusinkami a plátky mandlí.
5. Těsto stočte do dlouhé rolády. Ostrým nožem ji nařízněte a stočte do bochánku. Takto zpracujte i druhou část těsta. Každý bochánek dejte do kulaté formy Ø12 cm. Nebo si ze dvou pečicích papírů vytvořte dva pruhy, každý sepněte do kruhu a do něj bochánek vložte.
6. Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky mezitím nechte ještě krátce nakynout. Pak je vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C pečte 40–45 minut. Když vršek začne rychle hnědnout, zakryjte alobalem a dopečte. Nechte 10 minut zchladnout ve formě, následně vyklopte a dejte vychladnout. Při servírování posypte moučkovým cukrem.
VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU
Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 6 kusů
250 g libovější anglické plátkové slaniny
100 g tvrdého sýra (čedar nebo mladá gouda)
6 vajec
olej na vymazání formy
6 plátků bílého toustového chleba
20 g másla
řeřicha na ozdobu
zakysaná smetana na servírování
bylinková sůl
1. Troubu předehřejte na 200 °C.
Formu na muffiny vymažte olejem a vyložte košíčky na muffiny.
2. Košíčky vyložte plátky slaniny tak, aby pokryly celé boky a dno.
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Do každého košíčku vyloženého slaninou vsypte kopeček sýra a vyklepněte jedno vejce.
3. Naplněnou formu vložte do vyhřáté trouby a vajíčka zapékejte 10–15 minut při 200 °C. Bílek musí být zatuhlý.
4. Plátky toustového chleba potřete máslem. Rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je dozlatova a do křupava.
5. Slaninu se zapečenými vajíčky opatrně špičkou nože uvolněte od boků formy a pomocí košíčků je vyndejte. Papír odstraňte a vajíčka servírujte se špetkou soli posypaná bylinkami. Přidejte křupavé tousty a k nim zakysanou smetanu.
BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM
Čas na přípravu: 50 minut + vaření a chladnutí vývaru
Množství: 4–6 porcí
500 g kůzlečího krku nebo kostí zbylých z vykostěného masa
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 cibule
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
2 lžíce másla
40 g hladké mouky
špetka mletého muškátového oříšku
150 ml 31% smetany
4–6 vajec
150 ml octa
hladkolistá petrželka na servírování
sůl a mletý černý pepř
1. Kůzlečí krk nebo kosti vložte do hrnce. Pokud použijete tlakový hrnec, přípravu urychlíte. Zalijte asi dvěma litry vody. Přidejte 1⁄2 lžičky soli, celé koření, oloupanou, na poloviny rozkrojenou cibuli a očištěnou zeleninu. Na mírném ohni vařte asi 90 minut, v tlakovém hrnci 50 minut. Vývar sceďte a dejte vychladit.
2. Z másla, mouky a špetky muškátového oříšku připravte v hrnci světlou jíšku. Zalijte ji scezeným chladným vývarem a rozšlehejte metličkou. Za občasného míchání vařte 20 minut.
3. Mezitím uvařte ztracená vejce.
V menším hrnci přiveďte k varu asi litr vody s octem a špetkou soli. Teplotu nastavte na mírný var. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně vložte do vroucí vody. Až se bílek zatáhne, můžete přidat druhé. Vařte 4 minuty, pak vejce opatrně děrovanou lžící přendejte do studené vody. Stejně pokračujte s dalšími vejci.
4. Do povařené polévky přidejte smetanu, podle chuti dosolte a opepřete a nechte přejít varem. Při servírování vložte do polévky ztracené vejce
a posypte petrželkou.
ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA
Čas na přípravu: 30 minut + pečení
Množství: 8–12 kousků
100 g másla změklého v pokojové teplotě
150 g moučkového cukru
3 vejce
150 ml smetany ke šlehání
100 g mletých vlašských ořechů
špetka soli
250 g polohrubé mouky
20 g kukuřičného škrobu (gustin)
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
přepuštěné máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
1. Formu vymažte přepuštěným máslem a vysypte hrubou moukou. Připravenou formu uložte do lednice. Troubu předehřejte na 160 °C.
2. Změklé máslo utřete s prosátým cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte žloutky a dál třete, až bude pěna nadýchaná.
3. Smetanu trochu našlehejte do řídké šlehačky a vmíchejte ji do žloutkové pěny. Pak vmíchejte jemně mleté ořechy. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a lehce přimíchejte do hmoty. Nakonec do směsi prosejte mouku se škrobem a kypřicím práškem a opatrně smíchejte na lité těsto. Naplňte do připravené formy.
4. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 160 °C asi 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě, potom vyklopte na kovovou mřížku
a pocukrujte.