← Zpět na Recepty
CHLEBÍČKY

Chlebíčky

Kdo říká, že chlebíčkům odzvonilo? Nic lepšího si nedokážeme na velkou oslavu nedovedeme představit. Těchto dvanáct druhů jsme si opravdu vymazlili!

Známá pohádka vypráví o dvanácti měsíčkách, my jsme si pro vás připravili dvanáct chlebíčků. Proč právě tolik? Dvanáct je měsíců v roce, dvanáct je i hodin na ciferníku, a tak nám tohle číslo připadalo přímo osudové…


PRAVIDLA CHLEBÍČKU

Zásad pro dokonalý chlebíček je jen pár, ale je potřeba je dodržet. Tak hlavně: vsaďte jen na ty nejkvalitnější suroviny. To je důležité i u pečiva; veku kupte čerstvou u pekaře a nakrájejte si ji sami a na tenoučké plátky, ať chlebíček není suchý. Vyzkoušejte i jiné druhy pečiva: cibulovou bagetu, ořechový chleba, raw placky, ciabattu s olivami nebo třeba parmazánové placičky – ty si doma připravíte raz dva! Sýry, šunky a salámy snadno naaranžujete do efektních růžiček, když poprosíte obsluhu u pultu s lahůdkami, aby vám všechno nakrájela na co nejtenčí plátky. A konečně: experimentujte a kombinujte chutě! 

OLIVOVÁ POMAZÁNKA

✷ Ciabatta s černými olivami ✷ cherry rajčátka ✷ mini mozzarella ✷ lístky bazalky✷ kvalitní olivový olej

NA POMAZÁNKU: ✷ 350 ml černých oliv v nálevu, jemně nasekané
✷ 2 lžíce olivového oleje ✷ 1 lžíce citronové šťávy ✷ ½ lžičky citronové kůry ✷ 1 lžička sušeného oregana ✷ 1 stroužek česneku ✷ 125 g sýr feta nebo brynza ✷ 60 g krémového sýra 

1. Ciabattu nakrájejte a opečte v toustovači. 
2. Cherry rajčata a kuličky mozzarelly nakrájejte na plátky nebo jenom napíchněte v celku na párátko a položte na opečenou ciabattu.
3. Přidejte pár lístků čerstvé bazalky a zakápněte dobrým olivovým olejem, případně dozdobte krémovým balsamicem.
4. Olej, citronovou kůru i šťávu, česnek a oregano smíchejte s olivami a nechte v lednici uležet. 5. Sýry vyšlehejte dohladka a všlehejte do nich olivovou směs. Nechte opět uležet, aby se chutě propojily.

CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY

VEGANSKÝ RAW TATARÁK S PEČENÝM ČESNEKEM

✷ 2 avokáda ✷ 3 červené papriky ✷ 1 stroužek česneku ✷ hrst nadrobno nakrájených sušených rajčat ✷ hrst nasekané jarní cibulky ✷ olivový ole

NA PEČENÝ ČESNEK: ✷ 4 velké palice česneku ✷ 2 lžíce olivového oleje ✷ 70 g změklého másla ✷ 150 g najemno nastrouhané goudy/ementálu ✷ čerstvá petrželka

1. Avokáda rozmačkejte a přidejte najemno nakrájenou cibulku. Papriky rozmixujte nebo najemno nastrouhejte a přidejte ke směsi. Dochuťte prolisovaným česnekem, rajčaty, olejem, solí a pepřem, případně worcesterem. Servírujte na topince nebo jako my na parmazánovém chipsu.
2. Česnekům seřízněte vršky, potřete je olivovým olejem a pečte v troubě na 170 °C asi 40 minut. Nechte vychladnout, pak stroužky vymačkejte z palic a smíchejte se sýrem, máslem a nasekanou petrželkou.
Směsí namazané chlebíčky zapékejte v troubě na 200 °C asi 5 minut dokřupava.

SALÁT WALDORF A HHRÁŠKOVÉ PYRÉ S MÁTOU

✷ ½ menší bulvy celeru ✷ 3 řapíky celeru ✷ 2 jablka ✷ 3 lžíce majonézy
✷ 3 lžíce kysané smetany ✷ 2 hrsti vlašských ořechů ✷ třtinový cukr ✷ citronová šťáva ✷ pepř ✷ sůl

✷ 350 g mraženého hrášku ✷ 20 g másla ✷ hrst mátových lístků✷ sůl
✷ pepř ✷ 200 g parmazánu

1.  Celer nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer a oloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. Majonézu a smetanu smíchejte, dochuťte cukrem, citronem, solí a pepřem a smíchejte s celery. Zlehka vmíchejte jablka a ořechy.
 2. Na rozehřátém másle poduste hrášek s mátou do změknutí. Dobře rozmixujte, osolte a ještě propasírujte. Na chlebíčky/chipsy aplikujte zdobičkou.

PARMAZÁNOVÉ CHIPSY: 

Z nastrouhaného sýra tvarujte na plechu s pečicím papírem tenké placičky. Pečte na 170 °C dokřupava. Troubu hlídejte, snadno se spálí a zhořknou!

CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY

SÝROVÝ CHLEBÍČEK A DÝNĚ, HOUBY & TOFU

✷ 200 g plátkového sýra, různé druhy ✷ Červené hroznové víno ✷ Libovolná pomazánka dle vaší chuti

✷ 1 malá dýně hokkaido ✷ olivový olej ✷ 2 lžíce majonézy ✷ uzené tofu
✷ makládané houby ✷ šalvějové lístky (čerstvé nebo sušené)✷ sůl ✷ pepř

Sýry a hroznové víno – to je ta nejosvědčenější kombinace, kterou není třeba měnit. Pomazánkový podklad volte tak, aby se chutě hodily k sýrům. Chlebíček opečte, aby se do něj pomazánka nevsákla a nevznikla rozbředlá hmota. Sýr si nechte nakrájet na co nejtenčí plátky a pak už jen předveďte profesionální food styling!

NA DÝNI: Dýni nakrájejte na 1,5 cm silné měsíčky, potřete olejem, osolte, opepřete a rozložte na plech. Pečte asi 30 minut na 180 °C, pak plátky otočte, přidejte lístky šalvěje a pečte ještě 10 minut. Vychladlou dýni rozmixujte a smíchejte s majonézou. Ozdobte uzeným tofu a houbičkami.

POCHOUTKOVÝ SALÁT A TVARŮŽKOVO-PIVNÍ

✷ 300 g šunky v celku ✷ 100 g nakládaných okurek ✷ 1 hrnek mraženého hrášku ✷ ½ menší červené cibule ✷ 1 sklenička majonézy (220 ml)
✷ 1 lžička hořčice ✷ sůl ✷ pepř

✷ 1 pomazánkové máslo ✷ 1 – 2 balení tvarůžků ✷ 4 jarní cibulky, najemno pokrájené ✷ nakládaná kapie, najemno nasekaná ✷ 1 lžíce nasekané pažitky ✷ světlé pivo ✷ cukr✷ sůl ✷ pepř

1. Šunku nakrájejte na tenké nudličky, okurky na kostičky, cibuli nadrobno. Hrášek poduste na pánvi pod pokličkou do změknutí a nechte vychladnout. Majolku ochuťte hořčicí, solí a pepřem a nakonec vše smíchejte.

2. Pomazánkové máslo smíchejte s nakrájenými tvarůžky, cibulkou, kapií a pažitkou. Přilijte půl deci piva, které propojí chutě a postará se o správnou roztíratelnost. Dolaďte špetkou cukru a nechte pořádně uležet. Podávejte s česnekovou topinkou.

CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY CHLEBÍČKY
CHLEBÍČKY

SUPER-POTRAVINOVÝ & KREVETY NA ŠAFRÁNU

✷ 2 zralá avokáda ✷ 1 granátové jablko ✷ konopné semínko ✷ sůl ✷ citronová šťáva ✷ cibulový nebo ořechový chléb

✷ 200 g mražených krevet ✷ olivový olej ✷ malá cuketa ✷ 0,5 dcl bílého vína ✷ šafrán✷ 4 lžíce majonézy ✷ 1 lžička hořčice ✷ citronová šťáva
✷ cukr

1. Avokáda rozmačkejte vidličkou, zakápněte citronem, aby nezhnědla, osolte. Směs naneste na opečené plátky chleba, dozdobte zrnky granátového jablka (je jejich sezona, takže byste je měli běžně sehnat v supermarketech) a posypte loupaným konopným semínkem. Tři super potraviny na jednom chlebíčku – to chcete!

2. Propláchnuté krevety zprudka opečte 2 – 3 minuty na oleji. Přidejte víno, šafrán a 2 minuty restujte, až se většina vína odpaří. Krevety dejte stranou a ve výpeku restujte tenké plátky cukety do poloměkka. Nakonec smíchejte a servírujte na opečené vece, potřené hořčičnou majonézou.

 NÁŠ TIP  Chcete si užít party a zároveň přežít následující ráno? Prokládejte drinky vodou, nepijte nalačno a nevyhýbejte se tučnějším jídlům, tělo se pak s alkoholem lépe vyrovná.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty
Co si s sebou vzít do termosky nějakou dobrotu?
Číst článek
01. 02. 2025
Doba čtení 2 min

Svačina do termosky

Vydejte se ven i v zimě! Ať už si uděláte piknik na zahradě nebo vyšlápnete na túru do lesa, budete potřebovat zahřát a posilnit.

Obsah časopisu NPB Recepty
„V pracovně je třeba dobíjet energii, takže květin a doplňků osvěžujících mysl není nikdy dost.“
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 5 min

Písmenková pracovna

Štěpánka Němejcová z Plzně má ráda design a nápadité detaily, ale v její pracovně to moc znát nebylo. Změnili jsme barvy, usedlé doplňky vyměnili za vtipné a práce tu jde teď od ruky jedna báseň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Zimní pohádka
Číst článek
24. 01. 2025
Redakce Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Sněhová nadílka

Až napadne sníh a zakryje v zahradě všechny nedokonalosti, postavte iglú, pár sněhuláků a zařiďte si posezení na slunci. Teď konečně tu můžete jen odpočívat!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Nová kuchyň z portfolia brněnského studie Le bon
Číst článek
16. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Proč vyměnit kuchyň za novou?

Kdy je ten správný okamžik pro výměnu kuchyně? Při zařizování nového domu nebo bytu je jasné, že novou kuchyň potřebujete. Když už funkční kuchyň máte, může být těžké se rozhodnout, že je na čase ji vyměnit. Ale smysl to má!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Clanek Designnews 60
Číst článek
11. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Prosím, nezouvat! Jak bydlí Martina Matyášová?

Přejete si ostříhat, nebo jen hledáte odvahu k bydlení po svém? Tak pojďte dál.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
„Barevně jsem navazovala na odstíny, které už majitelé mají v bytě. Skříňka v koupelně tedy dostala stejný odstín dřeva, jaký je všude na dveřích a na nábytku v pokojích,“ říká o proměně designérka markéta Daňková.
Číst článek
17. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 7 min

Jak bydlet minimalisticky podle Le Corbusiera

Jeden z nejvýraznějších architektů 20. století Le Corbusier tvrdil, že k životu potřebujeme minimum, a sám si postavil domeček bez koupelny, jen se sprchou venku. Designérka Markéta Daňková se naštěstí držela pouze jeho důrazu na funkčnost prostoru a barev.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako

Nejnovější články

Honza Frýdl
Číst článek
11. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 5 min

Hodinový manžel: Pátrá, radí informuje

Náš produkční Honza Frýdl si ví vždycky rady. A na to, co nezvládne sám, má po ruce odborníky! Únorové vydání.

Obsah časopisu NPB Poradna
Granátové jablko ukázalo Adamovi s Evou, co a jak. Tak šup, darujte je tomu, koho tajně milujete! Třeba pochopí a sladká semínka budete už navždycky mlsat spolu.
Číst článek
07. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Rajské pokušení

Květiny a ovoce to řeknou za vás. Vyzkoušejte nové chutě a vůně a užijete si nezapomenutelného Valentýna.

Obsah časopisu NPB Zahrada
Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Nové proměny bydlení v roce 2019
Číst článek
04. 02. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Chuť pro všechny smysly

Láska prochází nejen žaludkem, některá jídla dokážou dokonce probouzet vášeň! Připravujte si hostinu z přírodních afrodiziak nejen v únoru, a budete zažívat romantiku valentýnského svátku po celý rok.

Obsah časopisu NPB Recepty
Co si s sebou vzít do termosky nějakou dobrotu?
Číst článek
01. 02. 2025
Doba čtení 2 min

Svačina do termosky

Vydejte se ven i v zimě! Ať už si uděláte piknik na zahradě nebo vyšlápnete na túru do lesa, budete potřebovat zahřát a posilnit.

Obsah časopisu NPB Recepty
„V pracovně je třeba dobíjet energii, takže květin a doplňků osvěžujících mysl není nikdy dost.“
Číst článek
27. 01. 2025
Doba čtení 5 min

Písmenková pracovna

Štěpánka Němejcová z Plzně má ráda design a nápadité detaily, ale v její pracovně to moc znát nebylo. Změnili jsme barvy, usedlé doplňky vyměnili za vtipné a práce tu jde teď od ruky jedna báseň.

Obsah časopisu NPB Interiéry Proměny
Zimní pohádka
Číst článek
24. 01. 2025
Redakce Pavlína Blahotová
Doba čtení 2 min

Sněhová nadílka

Až napadne sníh a zakryje v zahradě všechny nedokonalosti, postavte iglú, pár sněhuláků a zařiďte si posezení na slunci. Teď konečně tu můžete jen odpočívat!

Obsah časopisu NPB Zahrada
Nová kuchyň z portfolia brněnského studie Le bon
Číst článek
16. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Proč vyměnit kuchyň za novou?

Kdy je ten správný okamžik pro výměnu kuchyně? Při zařizování nového domu nebo bytu je jasné, že novou kuchyň potřebujete. Když už funkční kuchyň máte, může být těžké se rozhodnout, že je na čase ji vyměnit. Ale smysl to má!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Clanek Designnews 60
Číst článek
11. 01. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Prosím, nezouvat! Jak bydlí Martina Matyášová?

Přejete si ostříhat, nebo jen hledáte odvahu k bydlení po svém? Tak pojďte dál.

Obsah časopisu NPB Interiéry
Designérka Markéta Daňková v nadčasovém bytě
Číst článek
20. 07. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v budoucnosti: Chytrá zařízení v kombinaci s dubovým nadčasovým nábytkem a udržitelnými materiály

Aktivní sportovec Lukáš hledal pro svou budoucí rodinu bydlení na dosah centra i přírody. Ocenil blízkost cyklostezky, sportovních hřišť i nabíječky na elektromobil. Se zařízením útulného bytu mu pomohla Markéta Daňková.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
„Barevně jsem navazovala na odstíny, které už majitelé mají v bytě. Skříňka v koupelně tedy dostala stejný odstín dřeva, jaký je všude na dveřích a na nábytku v pokojích,“ říká o proměně designérka markéta Daňková.
Číst článek
17. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 7 min

Jak bydlet minimalisticky podle Le Corbusiera

Jeden z nejvýraznějších architektů 20. století Le Corbusier tvrdil, že k životu potřebujeme minimum, a sám si postavil domeček bez koupelny, jen se sprchou venku. Designérka Markéta Daňková se naštěstí držela pouze jeho důrazu na funkčnost prostoru a barev.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako