Známá pohádka vypráví o dvanácti měsíčkách, my jsme si pro vás připravili dvanáct chlebíčků. Proč právě tolik? Dvanáct je měsíců v roce, dvanáct je i hodin na ciferníku, a tak nám tohle číslo připadalo přímo osudové…
PRAVIDLA CHLEBÍČKU
Zásad pro dokonalý chlebíček je jen pár, ale je potřeba je dodržet. Tak hlavně: vsaďte jen na ty nejkvalitnější suroviny. To je důležité i u pečiva; veku kupte čerstvou u pekaře a nakrájejte si ji sami a na tenoučké plátky, ať chlebíček není suchý. Vyzkoušejte i jiné druhy pečiva: cibulovou bagetu, ořechový chleba, raw placky, ciabattu s olivami nebo třeba parmazánové placičky – ty si doma připravíte raz dva! Sýry, šunky a salámy snadno naaranžujete do efektních růžiček, když poprosíte obsluhu u pultu s lahůdkami, aby vám všechno nakrájela na co nejtenčí plátky. A konečně: experimentujte a kombinujte chutě!
OLIVOVÁ POMAZÁNKA
✷ Ciabatta s černými olivami ✷ cherry rajčátka ✷ mini mozzarella ✷ lístky bazalky✷ kvalitní olivový olej
NA POMAZÁNKU: ✷ 350 ml černých oliv v nálevu, jemně nasekané
✷ 2 lžíce olivového oleje ✷ 1 lžíce citronové šťávy ✷ ½ lžičky citronové kůry ✷ 1 lžička sušeného oregana ✷ 1 stroužek česneku ✷ 125 g sýr feta nebo brynza ✷ 60 g krémového sýra
1. Ciabattu nakrájejte a opečte v toustovači.
2. Cherry rajčata a kuličky mozzarelly nakrájejte na plátky nebo jenom napíchněte v celku na párátko a položte na opečenou ciabattu.
3. Přidejte pár lístků čerstvé bazalky a zakápněte dobrým olivovým olejem, případně dozdobte krémovým balsamicem.
4. Olej, citronovou kůru i šťávu, česnek a oregano smíchejte s olivami a nechte v lednici uležet. 5. Sýry vyšlehejte dohladka a všlehejte do nich olivovou směs. Nechte opět uležet, aby se chutě propojily.
VEGANSKÝ RAW TATARÁK S PEČENÝM ČESNEKEM
✷ 2 avokáda ✷ 3 červené papriky ✷ 1 stroužek česneku ✷ hrst nadrobno nakrájených sušených rajčat ✷ hrst nasekané jarní cibulky ✷ olivový ole
NA PEČENÝ ČESNEK: ✷ 4 velké palice česneku ✷ 2 lžíce olivového oleje ✷ 70 g změklého másla ✷ 150 g najemno nastrouhané goudy/ementálu ✷ čerstvá petrželka
1. Avokáda rozmačkejte a přidejte najemno nakrájenou cibulku. Papriky rozmixujte nebo najemno nastrouhejte a přidejte ke směsi. Dochuťte prolisovaným česnekem, rajčaty, olejem, solí a pepřem, případně worcesterem. Servírujte na topince nebo jako my na parmazánovém chipsu.
2. Česnekům seřízněte vršky, potřete je olivovým olejem a pečte v troubě na 170 °C asi 40 minut. Nechte vychladnout, pak stroužky vymačkejte z palic a smíchejte se sýrem, máslem a nasekanou petrželkou.
Směsí namazané chlebíčky zapékejte v troubě na 200 °C asi 5 minut dokřupava.
SALÁT WALDORF A HHRÁŠKOVÉ PYRÉ S MÁTOU
✷ ½ menší bulvy celeru ✷ 3 řapíky celeru ✷ 2 jablka ✷ 3 lžíce majonézy
✷ 3 lžíce kysané smetany ✷ 2 hrsti vlašských ořechů ✷ třtinový cukr ✷ citronová šťáva ✷ pepř ✷ sůl
✷ 350 g mraženého hrášku ✷ 20 g másla ✷ hrst mátových lístků✷ sůl
✷ pepř ✷ 200 g parmazánu
1. Celer nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer a oloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. Majonézu a smetanu smíchejte, dochuťte cukrem, citronem, solí a pepřem a smíchejte s celery. Zlehka vmíchejte jablka a ořechy.
2. Na rozehřátém másle poduste hrášek s mátou do změknutí. Dobře rozmixujte, osolte a ještě propasírujte. Na chlebíčky/chipsy aplikujte zdobičkou.
PARMAZÁNOVÉ CHIPSY:
Z nastrouhaného sýra tvarujte na plechu s pečicím papírem tenké placičky. Pečte na 170 °C dokřupava. Troubu hlídejte, snadno se spálí a zhořknou!
SÝROVÝ CHLEBÍČEK A DÝNĚ, HOUBY & TOFU
✷ 200 g plátkového sýra, různé druhy ✷ Červené hroznové víno ✷ Libovolná pomazánka dle vaší chuti
✷ 1 malá dýně hokkaido ✷ olivový olej ✷ 2 lžíce majonézy ✷ uzené tofu
✷ makládané houby ✷ šalvějové lístky (čerstvé nebo sušené)✷ sůl ✷ pepř
Sýry a hroznové víno – to je ta nejosvědčenější kombinace, kterou není třeba měnit. Pomazánkový podklad volte tak, aby se chutě hodily k sýrům. Chlebíček opečte, aby se do něj pomazánka nevsákla a nevznikla rozbředlá hmota. Sýr si nechte nakrájet na co nejtenčí plátky a pak už jen předveďte profesionální food styling!
NA DÝNI: Dýni nakrájejte na 1,5 cm silné měsíčky, potřete olejem, osolte, opepřete a rozložte na plech. Pečte asi 30 minut na 180 °C, pak plátky otočte, přidejte lístky šalvěje a pečte ještě 10 minut. Vychladlou dýni rozmixujte a smíchejte s majonézou. Ozdobte uzeným tofu a houbičkami.
POCHOUTKOVÝ SALÁT A TVARŮŽKOVO-PIVNÍ
✷ 300 g šunky v celku ✷ 100 g nakládaných okurek ✷ 1 hrnek mraženého hrášku ✷ ½ menší červené cibule ✷ 1 sklenička majonézy (220 ml)
✷ 1 lžička hořčice ✷ sůl ✷ pepř
✷ 1 pomazánkové máslo ✷ 1 – 2 balení tvarůžků ✷ 4 jarní cibulky, najemno pokrájené ✷ nakládaná kapie, najemno nasekaná ✷ 1 lžíce nasekané pažitky ✷ světlé pivo ✷ cukr✷ sůl ✷ pepř
1. Šunku nakrájejte na tenké nudličky, okurky na kostičky, cibuli nadrobno. Hrášek poduste na pánvi pod pokličkou do změknutí a nechte vychladnout. Majolku ochuťte hořčicí, solí a pepřem a nakonec vše smíchejte.
2. Pomazánkové máslo smíchejte s nakrájenými tvarůžky, cibulkou, kapií a pažitkou. Přilijte půl deci piva, které propojí chutě a postará se o správnou roztíratelnost. Dolaďte špetkou cukru a nechte pořádně uležet. Podávejte s česnekovou topinkou.
SUPER-POTRAVINOVÝ & KREVETY NA ŠAFRÁNU
✷ 2 zralá avokáda ✷ 1 granátové jablko ✷ konopné semínko ✷ sůl ✷ citronová šťáva ✷ cibulový nebo ořechový chléb
✷ 200 g mražených krevet ✷ olivový olej ✷ malá cuketa ✷ 0,5 dcl bílého vína ✷ šafrán✷ 4 lžíce majonézy ✷ 1 lžička hořčice ✷ citronová šťáva
✷ cukr
1. Avokáda rozmačkejte vidličkou, zakápněte citronem, aby nezhnědla, osolte. Směs naneste na opečené plátky chleba, dozdobte zrnky granátového jablka (je jejich sezona, takže byste je měli běžně sehnat v supermarketech) a posypte loupaným konopným semínkem. Tři super potraviny na jednom chlebíčku – to chcete!
2. Propláchnuté krevety zprudka opečte 2 – 3 minuty na oleji. Přidejte víno, šafrán a 2 minuty restujte, až se většina vína odpaří. Krevety dejte stranou a ve výpeku restujte tenké plátky cukety do poloměkka. Nakonec smíchejte a servírujte na opečené vece, potřené hořčičnou majonézou.
NÁŠ TIP Chcete si užít party a zároveň přežít následující ráno? Prokládejte drinky vodou, nepijte nalačno a nevyhýbejte se tučnějším jídlům, tělo se pak s alkoholem lépe vyrovná.