PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Májové jednohubky

Májové jednohubky

Malé porce jídla vás budou inspirovat k ochutnávání dalších. Pohrajte si s jarním menu a servírujte je do hrnků a misek něžných jako láska.

Příběh značky

Keramička Bára Diduchová v roce 2013 založila značku Ema Mamisu. „Keramice se věnuji už od dětství, a ač to bude znít jako velké klišé, tak je to to jediné, co mi jde a co jsem vždycky chtěla dělat.“ Název Ema Mamisu je samozřejmě odvozen z čítankové věty Ema má mísu a je to jen taková hříčka, pseudonym.„V začátcích jsem chtěla tvořit hlavně čajovou keramiku – misky na čaj – a Ema Mamisu zní trochu japonsky, tak mi to přišlo jako vtipné spojení.“ Nakonec se značka vyprofilovala jako výrobce užitkového dekorovaného nádobí pro všední dny, které má lidem přinést trochu radosti a narušit stereotyp jídelních servisů a reklamních hrnků. Bára navrhuje veškeré produkty a dekory, vybírá materiál a glazury. Její kolegové Martin a Petra pomáhají s točením, dekorováním a glazováním. „Používáme porcelánovou kameninu, na limitované kolekce také porcelán. Většinou dekorujeme pod glazuru, dekor se překryje průhlednou glazurou, často několikrát. Pálíme na vysokou teplotu, což dává výrobkům tvrdý hutný střepa zvyšuje se jejich odolnost. Snažíme se vyrábět věci, které lidem budou dobře a dlouho sloužit a zároveň jim budou dělat radost.“ Více na emamamisu.cz.

Májové jednohubky Májové jednohubky
Májové jednohubky
Májové jednohubky Májové jednohubky
Májové jednohubky

JAHODOVÉ HRNKY Cukrem zasypané jahody jsou tak úžasně voňavé a sladké! Vykoupané v pomerančové šťávě a zabalené v lehoučkém krému nemají konkurenci. Pokud připravujete hrnky pro dospělé, můžete do jahod přidat pár kapek pomerančového likéru nebo brandy.

Májové jednohubky Májové jednohubky
Májové jednohubky

JARNÍ ZÁVITKY S MARINOVANÝMI ŘEDKVIČKAMI Rýžový papír tu slouží jen jako lehký obal na svazek křehké čerstvé zeleniny a lístků bylinek. Pikantní omáčka je nezbytná pro doladění chuti a křehké nakyslé ředkvičky bonbonkem pro dokonalost.

Májové jednohubky Májové jednohubky
Májové jednohubky

MASOVÉ TAŠTIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM Nejlepší jsou ještě teplé, když se z horké náplně do pusy vyvalí masová šťáva s kořeněnou chutí. Můžete je upéct v troubě nebo zkusit, jak jsou skvělé usmažené v oleji. A když se vám nebude chtít zadělávat těsto, udělejte je třeba z kupovaného listového.

Na dip Rozmixujte: ∗ 100g sušených rajčat ∗ 2 stroužky česneku ∗ 3 lžíce olivového oleje ∗ 2 lžíce limetové šťávy ∗ 2 lžíce vlažné vody a špetku kajenského pepře

Májové jednohubky Májové jednohubky
Májové jednohubky

TOMATOVÝ TATARÁK SE SLANÝMI KREKRY Kdy jindy než v máji být občas vegetariánem a tatarák si vychutnat v super svěží verzi ze šťavnatých masitých rajčat. Když je navršíte na sýrové krekry, strčí hravě tu originální variantu do kapsy.

Májové jednohubky Májové jednohubky
Májové jednohubky

JAHODOVÉ HRNKY

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce

∗ 300 g jahod ∗ 1 vanilkový lusk ∗ 2 lžíce krupicového cukru ∗ 1 lžička strouhané pomerančové kůry ∗ 100ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy ∗ 250g crème fraîche nebo krémového čerstvého sýra ∗ 50g moučkového cukru ∗ 1 lžička citronové šťávy ½ lžičky nastrouhané citronové kůry ∗ 250ml smetany 40%  granola na posyp

1. Očištěné jahody nakrájejte na plátky. Vyškrábněte do nich semínka z poloviny vanilkového lusku. Posypte je cukrem. Pomeranč pečlivě omyjte kartáčkem. Osušte a nastrouhejte z něj kůru a vymačkejte šťávu. Oboje přidejte do jahod. Promíchejte a nechte rozležet.
2. Na krém dejte do misky crème fraîches moučkovým cukrem a semínky vyškrábnutými z druhé poloviny vanilkového lusku, přidejte citronovou šťávu a kůru a metličkou rozmíchejte. 
3. Smetanu vyšlehejte dotuha. Pak ji po částech opatrně vmíchejte do ochuceného krému. Na dno hrnků rozdělte marinované jahody I se šťávou. Několik plátků si schovejte na ozdobu.
4.  Na ně navrstvěte pomocí cukrářského sáčku krém. Ozdobte jahodou a posypte podrcenou granolou.

Tip: Na posyp můžete použít jakoukoli kupovanou granolu. Nejlepší bude namíchaná s jahodami sušenými mrazem. Posyp pak bude křupavý a jahodový zároveň.


JARNÍ ZÁVITKY S MARINOVANÝMI ŘEDKVIČKAMI

Čas na přípravu: 50 minut + marinování
Množství: 4 porce

NA MARINOVANÉ ŘEDKVIČKY: ∗ 2 lžíce krystalového cukru ∗ 60ml limetové šťávy ∗ 60ml vinného octa ∗ 400g na kolečka nakrájených ředkviček
NA ZÁVITKY: ∗ 2 mrkve ∗ 1 červená paprika ∗ ½ okurky
∗ 1 jarní cibulka ∗ 1/4 ledového salátu ∗ 12 lístků bazalky ∗ 12 lístků máty ∗12 rýžových papírů ∗ pražený sezam ∗ sladkokyselá chilli omáčka

1. Na nálev rozmíchejte cukr, limetovou šťávu a ocet v nekovové misce. Až se cukr rozpustí, vložte do nálevu na tenké plátky nakrájené ředkvičky. Pečlivě promíchejte, aby se plátky obalily nálevem. Misku zakryjte fólií. Vložte do lednice a nechte hodinu marinovat.
2. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na tenké nudličky. Můžete to udělat speciální škrabkou. Nudličky překrojte, aby byly dlouhé asi 8 cm.
Na stejně dlouhé nudličky nakrájejte také papriku, okurku, zelenou nať jarní cibulky a listy ledového salátu. 
3. Na pracovní plochu rozložte navlhčenou utěrku a na ni jeden rýžový papír. Lehce ho navlhčete a počkejte, až změkne. Pak asi 3 cm od kraje naskládejte malý svazeček nudliček od každé zeleniny. Přidejte lístek bazalky a máty.
4. Přehněte přes hromádku okraj papíru a srolujte závitek asi do poloviny. Přečnívající strany papíru přehněte do středu, urovnejte a závitek dorolujte. Takto postupujte do spotřebování všech surovin. Podávejte ihned, posypané sezamem, společně s omáčkou a marinovanými ředkvičkami.


MASOVÉ TAŠTIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM

Čas na přípravu: 90 minut
Množství: 25 kusů

∗ 500 g hladké mouky ∗ 1 lžička soli ∗ 60 g ztuženého tuku ∗ 1 vejce ∗1 bílek ∗ 1/2 hrnku vody a 1 lžíce vinného octa ∗ 1 vejce na potření

NA NÁPLŇ: ∗1 lžíce oleje ∗ 1 šalotka ∗1 stroužek česneku ∗ 250g mletého jehněčího masa ∗ 1 lžíce rajčatového protlaku ∗ 200g sterilovaných krájených rajčat ∗ 1 chilli paprička ∗ 100 ml červeného vína ∗ 100 ml vývaru ∗ 1 celá skořice ∗ špetka mletého římského kmínu 
∗ 100g sterilovaných červených fazolí

1. Mouku se solí prosejte do mísy a vidličkou do ní zapracujte  kousky tuku. Vejce a bílek rozšlehejte v půl hrnku vody a ochuťte octem, postupně vlévejte do směsi a vypracujte hladké těsto. 
2. Těsto prohněťte, zabalte do fólie a nechte rozležet, než připravíte náplň. 
3. Na náplň zahřejte v pánvi olej a krátce orestujte najemno nakrájenou šalotku s podrceným česnekem. Rozdrobte mleté maso a orestujte. Přidejte protlak, rajčata, jemně nakrájenou chilli papričku a krátce orestujte. Přidejte skořici, mletý koriandr, kmín a sůl. Zalijte vínem a vývarem, duste asi 40 minut. Přimíchejte fazole rozmačkané vidličkou. 
4. Odleželé těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru 8–10 cm. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Do středu dejte asi lžičku náplně, kolečka přehněte, okraje k sobě přitiskněte vidličkou. 
5. Rozložte na dva plechy s pečicím papírem. Povrch potřete zbylým vejcem a pečte v troubě na 200 °C asi 20 minut.  

TOMATOVÝ TATARÁK SE SLANÝMI KREKRY

Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 4 porce

∗ 6 masitých rajčat ∗ 1 avokádo ∗ 1 šalotka šťáva z 1/2 citronu ∗ 1/2 lžíce balzamikového octa ∗ pár kapek pálivé omáčky tabasco ∗ 3 lžíce extra panenského olivového oleje ∗ 2 lžíce kaparů ∗ hrst listů bazalky ∗ sůl a čerstvě mletý pepř

NA KREKRY A TYČINKY:

∗ 100 g hladké mouky ∗ 1/2 lžičky kypřicího prášku ∗ 100 g másla ∗ 1 žloutek + bílek na potření ∗ 100 g tvrdého sýra nastrouhaného najemno
∗ sezam a slunečnicové semínko

1. Rajčata na špičce nařízněte, krátce spařte ve vroucí vodě. Zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Přepulte je, vykrojte měkké vnitřky a dužinu nakrájejte na kostičky. Avokádo zbavte pecky, lžicí vydloubněte ze slupkya nakrájejte na kostičky.
2.  Kostičky avokáda smíchejte v míse s nakrájenými rajčaty a najemno nakrájenou šalotkou. Ochuťte citronovou šťávou, balzamikovým octem, tabascem, olivovým olejem, solí a pepřem. Přidejte kapary s nasekanou bazalkou, promíchejte a dejte do chladu rozležet.
3. Na krekry prosejte mouku s kypřicím práškem do mísy,  přidejte na kousky nakrájené máslo, vejcea nastrouhaný sýr. Zpracujte pevné těsto. Na vále posypaném moukou rozválejte plát silný asi 5 mm.
4. Rádýlkem nakrájejte krekry. Z okrájených zbytků vyválejte tyčinky.
5. Vše rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Povrch krekrů potřete rozšlehaným bílkem a posypte semínky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 12 minut.

Rubriky:

Další z rubriky

EK KLM interiār
Číst článek
15. 05. 2024
Propagace značky
Doba čtení 2 min

Nové byty u metra Kolbenova - vysoký standard a nízké poplatky za energie

Hned u metra Kolbenova přichází do nabídky nové byty, vysoký standard vybavení doplní nízké poplatky za energie

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Obývací část s jídlením koutem
Číst článek
26. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na houbách: jak zařídit byt s nejmenší uhlíkovou stopou? Dívejte se po okolí!

Pro Agne je ekologie důležitá, proto ji nadchla myšlenka designérky Markéty Daňkové použít nábytek z odpadního dřeva a mycelia. Nové technologie by v budoucnu mohly nahradit některé obtížně recyklovatelné materiály, jako jsou třeba plasty.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC09568 kopie
Číst článek
12. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na plátně: developerské projekty chrlí malé byty podle jednoho mustru, po spolupráci s interiérovým designérem však můžete mít opravdu osobitý domov.

Majitelkou tohoto bytu je mladá manažerka Kateřina, která si jako místo pro svůj nový domov vyhlédla sídliště na pražském Barrandově. Zařídit prázdný byt jí pomohl designér Tomáš Havránek.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v bruselském stylu: originální retro stolek může určit charakter celé místnosti.

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 12 min

Bydlet jako za starými dveřmi: staré dveře nevyhazujte, ani když budujete interiér s luxusními designovými prvky. Nesou s sebou paměť bytu.

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město, ale ráda by si byt nechala. Designérka Markéta Daňková jí tedy navrhla nadčasové víkendové zázemí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako v rezidenci: v malém prostoru se osvědčil vestavěný nábytek.

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako tři sestry: jak rozdělit dva pokoje mezi tři dívky? Řešením je rozdělení funkcí.

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako na letním bytě: ukliďte, vyházejte staré krámy a vymalujte, často se stane zázrak, vzkazuje designér.

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako za úplňku: útulná ložnice se dá vytvořit i s omezeným rozpočtem.

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024
Redakce
Doba čtení 10 min

Bydlet jako v Českém ráji: když máte moc příbuzných, rozhodněte se, jestli je máte raději než dělicí příčku ve svém domě. Pokud ano, bourejte.

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců. Designér David Eliášek navrhl jako první krok bourání.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
NPB0624 cover
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
Dextura
Luxol

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

Kdo byla významná fotografka Bauhausu? Kunsthalle Praha představí komplexní výstavu o životě a díle Lucie Moholy

30. května – 28. října 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Skanska_ctvrt_Emila_Kolbena

Nejnovější články

Aneta Honzová s Natálií Costantino a hodinami UNDER PRESSURE
Číst článek
27. 05. 2024
Markéta Blažková
Doba čtení 4 min

Cítíme společenský tlak. V práci je často nevýhoda, že vypadáme na dvacet, svěřují se talentované designérky Honzová & Costantino

Jak se daří duu mladých designérek prosadit v produktovém designu? Do svého světa nás nechaly nakouknout Aneta Honzová s Natálií Costantinovou. V rozhovoru se rozpovídaly o studiu na UMPRUM, genderových výzvách i O překážkách při startu kariéry.

Design & umění
Architekti z hurá studia mají zkušenosti z rekonstrukcí malých bytů
Číst článek
24. 05. 2024
Kateřina Tobišková
Doba čtení 3 min

Celý byt velký jako obývací pokoj? I malé bydlení může mít své kouzlo, dokazují architekti z hurá studia

Uvažujete o vlastnickém bydlení, ale děsí vás přesun do menších prostor? O zařizování výrazně menšího bydlení jsme mluvili s architekty Alexandrou a Jakubem Hoffmannovými (hurá studio) a jejich klientkou Jolanou Hršelovou z projektu 37,5 m2.

Interiér & architektura
Betonové bludiště a podzemní katedrála zanechají nesmazatelný dojem
Číst článek
22. 05. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Tajuplná mystika v Brně. Monumentální vodojemy staré přes 100 let se dočkaly vkusné a působivé renovace

Prosím, 3x vodojem a navrch jeden nový park! Brno v březnu zpřístupnilo poslední vodojem z trojice monumentálních památek a rozhodně se nedrželo zpátky. Proběhla i vkusná revitalizace parku včetně návštěvnického centra. Pojďme se podívat pod povrch!

Design guide
Designérka a vůdčí osobnost značky Totemo, Adriana Kolda, si ráda kreslila už jako malá.
Číst článek
20. 05. 2024
Lenka Kašparová
Doba čtení 5 min

Nová hvězda české hračky. Adriana Kolda založila značku Totemo před 4 lety, dnes její stavebnice z plastu sklízí obdiv

Česká hra z recyklovaného plastu má několik interaktivních sad, se kterými si můžete vytvořit cokoliv, co vás napadne. Tryskáče, autíčka, ptáky, kočky... Designérka a vůdčí osobnost značky Totemo je Adriana Kolda.

Design & umění
Lukáš a Ilona, Tomski&Polanski
Číst článek
14. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Hodiny práce a odměna žádná? Ptáme se ilustrátorů, zda za svoji precizní práci dostávají důstojnou mzdu

Čeští ilustrátoři patří dlouhodobě mezi lokální špičku. Jejich práce sklízí zasloužený obdiv i respekt. Dostávají za svou mravenčí a precizní práci ale adekvátně zaplaceno?

Názory & polemika
Pavlína Blahotová, Veronika Pařízková
Číst článek
13. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 5 min

Kvalitní design není pro elitu, ale úplně pro každého. Chceme sejmout z designu nálepku, že je jen pro snoby, říká šéfredaktorka Designnews Veronika Pařízková

Je design opravdu pro všechny? Veronika Pařízková, šéfredaktorka designnews.cz, je o tom přesvědčená. Ale jak to těm „všem“ vysvětlit?

Rozhovory
Interiér Bistra Karel
Číst článek
13. 05. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Otevřely místo, kam chce jít na brunch každý. Bistro Karel přineslo do pražské Troje stylovou gastronomii

Karolína Pomahač má ráda výzvy a změn se nebojí. Na Vinohradech provozovala úspěšný podnik Slow cafe, který po pěti letech uzavřela, aby mohla pokračovat jinde. V pražské Troji spolu s Elen Chvojkovou založila Bistro Karel.

Design guide
Jiří Jiroutek získal významnou cenu CGD, Foto: Dita Havránková
Číst článek
13. 05. 2024
Julie Motyčka
Doba čtení 4 min

Jeho nábytek milují všechny generace. Jiří Jiroutek se stal ikonou už za svého života, ptáme se proč?

Obývací pokoje v Československu měly dlouhou dobu jedno společné: kus nábytku, který vymyslel Jiří Jiroutek. Talentovaný designér, který před rokem zemřel, dokázal ve svých návrzích geniálně skloubit praktičnost s výrazným estetickým stylem.

Design & umění
Ve spolupráci s veřejnými vysokými školami vznikla doporučení pro institut ombudsosob, která pomáhají se zavedením a zakotvením jejich funkce.
Číst článek
13. 05. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 3 min

ZNEUŽÍVÁNÍ MOCI, OBTĚŽOVÁNÍ I ŠIKANA. VYSOKÉ UMĚLECKÉ ŠKOLY BOJUJÍ PROTI TOXICKÉMU PROSTŘEDÍ, POMOCT MAJÍ NOVÉ POZICE OMBUDSOSOB

Na akademické půdě je bezpečí klíčové. Většina vysokých škol už dnes ombudsosobu má. Jaké úkoly má ale plnit a kde leží pole její působnosti? Proč je tato funkce důležitá a jak vypadá současná situace na českých univerzitách?

Názory & polemika
Foto Ondrej Kosik
Číst článek
12. 05. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Na kreativní práci potřebuji dostatek času. Žena si musí vybrat, muži mohou dát kariéře opravdu všechno, otevírá složité téma sklářka Kateřina Handlová

Před rokem a půl převzala po Rony Pleslovi kreativní vedení sklárny Rückl a v první kolekci Heroine vzdala hold ženským hrdinkám. S designérkou Kateřinou Handlovou jsme si povídaly i o tom, jakou pozici podle ní mají ženy v současném českém designu.

Rozhovory