PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Jarní pochoutky

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Byla by škoda omezit se na jedinou barvu. Nádobí si můžete v ateliéru osobně poskládat do kolekce, nebo si dokonce objednat sadu na míru vaší rodině. 

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

Nejčerstvějšími přírůstky v rodině značky Najs jsou vázy. Designérka Tereza Severýnová o nich vypráví: „Kolekce kameninových váz začala vznikat za dlouhých zimních večerů 2021, v době nekončících lockdownů, psychicky náročných dní, týdnů a měsíců nastalé situace... S vidinou, že zase přijde jaro a bude lépe, jsem si ,naordinovala‘ právě vázy (a lžičky) jako terapii. Chodila jsem do ateliéru po večerech a do noci točila své dosud největší kusy na kruhu. Osobní maximum mám zatím lehce přes 3 kg hlíny.
Moje nejoblíbenější část celého procesu výroby keramiky je obtáčení. Je to proces, při němž se výrobek v ,koženém stavu‘ (částečně usušený) opracovává očkem a dalšími obtáčecími nástroji. Obtáčí se především ze spodní strany, aby vzniklo čisté podední, případně nožka, na níž bude stát. Obtáčení těchto váz byla opravdu nádherná práce.“ Více na najs.cz

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky
Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU
Nadchne vás jednoduchá příprava. Díky formě na muffiny můžete najednou upéct šest vajíček na nedělní snídani nebo lehkou večeři. To se vám do pánve jen těžko vejde.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY
Povrch je fantasticky křupavý a chuť másla ucítíte v každém záhybu. Bochánky jsou velcí konkurenti našich klasických mazanců.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM Jestli máte rádi drůbeží kaldoun, tak si jistě zamilujete i tuto polévku. Když vám z vývaru zbudou kousky masa, klidně je do ní přidejte. Kapka citronové šťávy dodá absolutní grády.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA Raději upečte dva, protože sladkou dekoraci se vám nebude chtít obětovat, stejně jako to bývá s beránkem. Jednoho snězte hned, jak vychladne, to ještě voní pečením, ořechy a máslem, prostě neodolatelně.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY

Čas na přípravu: 90 minut + kynutí
Množství: 2 bochánky (8–12 kousků)

TĚSTO: 
1 celé vejce + 2 bílky pokojové teploty
80 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z poloviny pomeranče
30 ml pomerančové šťávy
350 g hladké mouky
1⁄4 lžičky soli
8 g sušeného instantního droždí
špetka strouhaného muškátového oříšku
80 ml teplého mléka 40 g másla

NÁPLŇ:
100 g másla změklého v pokojové teplotě
40 g skořicového cukru
50 g rozinek
50 g sušených brusinek
50 g mandlových plátků opražených nasucho

1. Vejce, bílky, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte do pěny. Přimíchejte pomerančovou kůru a šťávu.
2. Prosátou mouku smíchejte s droždím, solí a muškátovým oříškem. Přidejte do našlehaných vajec spolu s mlékem a lehce promíchejte. Přidejte máslo a vypracujte hladké těsto. Je lepší použít robot s hákem. Více mouky nepřidávejte, aby těsto zůstalo hodně plastické a měkké.
3. Těsto dejte do misky, zabalte do fólie a nechte kynout v pokojové teplotě asi 90 minut.
4. Nakynuté těsto přendejte na vál posypaný moukou a rozdělte na dva díly. Díl rozválejte na tenký velký plát. Potřete máslem, posypte skořicovým cukrem, rozinkami, brusinkami a plátky mandlí.
5. Těsto stočte do dlouhé rolády. Ostrým nožem ji nařízněte a stočte do bochánku. Takto zpracujte i druhou část těsta. Každý bochánek dejte do kulaté formy Ø12 cm. Nebo si ze dvou pečicích papírů vytvořte dva pruhy, každý sepněte do kruhu a do něj bochánek vložte.
6. Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky mezitím nechte ještě krátce nakynout. Pak je vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C pečte 40–45 minut. Když vršek začne rychle hnědnout, zakryjte alobalem a dopečte. Nechte 10 minut zchladnout ve formě, následně vyklopte a dejte vychladnout. Při servírování posypte moučkovým cukrem.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 6 kusů

250 g libovější anglické plátkové slaniny
100 g tvrdého sýra (čedar nebo mladá gouda)
6 vajec
olej na vymazání formy
6 plátků bílého toustového chleba
20 g másla
řeřicha na ozdobu
zakysaná smetana na servírování
bylinková sůl

1. Troubu předehřejte na 200 °C.
Formu na muffiny vymažte olejem a vyložte košíčky na muffiny.
2. Košíčky vyložte plátky slaniny tak, aby pokryly celé boky a dno.
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Do každého košíčku vyloženého slaninou vsypte kopeček sýra a vyklepněte jedno vejce.
3. Naplněnou formu vložte do vyhřáté trouby a vajíčka zapékejte 10–15 minut při 200 °C. Bílek musí být zatuhlý.
4. Plátky toustového chleba potřete máslem. Rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je dozlatova a do křupava.
5. Slaninu se zapečenými vajíčky opatrně špičkou nože uvolněte od boků formy a pomocí košíčků je vyndejte. Papír odstraňte a vajíčka servírujte se špetkou soli posypaná bylinkami. Přidejte křupavé tousty a k nim zakysanou smetanu.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM

Čas na přípravu: 50 minut + vaření a chladnutí vývaru
Množství: 4–6 porcí

500 g kůzlečího krku nebo kostí zbylých z vykostěného masa
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 cibule
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
2 lžíce másla
40 g hladké mouky
špetka mletého muškátového oříšku
150 ml 31% smetany
4–6 vajec
150 ml octa 
hladkolistá petrželka na servírování
sůl a mletý černý pepř

1. Kůzlečí krk nebo kosti vložte do hrnce. Pokud použijete tlakový hrnec, přípravu urychlíte. Zalijte asi dvěma litry vody. Přidejte 1⁄2 lžičky soli, celé koření, oloupanou, na poloviny rozkrojenou cibuli a očištěnou zeleninu. Na mírném ohni vařte asi 90 minut, v tlakovém hrnci 50 minut. Vývar sceďte a dejte vychladit.
2. Z másla, mouky a špetky muškátového oříšku připravte v hrnci světlou jíšku. Zalijte ji scezeným chladným vývarem a rozšlehejte metličkou. Za občasného míchání vařte 20 minut.
3. Mezitím uvařte ztracená vejce.
V menším hrnci přiveďte k varu asi litr vody s octem a špetkou soli. Teplotu nastavte na mírný var. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně vložte do vroucí vody. Až se bílek zatáhne, můžete přidat druhé. Vařte 4 minuty, pak vejce opatrně děrovanou lžící přendejte do studené vody. Stejně pokračujte s dalšími vejci.
4. Do povařené polévky přidejte smetanu, podle chuti dosolte a opepřete a nechte přejít varem. Při servírování vložte do polévky ztracené vejce
a posypte petrželkou.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA

Čas na přípravu: 30 minut + pečení
Množství: 8–12 kousků

100 g másla změklého v pokojové teplotě
150 g moučkového cukru
3 vejce
150 ml smetany ke šlehání
100 g mletých vlašských ořechů
špetka soli
250 g polohrubé mouky
20 g kukuřičného škrobu (gustin)
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
přepuštěné máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání

1. Formu vymažte přepuštěným máslem a vysypte hrubou moukou. Připravenou formu uložte do lednice. Troubu předehřejte na 160 °C.
2. Změklé máslo utřete s prosátým cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte žloutky a dál třete, až bude pěna nadýchaná.
3. Smetanu trochu našlehejte do řídké šlehačky a vmíchejte ji do žloutkové pěny. Pak vmíchejte jemně mleté ořechy. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a lehce přimíchejte do hmoty. Nakonec do směsi prosejte mouku se škrobem a kypřicím práškem a opatrně smíchejte na lité těsto. Naplňte do připravené formy.
4. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 160 °C asi 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě, potom vyklopte na kovovou mřížku
a pocukrujte.

Rubriky:

Další z rubriky

EK KLM interiār
Číst článek
15. 05. 2024
Propagace značky
Doba čtení 2 min

Nové byty u metra Kolbenova - vysoký standard a nízké poplatky za energie

Hned u metra Kolbenova přichází do nabídky nové byty, vysoký standard vybavení doplní nízké poplatky za energie

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Bydlet jako... japandi, designér Petr Šlejmar
Číst článek
09. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 10 min

Bydlet jako japandi: nová koupelna kombinuje japonský minimalismus se skandinávským smyslem pro estetiku

Když se designér Petr Šlejmar dozvěděl, že Jindřicha baví vikingská mytologie a jeho žena obdivuje japonský minimalismus, bylo hned jasné, kde se to potkává – ve stylu japandi!

Interiér & architektura Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací část s jídlením koutem
Číst článek
26. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na houbách: jak zařídit byt s nejmenší uhlíkovou stopou? Dívejte se po okolí!

Pro Agne je ekologie důležitá, proto ji nadchla myšlenka designérky Markéty Daňkové použít nábytek z odpadního dřeva a mycelia. Nové technologie by v budoucnu mohly nahradit některé obtížně recyklovatelné materiály, jako jsou třeba plasty.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC09568 kopie
Číst článek
12. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na plátně: developerské projekty chrlí malé byty podle jednoho mustru, po spolupráci s interiérovým designérem však můžete mít opravdu osobitý domov.

Majitelkou tohoto bytu je mladá manažerka Kateřina, která si jako místo pro svůj nový domov vyhlédla sídliště na pražském Barrandově. Zařídit prázdný byt jí pomohl designér Tomáš Havránek.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v bruselském stylu: originální retro stolek může určit charakter celé místnosti.

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 12 min

Bydlet jako za starými dveřmi: staré dveře nevyhazujte, ani když budujete interiér s luxusními designovými prvky. Nesou s sebou paměť bytu.

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město, ale ráda by si byt nechala. Designérka Markéta Daňková jí tedy navrhla nadčasové víkendové zázemí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako v rezidenci: v malém prostoru se osvědčil vestavěný nábytek.

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako tři sestry: jak rozdělit dva pokoje mezi tři dívky? Řešením je rozdělení funkcí.

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako na letním bytě: ukliďte, vyházejte staré krámy a vymalujte, často se stane zázrak, vzkazuje designér.

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako za úplňku: útulná ložnice se dá vytvořit i s omezeným rozpočtem.

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
NPB0624 cover
Ravak

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

Designem k porozumění. Národní cena za studentský design hlásí blížící se deadline přihlášek. Vizuální styl, knihu či například typografii můžete přihlásit už jen do konce června!

Deadline přihlášek: 30. červen 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Skanska_ctvrt_Emila_Kolbena

Nejnovější články

"Náš záměr byl vytvořit prvky, které nejen, že respektují historii místa, ale zároveň přinášejí čistý estetický dojem," uvádí Eduard Herrmann.
Číst článek
19. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Pražské hřbitovy budou krásnější. Designéři navrhli nové navigační prvky a jednoduchý, přesto funkční mobiliář

Designéři Josef Tomšej a Eduard Herrmann se mohou radovat z vítězství v mezinárodní designérské soutěži na navigační prvky a mobiliář pro celkově 33 hřbitovů, vyhlášené hřbitovními a pohřebními službami hl. města Prahy.

Design & umění
Tváří Eiri je Klára Holanová
Číst článek
17. 06. 2024
Lenka Kašparová
Doba čtení 5 min

AI ve službách módy. Na počátku jsme byly šokované a užaslé, říká zakladatelka značky Eiri, která experimentuje s umělou inteligencí

Značka Eiri vytváří pomocí generativních programů dívčí a ženské obličeje k nerozeznání od skutečných. Tyto tváře pak tiskne na oblečení, takže působí, jako by vystupovaly z nekonečna virtuálního prostředí. Jsou na místě obavy nebo nadšení?

Design & umění
Návrh bez názvu 41
Číst článek
14. 06. 2024
Ondřej Balada
Doba čtení 3 min

Učebnice českého porcelánu, kterou není snadné číst. UPM představilo tradiční materiál ve zbytečně rigidní expozici

Pražské Uměleckoprůmyslové museum ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni představuje tři století českého porcelánu. Jak výstava takto široký příběh pro české země důležitého materiálu prezentuje? A pro koho je vlastně určena?

Názory & polemika
Pohled z okna v Luciině pokoji v Desavě a její portrét.
Číst článek
12. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Kdo byla významná fotografka Bauhausu? Kunsthalle Praha představuje komplexní výstavu o životě a díle Lucie Moholy

Exposures, první velká retrospektiva pražské rodačky a fotografky Lucie Moholy má výstavu v Kunsthalle. Přes 600 fotografií, mikrofilmů, dopisů, článků, knih a audionahrávek. Mnohé z nich se veřejnosti ukazují vůbec poprvé.

Design & umění
Vila 63 je novou pobočkou Café Jen
Číst článek
10. 06. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Espresso tonic, Aperol a design, prosím! Vybíráme dokonalé letní zahrádky, které okouzlí stylem a šarmem

Čeká nás předpověď plná slunečných dní. Kam se skočit ochladit v horkých měsících? Přinášíme seznam zahrádek, kde si ke kávě můžete objednat třeba svěží design s nevšední lokací.

Design guide
Nadané české sklářky: Hana Vopravilová, Dominika Pertýlová a Karolína Vorlíková.
Číst článek
07. 06. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 5 min

Křehká trojice. Představujeme mladé designérky, které dokážou ze skla vykouzlit zázraky

Každá je jiná, ale jedno mají společné – sdílejí lásku ke sklu! Představujeme vám tři mladé nadané české sklářky a jejich tvorbu.

Design & umění
Designnews GRAM
Číst článek
05. 06. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Design guide
Návrh bez názvu 4
Číst článek
31. 05. 2024
Anna Jurečková
Doba čtení 3 min

Jste v podstatě na nule. Magdalena Rutová se rozhodla promluvit o složité finanční situaci ilustrátorů

Když Magdalena Rutová během březnového udílení cen Czech Grand Design získala titul Ilustrátorka roku 2023, převzetí ceny využila pro důležitý apel. V něm upozornila na nepříznivou finanční situaci oceňovaných ilustrátorů a ilustrátorek.

Rozhovory
Masná 130 byt plný designu
Číst článek
29. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Variace na dokonalost. Manželé zachránili historický dům v Českém Krumlově a vybudovali z něj architektonický skvost

Český Krumlov patří mezi vyhledávané turistické cíle už desítky let. Nese to s sebou výhody i nevýhody. Stejně vás ale pohltí, nehledě na davy turistů. Možná i proto, že zde stále podniká řada osvícených lidí, kteří této jihočeské perle vracejí vkus.

Interiér & architektura
Aneta Honzová s Natálií Costantino a hodinami UNDER PRESSURE
Číst článek
27. 05. 2024
Markéta Blažková
Doba čtení 4 min

Cítíme společenský tlak. V práci je často nevýhoda, že vypadáme na dvacet, svěřují se talentované designérky Honzová & Costantino

Jak se daří duu mladých designérek prosadit v produktovém designu? Do svého světa nás nechaly nakouknout Aneta Honzová s Natálií Costantinovou. V rozhovoru se rozpovídaly o studiu na UMPRUM, genderových výzvách i O překážkách při startu kariéry.

Design & umění