PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Asijské zahřátí

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Asijské zahřátí Asijské zahřátí
Asijské zahřátí

Na čem jsme servírovali? 

Keramické nádobí značky Made in Japan je kvalitní, originální a ručně vyráběné japonskými mistry. Mimo Japonsko je toto nádobí zřídkakdy k vidění – většinou se s ním setkáte jen v okolí výrobních pecí v místních restauracích a domácnostech. Cílem Mij je nabízet jedinečné výrobky pro každodenní použití, které obohatí váš čas strávený s rodinou.
Český japanofil Tomáš Zahradník se rozhodl dostat unikáty Mij i na naše jídelní tabule. Abyste pochopili, musíte se keramiky dotknout, vzít ji do ruky. Veškeré výrobky, které si v
e-shopu Tozame.cz můžete pořídit, vycházejí z techniky „Mino-Yaki“ tradiční na japonském ostrově Honšú v prefektuře Gifu. V tomto regionu je totiž dostatek hlíny (japonského jílu) – suroviny pro výrobu keramiky, která dala vzniknout staleté poctivé hrnčířské tradici.

Asijské zahřátí Asijské zahřátí
Asijské zahřátí

Ramen s pastou miso

Čas na přípravu: 40 minut + vaření vývaru
Množství: 4 porce

1 menší cibule
1 kg vepřových žeber
3,5 l vody
1 palice česneku
2 cm čerstvého zázvoru
1 pórek
1 lžíce japonské sojové omáčky
50 ml japonského rýžového vína Mirin
1 plát řasy kombu

NA SERVÍROVÁNÍ:
200 g pšeničných nudlÍ
1/2 lžÍce oleje (sezamový nebo řepkový)
houby shitake
6 listů kadeřávku
4 vejce vařená natvrdo
160 g tofu nasucho restovaný sezam
pasta miso

1. Hrnec na polévku postavte na oheň. Cibuli i se slupkou rozřízněte na poloviny. Řeznou plochou ji dejte do hrnce a opékejte, až zhnědne. Vložte žebra nakrájená na kusy a také je opečte. Pak vlijte studenou vodu. Přidejte rozkrojenou palici česneku, oloupaný zázvor, rozkrojený a pečlivě opláchnutý pórek. Přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte, aby voda jen lehce bublala. Z hladiny seberte pěnu a pomalu vařte 3 hodiny.
2. Po uvaření vývar sceďte přes jemné síto do čistého hrnce. Postavte na mírný oheň. Přidejte sójovou omáčku, mirin a řasu a vařte 15 minut.
3. Mezitím uvařte nudle dle návodu na obalu. Na pánvi zahřejte olej. Vložte hlavičky hub
a opékejte do změknutí. Pak na pánvi krátce orestujte na kousky nakrájený kadeřávek.
4. Z povařeného vývaru vyndejte řasu. Do velkých misek rozdělte uvařené nudle, houby, kadeřávek, oloupaná rozpůlená vejce a kostičky tofu. Zalijte horkým vývarem. Posypte sezamem a servírujte s pastou miso na dochucení. Přidat můžete i chilli.

Asijské zahřátí Asijské zahřátí
Asijské zahřátí

Taštičky plněné pikantním vepřovým
Čas na přípravu: 45 minut
Množství: 4 porce

1 lž.ce oleje
300 g mletého vepřového masa
1 červená chilli paprička
špetka kantonského pepře
1 lžíce japonské sojové omáčky
2 jarní cibulky
12 plátů rýžového papíru nebo pl.tů na wonton taštičky
1 bílek
1 lžička limetové šťávy
2 lžičky sezamu
200 g kimchi na servírování

1. V pánvi zahřejte olej. Rozdrobte do něj mleté maso a restujte ho, až se vydusí šťáva. Chilli papričku nakrájejte nadrobno a přidejte do orestovaného mletého masa. Kantonský pepř podrťte nožem a přidejte do masa. Dochuťte sójovou omáčkou. Zelenou část jarní cibulky nakrájejte na nudličky a vmíchejte do masa. Sundejte z tepla a nechte vychladnout.
2. Plát rýžového papíru položte na vlhkou utěrku. Lehce ho potřete vodou. Do středu dejte vrchovatou lžičku restovaného masa. Přehněte přes něj okraje těsta tak, aby vznikla taštička. Tu přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Takto vytvořte zbylé taštičky.
3. Povrch potřete bílkem rozšlehaným s limetovou šťávou a posypte sezamem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte dozlatova a dokřupava. Servírujte teplé s pikantním kimchi.
Tip: Taštičky můžete také usmažit v oleji. Na těstě se vytvoří bublinky a bude pak ještě křupavější.

Asijské zahřátí Asijské zahřátí
Asijské zahřátí

Udon nudle s houbami a chilli

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce

500 g čerstvých udon nudlí(250 g sušených)
400 g hub shitake
2 stroužky česneku
1 červená chilli paprička
1 žlutá chilli paprička
2 jarní cibulky
2 lžíce sezamového oleje
1/4 lžičky koření pěti vůní
1/2lžíce třtinového cukru
200 ml zeleninového vývaru
3 lžíce japonské přírodní sójové omáčky
1 limeta
sůl

1. Nudle vložte do vroucí osolené vody a vařte podle návodu na obalu. Čerstvé se většinou vaří 2 minuty, sušené 8–12 minut. Uvařené nudle sceďte, propláchněte studenou vodou a pak
nechte okapat.
2. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte na kolečka. Zelenou část jarních cibulek překrájejte na 3 cm
dlouhé špalíčky. Ty pak nakrájejte na nudličky.
3. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vsypte houby, česnek a chilli papričky a restujte 2–3 minuty. Pak posypte kořením a cukrem. Restujte, až cukr začne karamelizovat.
4. Do pánve přidejte uvařené nudle a prudce asi minutu restujte. Přidejte jarní cibulku. Zalijte vývarem a sójovou omáčkou, promíchejte a počkejte, až tekutina obalí nudle a zhoustne. Dochuťte limetovou šťávou a rozdělte do misek.
Tip: Koření pěti vůní můžete nahradit perníkovým kořením a houby shitake třeba hlívou ústřičnou.

Asijské zahřátí Asijské zahřátí
Asijské zahřátí

Dýně pečená v kari s čočkou

Čas na přípravu: 45 minut + namáčení
Množství: 4 porce

100 g hněd. horsk. čočky
1 cibule
1/2 menší dýně hokaido
100 g červené kari pasty
120 ml horké vody nebo zeleninového vývaru
150 ml smetany 31%
150 ml kokosového mléka
1 lžíce rybí omáčky
20 g jemně mletých mandlí
100 g baby špenátu
hrst čerstvého koriandru

1. Čočku alespoň hodinu před přípravou pokrmu namočte do studené vody.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a očištěné půlky rozkrájejte na měsíčky. 
3. Kari pastu rozmíchejte s horkou vodou, smetanou, kokosovým mlékem a rybí omáčkou. Pak vmíchejte mleté mandle. 
4. Dýni rozložte do zapékací mísy nebo pekáče. Čočku slijte a přidejte k dýni. Zalijte kari omáčkou. Zakryjte alobalem nebo poklicí. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 
15 minut. Pak odkryjte a pečte dalších 15 minut, až dýně začne lehce hnědnout a čočka bude zcela měkká. 
5. Rozdělte do hlubokých talířů nebo misek, přidejte čerstvý omytý baby špenát a koriandr.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

EK KLM interiār
Číst článek
15. 05. 2024
Propagace značky
Doba čtení 2 min

Nové byty u metra Kolbenova - vysoký standard a nízké poplatky za energie

Hned u metra Kolbenova přichází do nabídky nové byty, vysoký standard vybavení doplní nízké poplatky za energie

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Bydlet jako... japandi, designér Petr Šlejmar
Číst článek
09. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 10 min

Bydlet jako japandi: nová koupelna kombinuje japonský minimalismus se skandinávským smyslem pro estetiku

Když se designér Petr Šlejmar dozvěděl, že Jindřicha baví vikingská mytologie a jeho žena obdivuje japonský minimalismus, bylo hned jasné, kde se to potkává – ve stylu japandi!

Interiér & architektura Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací část s jídlením koutem
Číst článek
26. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na houbách: jak zařídit byt s nejmenší uhlíkovou stopou? Dívejte se po okolí!

Pro Agne je ekologie důležitá, proto ji nadchla myšlenka designérky Markéty Daňkové použít nábytek z odpadního dřeva a mycelia. Nové technologie by v budoucnu mohly nahradit některé obtížně recyklovatelné materiály, jako jsou třeba plasty.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC09568 kopie
Číst článek
12. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na plátně: developerské projekty chrlí malé byty podle jednoho mustru, po spolupráci s interiérovým designérem však můžete mít opravdu osobitý domov.

Majitelkou tohoto bytu je mladá manažerka Kateřina, která si jako místo pro svůj nový domov vyhlédla sídliště na pražském Barrandově. Zařídit prázdný byt jí pomohl designér Tomáš Havránek.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v bruselském stylu: originální retro stolek může určit charakter celé místnosti.

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 12 min

Bydlet jako za starými dveřmi: staré dveře nevyhazujte, ani když budujete interiér s luxusními designovými prvky. Nesou s sebou paměť bytu.

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město, ale ráda by si byt nechala. Designérka Markéta Daňková jí tedy navrhla nadčasové víkendové zázemí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako v rezidenci: v malém prostoru se osvědčil vestavěný nábytek.

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako tři sestry: jak rozdělit dva pokoje mezi tři dívky? Řešením je rozdělení funkcí.

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako na letním bytě: ukliďte, vyházejte staré krámy a vymalujte, často se stane zázrak, vzkazuje designér.

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako za úplňku: útulná ložnice se dá vytvořit i s omezeným rozpočtem.

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
NPB0624 cover
Ravak

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

Designem k porozumění. Národní cena za studentský design hlásí blížící se deadline přihlášek. Vizuální styl, knihu či například typografii můžete přihlásit už jen do konce června!

Deadline přihlášek: 30. červen 2024
Zobrazit detail →

NEWSLETTER

Skanska

Nejnovější články

Tváří Eiri je Klára Holanová
Číst článek
17. 06. 2024
Lenka Kašparová
Doba čtení 5 min

AI ve službách módy. Na počátku jsme byly šokované a užaslé, říká zakladatelka značky Eiri, která experimentuje s umělou inteligencí

Značka Eiri vytváří pomocí generativních programů dívčí a ženské obličeje k nerozeznání od skutečných. Tyto tváře pak tiskne na oblečení, takže působí, jako by vystupovaly z nekonečna virtuálního prostředí. Jsou na místě obavy nebo nadšení?

Design & umění
Návrh bez názvu 41
Číst článek
14. 06. 2024
Ondřej Balada
Doba čtení 3 min

Učebnice českého porcelánu, kterou není snadné číst. UPM představilo tradiční materiál ve zbytečně rigidní expozici

Pražské Uměleckoprůmyslové museum ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni představuje tři století českého porcelánu. Jak výstava takto široký příběh pro české země důležitého materiálu prezentuje? A pro koho je vlastně určena?

Názory & polemika
Pohled z okna v Luciině pokoji v Desavě a její portrét.
Číst článek
12. 06. 2024
Redakce
Doba čtení 2 min

Kdo byla významná fotografka Bauhausu? Kunsthalle Praha představuje komplexní výstavu o životě a díle Lucie Moholy

Exposures, první velká retrospektiva pražské rodačky a fotografky Lucie Moholy má výstavu v Kunsthalle. Přes 600 fotografií, mikrofilmů, dopisů, článků, knih a audionahrávek. Mnohé z nich se veřejnosti ukazují vůbec poprvé.

Design & umění
Vila 63 je novou pobočkou Café Jen
Číst článek
10. 06. 2024
Jana Brandtlová
Doba čtení 4 min

Espresso tonic, Aperol a design, prosím! Vybíráme dokonalé letní zahrádky, které okouzlí stylem a šarmem

Čeká nás předpověď plná slunečných dní. Kam se skočit ochladit v horkých měsících? Přinášíme seznam zahrádek, kde si ke kávě můžete objednat třeba svěží design s nevšední lokací.

Design guide
Nadané české sklářky: Hana Vopravilová, Dominika Pertýlová a Karolína Vorlíková.
Číst článek
07. 06. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 5 min

Křehká trojice. Představujeme mladé designérky, které dokážou ze skla vykouzlit zázraky

Každá je jiná, ale jedno mají společné – sdílejí lásku ke sklu! Představujeme vám tři mladé nadané české sklářky a jejich tvorbu.

Design & umění
Designnews GRAM
Číst článek
05. 06. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Úctyhodná proměna. Lukáš Žďárský otevřel osobité bistro Gram v místě, kde bývala firemní recepce

Lukáš Žďárský je milovník gastronomie a designu. S partou kolegů zvelebuje staré prostory a probouzí k životu nové koncepty. Kreativně, s respektem k historii místa. Nejnovějším přírůstkem v pestrém portfoliu je vinohradský podnik GRAM.

Design guide
Návrh bez názvu 4
Číst článek
31. 05. 2024
Anna Jurečková
Doba čtení 3 min

Jste v podstatě na nule. Magdalena Rutová se rozhodla promluvit o složité finanční situaci ilustrátorů

Když Magdalena Rutová během březnového udílení cen Czech Grand Design získala titul Ilustrátorka roku 2023, převzetí ceny využila pro důležitý apel. V něm upozornila na nepříznivou finanční situaci oceňovaných ilustrátorů a ilustrátorek.

Rozhovory
Masná 130 byt plný designu
Číst článek
29. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 2 min

Variace na dokonalost. Manželé zachránili historický dům v Českém Krumlově a vybudovali z něj architektonický skvost

Český Krumlov patří mezi vyhledávané turistické cíle už desítky let. Nese to s sebou výhody i nevýhody. Stejně vás ale pohltí, nehledě na davy turistů. Možná i proto, že zde stále podniká řada osvícených lidí, kteří této jihočeské perle vracejí vkus.

Interiér & architektura
Aneta Honzová s Natálií Costantino a hodinami UNDER PRESSURE
Číst článek
27. 05. 2024
Markéta Blažková
Doba čtení 4 min

Cítíme společenský tlak. V práci je často nevýhoda, že vypadáme na dvacet, svěřují se talentované designérky Honzová & Costantino

Jak se daří duu mladých designérek prosadit v produktovém designu? Do svého světa nás nechaly nakouknout Aneta Honzová s Natálií Costantinovou. V rozhovoru se rozpovídaly o studiu na UMPRUM, genderových výzvách i O překážkách při startu kariéry.

Design & umění
Eduard Herrmann a Matěj Coufal se potkali už na škole a započali tak svou úspěšnou kariéru
Číst článek
25. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Náš konec nebyl ze dne na den. Úspěšná dvojice Herrmann & Coufal se rozpadla, jak zpětně hodnotí 10 let spolupráce a celý obor?

Kreativní duo Herrmann & Coufal po deseti letech ukončilo společné působení. Dvojice, kterou respektovala odborná veřejnost i soukromý sektor v otevřeném rozhovoru o designu a jeho složitostech.

Rozhovory